Uppdrag fildelning

Uppdrag granskning kultur sände igår ett avsnitt om piratkopiering. Det var ett bra avsnitt tycker jag. Man tog upp problemet med att stävja brott vs integritetsintrång i människors liv och att de allra flesta av oss inte vill leva i den sortens samhälle som krävs för att i praktiken kunna stoppa piratkopieringen.

Det framgick också att Antipiratbyrån sysslar med typiska metoder för upphovsindustrin. Insinuationer och hot, i brist på verkliga bevis att gå med till polisen. Det problem vi Pirater också tagit upp berördes som snabbast. Det spelar nämligen ingen roll om du är skyldig eller inte, om du inte har ekonomiska resurser till att försvara dig i rättegång mot ett enormt företag med näst intill oändliga resurser. Det blir så dyrt att bevisa sin oskuld, att det helt enkelt är lättast erkänna och betala ev. skadeståndsanspråk.

Utöver det begår man själva upphovsrättsbrott för att komma in i scenen, där man sedan bedriver en oändlig kamp mot de löst sammansatta grupper av fildelande individer som tävlar mot varann i att komma åt spel och film så snabbt som möjligt.

Det är dags sätta stopp för det här. Stävjande av brott ska polisen syssla med, inte privata företag genom maffialiknande verksamhet. Piratpartiet är det parti som förstått detta och som vill avskaffa IPRED-lagen.

 • K-SATANAS

  Att jaga vanliga fildelare som tankar ner är som att jaga uteliggare som rotar i sopor efter något ätbart. Det är smulorna som ramlar ner i TPB nivån.

 • Andreas

  Tycker det var ett välidgt intressant inslag med några väldigt bra frågeställningar. Polisen jagar inte fildelare eftersom man då måste ägna sig åt brottsprovokation, man litar istället på att antiparaitbyrån gör allt på ett snyggt sätt. Antipiratbyrån säger sig villa komma åt källan (scenen), när källan i själva verket är deras egen arbetsgivare (film och musikbolag).

  Precis om Juristen i programmet påpekade så vill vi heller inte stoppa fildelning, eftersom det skulle ge ett samhälle vi inte vill ha. Vi vill bara stoppa några och att ha som avskräckande exempel.

  Det enda olagliga som scenen gör är att knäcka kopieringsskydd vilket jag inte kan förstå hur det kan vara olagligt (ungefär lika kontroveriellt som att byta olja på bilen). Det är inte scenen själva som lägger ut material via Publika trackers, eftersom detta endast sätter dom i rampljuset.

  En film läcker alltså från bolaget till en sluten grupp, där läcker den till en liten större grupp på privata tracker och sedan vidare till publika trackers. Sist av allt kommer den på Bio. Det är ju smått facinerande att människor på sin egen fritid snabbare kan få ut en film än producenterna själva.

 • Dp

  Tänkte se det i morgon till frukost och nedladdad fil :P

 • Onaqui

  Är inte IPRED något som EU infört? Hur ska piratpartiet stoppa det då?

  • Ssargon

   IPRED kommer mycket riktigt från EU men Sverige har gått betydligt längre än vad EU säger att man måste göra. Detta vet vi genom att Spanien fick gå igenom en domstolsprocess för att se hur långt ett land måste gå i sin lagstiftning för att följa EU-direktivet IPRED.