TPB i Riksdagen med Piratpartiet

Politiker vill gärna lösa allt med lagstiftning. Piratpartiet agerar för demokrati och frihet även utanför lagstiftningen, genom konkreta åtgärder, så som att erbjuda Tor-servrar och proxy-servrar för politisk aktivism i diktaturer. Nästa steg är att få in The Pirate Bay i riksdagens serverhall.

Bild från Emil Isbergs blogg

På Aftonbladet levererar Rick Falkvinge (pp) nyheten i en debattartikel. Om Piratpartiet får riksdagsmandat kommer riksdagsledamöterna ta med sig The Pirate Bay in i riksdagshusets serverhall där de åtnjuter åtalsimmunitet.

Precis som Rick skriver borde det inte behövas, för The Pirate Bay bedriver en ren sökmotor, låt vara nischad, men ändock gör den inget som inte Google också gör. Den indexerar torrentfiler, länkar, till material som ibland är upphovsrättsskyddat. Fildelningen sker genom användarna.

För några dagar sedan var en annan debattartikel ute i media, den gången hos SvD, där Anna och Rick skrev om hur viktigt det är att Internet behandlas precis som samhället i övrigt, utan speciallagar.

Att just The Pirate Bay också haft en väldigt stor betydelse som opinionsbildare råder det ingen som helst tvekan om. Maloki ger en serie goda exempel, som t.ex. följande:

För ett år sedan var första sidan grön, och den hette inte längre The Pirate Bay, utan The Persian Bay. De valde att använda sin makt, för ja de har makt, till att stödja förtryckta.

Kanske är det just därför som ivern varit så stor från mediaindustrin att få ner The Pirate Bay, kosta vad det kosta vill. Det har blivit en prestigefråga, ja en principfråga, att The Pirate Bay inte ska komma undan. Man måste statuera exempel. Som när man dömde fyra personer som grundat sidan till 30 000 000 i skadestånd.

– Pirate Bay fyller en viktig politisk funktion. I EU-valet bidrog Pirate Bays uppmaning till användarna att rösta till att fler unga än någonsin röstade. Under FRA-debatten var Pirate Bay en av de största opinionsbildarna. Politiska röster får inte tystas, särskilt inte de som är besvärande för etablissemanget, förtsätter Falkvinge.

– Pirate Bay är samtidens viktigaste kulturbärare. Utan sökmotorn skulle många unga och fria kulturskapare inte ha en möjlighet att nå ut med sin konst. Genom att hjälpa Pirate Bay gör vi något som upphovsrättsindustrin kapitalt misslyckats med. Vi hjälper vi tusentals nya kreatörer att nå ut och lyckas i det nya kulturlandskapet, säger  Anna Troberg, vice partiledare  för Piratpartiet, själv författare och före detta bokförlagschef.

– Piratpartiet Pressmeddelande

 • Markus "LAKE" Berglund

  Som jag skrev hos Emil så är den där ”prislistan” synnerligen missvisande, på gränsen till populistisk.

  I Sverige får man skadestånd för just den ekonomiska skada man lidit. Skadestånden för ”sveda & värk”, typ efter en våldtäkt eller ett mord är patetiskt små. Så det är väldigt mycket som att jämföra äpplen och päron, kort sagt oseriöst.

  Det är en vass och tankeväckande flyer, men den bör inte användas i sitt nuvarande utseende om PP vill undvika kritik för populism och dylikt…

 • Kamrat Vintersoldat

  Jag gillar inte Piratpariets Miljöparti/imperialistallians , de blir eventuellt bara profithungrande kapitalistvargar som slänger in påtvingade lagar ingen behöver eller vill ha…
  Kolla Miljöpartiska skiten vi fått : Källsortering , korkade miljöbilslösningar som släpper ut betyderligt mer gifter än vanliga bränsleslukare ist för att köra portabelt och elektriskt som gynnar oss alla , beskåda deras förbud mot gifter i hus/bilfärger som leder till mögel på husen och lättare skapta repor på bilarna då de kör med ett slags vattenfärg …
  Deras nya hälsovårdsregler som i stort sätt förbjuder folk att ha kioskrestauranger ånej de ska tvingas till bygga stora byggnader…

  Stödja PP när de är i maskopi med såna skurkar , i don't think so…
  Du kan inte va en hjälte och sammarbeta med skurkar…

 • gothbarbie

  Du menar att skadestånden för fildelning då i motsats inte är patetiskt stora?

 • Du vet vad jag tycker om skadestånden för fildelning Hanna, precis som vad jag tycker om straffskalan på fildeningsbrott generellt sett, men det gör inte argumentationen mer korrekt.

  Det är en jämförelse som är missvisande, då man i sverige inte får något nämnvärt skadestånd för ”sveda & värk” utan bara som ersättning för ekonomisk förlust. Och jag tycker inte Piratpartiet ska föra fram missvisande ”bevis” i en argumentation, inte ens i form av en flyer.

  Diskussionen om vi i Sverige ska ha gigantiska skadestånd, utöver fängelsestraff, för grova brott, typ mord och våldtäkt är en helt annan. Men den diskussionen för man inte frammåt genom att jämföra äpplen med päron på att val-flyer för Piratpartiet…

 • Hejohej

  Om TPB bara är en sökmotor skulle jag vilja se hur bra tjänsten fungerar om man stänger av trackern.

  • Anonym

   Trackern är avstängd sedan länge. Verkar funka ganska bra.

 • Moffie

  Prislistan är ju helknäpp, det som nämns för medhjälp till upphovsrättsbrott gäller ju för massiv medhjälp till många nedladdningar och går inte att jämföra med de andra brotten. Tänk dig vad det kostar att åka dit för ett snatteri jämfört med att åka dit för tusentals eller miljontals snatterier. Ser man till hela omfattningen av Pirate Bays verksamhet så är 30 miljoner löjligt lågt och alla vet att de tjänar enormt mycket pengar i reklamintäkter på sin medhjälp till brott mot upphovsrättslagen.