Transsexuellas rättigheter

Expressen har idag en ledare som tar upp transsexuellas rättigheter som nästa fråga för HBT-rörelsen. Att det borde vara en självklarhet 2010 att också transsexuella slippa sterilisering, tvångsskilsmässa och att få adoptera, spara könsceller och ha surrogatmödraskap, medan vi i själva verket saknar allt detta, är inget annat än tragiskt.

Att ”avvikande” fortfarande steriliseras är lika tragiskt som det är talande. Inte nog med att lagen från 1972 kräver sterilisering vid könsbyte, det är också förbjudet att spara könsceller. På så sätt hindras transsexuella från att någonsin bli föräldrar.
För ett land som säger sig stå för tolerans och hbt-rättigheter är det förstås ett rejält underbetyg. På socialdepartementet har engagemanget lyst med sin frånvaro de senaste åren.

Expressen

Ett vanligt känsloargument som dyker upp i debatten är att man ska ”tänka på barnen” som inte ska behöva ha avvikande föräldrar, med risk för mobbning som följd. Vad man verkar missa att inse är att det alltid går att hitta ursäkter för att mobba någon. Vikt, längd, glasögon, frisyr, kläder… Listan kan göras lång. Det är för det första inte ett större problem för barn att ha transsexuella föräldrar, än att ha överviktiga föräldrar, ur mobbningsriskperspektiv.

För det andra är det mobbarna och deras föräldrar som ska kritiseras om barn utsätts för mobbning, inte barnet och dess avvikande föräldrar! Med annan logik kan vi förbjuda all adoption, samt sätta upp kriterier på all form av avvikelse som föräldrar inte får ha för att godkännas av samhället som föräldrar. Men jag skulle hoppas vi lämnat den sortens socialhygenism bakom oss tillsammans med all annan skit från Folkhemmet.

Så, vad är det vi transsexuella eg. är ute efter?

Inga tvångssteriliseringar och rätt att spara könsceller! – Det finns ingen anledning att kräva att vi inte ska kunna få barn. Socialhygenism hör till 40-talet.

Rätt att byta juridiskt kön efter diagnos! – Det juridiska könet är ett påhitt, vi kan ändra definitionen hur vi vill för att underlätta människors liv. Det biologiska könet är en privatsak mellan individen och sjukvården.

Rätt till lika behandling! – Sjukvården varierar kraftigt beroende på var man bor i landet. Ska vi ha offentlig vård måste alla ha rätt till samma kvalité oavsett var man råkar bo. Det är inte rimligt att man får laserbehandling bekostad eller inte beroende på var man bor, eller att utredningen tar flera år i onödan.

Andra om detta: Kent Persson (m), Svensson, Maleandro,