Vad är Centers plats i politiken?

Det är en fråga Centern med rätta verkar ställa sig själva, nu när sympatiröstarna i valet inte längre stödjer dem i opinionsundersökningar. Tillsammans med Kristdemokraterna har de sjunkit under 4%-strecket.

– Vi måste ta reda på vad människor förväntar sig av Centerpartiet, vad de vill att vi ska göra i alliansen, säger Arthursson.

Socialdemokraternas rekordlåga väljarstöd håller i sig. Bara drygt 28 procent tycker bäst om S i rikspolitiken.

DN.se

Att Centern inte är ett liberalt alternativ är tyvärr uppenbart. Allt man gör är att hänga hårt i mamma Moderaternas kjol och hoppas hålla sig kvar som bokstöd i Alliansens bokhylla. Att Folkpartiet inte är liberalt vet vi sedan länge, de har dock framgångsrikt nischat sig som ett fascistiskt populistparti för den politiskt korrekta smygrasisten som inte törs stödja Sverigedemokraterna.

Kristdemokraternas plats i Svenskarnas hjärtan ter sig allt mindre, allteftersom sekulariseringen ökat och kommer troligen ersättas av en muslimsk motsvarighet i framtiden, Islamdemokraterna, eller något liknande, om inte Socialdemokraterna lyckas ta den platsen mer effektivt. Det finns nämligen allt fler värdekonservativa muslimer i Sverige, medan den kristna motsvarigheten tillsammans med det minskande antalet kyrkobesökarna sjunger på sista versen.

Den enda liberala rösten finns hos Liberaldemokraterna och om man lyckas ta sig fram i mediabruset och konsekvent och tålmodigt bygga upp trovärdighet för att ta sig in i framtida val återstår att se. Nu är inte Liberaldemokraterna ett renlärigt klassiskt liberalt parti, men vänster nog för att ha en chans att faktiskt få röster i det vänstervridna Sverige där folk vill hållas i hand från vaggan till graven. Det kan förhoppningsvis ge stöd i frågor som dödshjälp, där vi vet att befolkningen har en liberal syn. Att få stöd i övervakningsfrågorna är nog mindre troligt, eftersom svenska folket helt enkelt litar på staten.

Jag hoppas förstås de liberaler som faktiskt finns i Centerpartiet ska hoppa av det sjunkande skeppet och använda sin trovärdighet och sitt inflytande för att istället hjälpa Liberaldemokraterna in i riksdagen 2014!

Andra om detta: HAX,
 • K-SATANAS

  Socialdemokratin har spelat ut sin roll för länge sen. De lever på gamla trotjänare som snart är utdöda.
  Moderaterna är det nya sossepartiet i SV. Deras politik är ganska så vänsterinriktad, med lite mer marknadsekonomi, men annars ingen större skillnad. Gamla högern är borta sedan länge.

  Moderaterna kommer att klart dominera Sv politik under en mycket lång tid. De kommer att vara i stort sätt lika stora som under sossarnas glansperiod.

  Cp och Kd kommer snart vara utraderade. Fp är nästa parti som kommer få kämpa för överlevnad.
  Troliogtvis blir det en sammanslagning av minst 2 av partierna.

  Jag tror Ld kommer att vinna mark och bli ett ganska slätstruket lydparti till moderaterna, men vad fan alla liberaler får ju ett parti, så då är dom nöjda.

  Samt att SD kommer hela tiden att öka, i val efter val. I samma takt som sossarna blir islamistiskt parti kommer SD att växa sig starka och som enda parti ta sig an islamister och vi vinner.

 • Andreas Eriksson

  Jag vill göra lite invändningar. Jag har skrivit om det här innan och jag hoppas att du är insatt i grunderna så jag går direkt till poängen: partisystek ändras sällan och om de ändras så går det sakta. Politiska partier kommer sällan in i parlament och än mer sällan ramlar tidigare partier ur. Om de gör det så sker det ofta i form av namnbyten och sammanslagningar. Den som satsar på att två partier försvinner till nästa val satsar med oddsen emot sig. Den som dessutom inbillar sig att liberaldemokraterna har en chans yrar högst sannolikt.

  Jag har länge förespråkat liberal entrism (liberaler slutar tjafsa och vara så jävla individuella och går samman i ett parti som inte riktigt delar deras värderingar och försöker ta makten där) eftersom det tycks vara det enda sättet att nyttja etablerade partiers stora förtroendekapital, ekonomiska kapital och kampanjearbetare (medlemmar).

  • Jag kan stödja Liberaldemokraterna, men Centern och Folkpartiet är helt enkelt inte liberala så det finns inget där att stödja. Jag avstår hellre från att rösta än att lägga min röst på något av dessa partier.

 • Eevert

  ””Vi måste ta reda på vad människor förväntar sig av Centerpartiet, vad de vill att vi ska göra i alliansen,””säger Arthursson.
  Det är väl det som kallas populism,dvs anpassa sig efter rådande åsikter för att röstmaximera.Makten för maktens egen skull
  Med sådan ryggradslös politik förtjänar dom att åka ur riksdagen
  Ängsligheten och idetorkan är påfallande inom den svenska politiken,man får ge V och SD visst erkännande för att dom vågar gå lite på tvären,oavsett att det är hemska partier