Utredning kritiserar tvångssterilisering

Socialstyrelsen har begärt en ny utredning kring situationen för transsexuella i Sverige. Utredaren Karin Lindberg är mycket kritisk till hur lagstiftning och vårdsituationen ser ut idag.

– Vi hade tvångssterilisering i Sverige till mitten av 70-talet. Sedan togs det bort för alla utom de här personerna. Jag anser att man själv har rätt att avgöra om man ska ha barn eller inte, oavsett vilken kropp man har. Det här hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle, säger hon.

DN

Men inte bara den absurda lagstiftningen kring tvångssterilisering för transsexuella vid juridiskt könsbyte kritiseras. En annan lag som behöver moderniseras är kravet på skilsmässa.

– Det finns ingen anledning att de här personerna ska skilja sig och sen gifta om sig igen. Det finns exempel på personer som har struntat i att byta könstillhörighet för att de inte har velat skilja sig, säger Karin Lindell.

Det senaste lagförslaget som kom var inte ett dugg bättre än nuvarande lagstiftning. Istället för att kräva sterilisering ville man införa krav på kastrering (avlägsnande av testiklar/äggstockar), som om könsidentiteten satt i dessa organ!

Det enda moderna och rimliga är att begära diagnos för transsexualism. Efter det borde det vara fritt fram att byta juridiskt kön. Det handlar i slutändan inte om något konstigare än att få rätt upplevt kön i folkbokföring. Att heta Hanna, se ut som en kvinna och sedan ha ”Man” i passet ställer till en massa problem som inte överhuvudtaget involverar mina testiklar eller ickeexisterande äggstockar.

Det är inte längre en könsfråga om huruvida man får gifta sig, så krav på skilsmässa är också där irrelevant.

Slutligen måste det absurda förbudet mot att skaffa biologisk avkomma tas bort. Tvångssteriliseringens tid är förbi.

– När vi har varit på studieresor i Holland och Belgien lyfter de på ögonbrynen när de för höra om den svenska lagstiftningen. Där uppmanas de som tar bort sina könskörtlar att frysa ner sina ägg och spermier, säger hon.

Vad tänker Moderaterna och Socialdemokraterna egentligen göra åt dessa frågor om de bildar regering? Att sätta en kristdemokrat på posten som socialminister var detsamma som att gräva ner frågan permanent. Göran Hägglund (kd) kommer aldrig kunna ta i det här utan att ifrågasättas av sina kärnväljare.

Av Sveriges kristna är det nämligen otänkbart att låta oss transsexuella komma i närheten av barnuppfostran och tvångskastrering och förbud mot sparande av könsceller ses som en skyldighet, precis som man inte vill se homosexuella som föräldrar.

Slutligen måste vården för transsexuella i Sverige harmoniseras. Hjälpen man får varierar kraftigt på olika håll i landet, liksom kompetensen att utreda transsexualism. Utredaren föreslår att varje landsting ska ha en allmänpsykiatriker som är utbildad på ämnet och det är väl det minsta man kan begära.

Amandra Brihed (fp) skriver på DN om sitt eget öde och frågan om påtvingad barnlöshet för transsexuella. Hon svarar också på Hägglunds debattartikel i AB.

Update: Också Aftonbladet skriver om utredningen.

För manlig för F i passet?