Utredning kritiserar tvångssterilisering

Socialstyrelsen har begärt en ny utredning kring situationen för transsexuella i Sverige. Utredaren Karin Lindberg är mycket kritisk till hur lagstiftning och vårdsituationen ser ut idag.

– Vi hade tvångssterilisering i Sverige till mitten av 70-talet. Sedan togs det bort för alla utom de här personerna. Jag anser att man själv har rätt att avgöra om man ska ha barn eller inte, oavsett vilken kropp man har. Det här hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle, säger hon.

DN

Men inte bara den absurda lagstiftningen kring tvångssterilisering för transsexuella vid juridiskt könsbyte kritiseras. En annan lag som behöver moderniseras är kravet på skilsmässa.

– Det finns ingen anledning att de här personerna ska skilja sig och sen gifta om sig igen. Det finns exempel på personer som har struntat i att byta könstillhörighet för att de inte har velat skilja sig, säger Karin Lindell.

Det senaste lagförslaget som kom var inte ett dugg bättre än nuvarande lagstiftning. Istället för att kräva sterilisering ville man införa krav på kastrering (avlägsnande av testiklar/äggstockar), som om könsidentiteten satt i dessa organ!

Det enda moderna och rimliga är att begära diagnos för transsexualism. Efter det borde det vara fritt fram att byta juridiskt kön. Det handlar i slutändan inte om något konstigare än att få rätt upplevt kön i folkbokföring. Att heta Hanna, se ut som en kvinna och sedan ha ”Man” i passet ställer till en massa problem som inte överhuvudtaget involverar mina testiklar eller ickeexisterande äggstockar.

Det är inte längre en könsfråga om huruvida man får gifta sig, så krav på skilsmässa är också där irrelevant.

Slutligen måste det absurda förbudet mot att skaffa biologisk avkomma tas bort. Tvångssteriliseringens tid är förbi.

– När vi har varit på studieresor i Holland och Belgien lyfter de på ögonbrynen när de för höra om den svenska lagstiftningen. Där uppmanas de som tar bort sina könskörtlar att frysa ner sina ägg och spermier, säger hon.

Vad tänker Moderaterna och Socialdemokraterna egentligen göra åt dessa frågor om de bildar regering? Att sätta en kristdemokrat på posten som socialminister var detsamma som att gräva ner frågan permanent. Göran Hägglund (kd) kommer aldrig kunna ta i det här utan att ifrågasättas av sina kärnväljare.

Av Sveriges kristna är det nämligen otänkbart att låta oss transsexuella komma i närheten av barnuppfostran och tvångskastrering och förbud mot sparande av könsceller ses som en skyldighet, precis som man inte vill se homosexuella som föräldrar.

Slutligen måste vården för transsexuella i Sverige harmoniseras. Hjälpen man får varierar kraftigt på olika håll i landet, liksom kompetensen att utreda transsexualism. Utredaren föreslår att varje landsting ska ha en allmänpsykiatriker som är utbildad på ämnet och det är väl det minsta man kan begära.

Amandra Brihed (fp) skriver på DN om sitt eget öde och frågan om påtvingad barnlöshet för transsexuella. Hon svarar också på Hägglunds debattartikel i AB.

Update: Också Aftonbladet skriver om utredningen.

För manlig för F i passet?
 • Daniel Wijk

  ”Det enda moderna och rimliga är att begära diagnos för transsexualism.”

  Ännu lite modernare är väl att skit afullkomligt i varför folk vill byta och låta dom göra det oavsett. Varför ska staten bry sig om vilket kön någon har, egentligen?

  Ja, det är väl andra stater som blir sura då med pass och dylikt men någon gång så kommer den fajten.

 • gothbarbie

  Fast så länge det inte är en privat sjukvård där man betalar själv ser jag gärna att man inte delar ut operationer hur som helst. Inte minst för att ett fåtal faktiskt ångrar sig och i värsta fall byter flera gånger… :P

 • Daniel Wijk

  Sant att man inte bör betala med skattemedel utan utredning men om dom själva vill betala så borde dom kunna göra det i Sverige istället för att vara tvugna att åka utomlands.

 • Bra skrivet och snygg rumpa!

 • anonym

  Du gnäller om saker som inte gäller dig. Du är inte transexuell för du önskar inte korrigera ditt kön. Det är ett av kriterierna i diagnosen transexualism. Jag säger inte att du är man, men jag säger inte att du är kvinna heller. Intersexuell passar bättre in på dig. Du kanske ska lägga din energi på att införa ett tredje kön istället. Det är inte tvångskastrering, det är ett steg i riktningen mot könskorrigerande operation. Dock är jag för att man ska få spara könsceller. Och kom inte och tjafsa om att jag inte vet vad jag pratar om för det gör jag. Är själv fd transexuell. Btw, trans betyder övergång. inte gå halvvägs och stanna där. Inter däremot betyder mellan. Vilket du själv skriver på dina sida..den heter ju faktiskt Gothbarbie, mellan könen..