TPB i Riksdagen med Piratpartiet

Politiker vill gärna lösa allt med lagstiftning. Piratpartiet agerar för demokrati och frihet även utanför lagstiftningen, genom konkreta åtgärder, så som att erbjuda Tor-servrar och proxy-servrar för politisk aktivism i diktaturer. Nästa steg är att få in The Pirate Bay i riksdagens serverhall.

Bild från Emil Isbergs blogg

På Aftonbladet levererar Rick Falkvinge (pp) nyheten i en debattartikel. Om Piratpartiet får riksdagsmandat kommer riksdagsledamöterna ta med sig The Pirate Bay in i riksdagshusets serverhall där de åtnjuter åtalsimmunitet.

Precis som Rick skriver borde det inte behövas, för The Pirate Bay bedriver en ren sökmotor, låt vara nischad, men ändock gör den inget som inte Google också gör. Den indexerar torrentfiler, länkar, till material som ibland är upphovsrättsskyddat. Fildelningen sker genom användarna.

För några dagar sedan var en annan debattartikel ute i media, den gången hos SvD, där Anna och Rick skrev om hur viktigt det är att Internet behandlas precis som samhället i övrigt, utan speciallagar.

Att just The Pirate Bay också haft en väldigt stor betydelse som opinionsbildare råder det ingen som helst tvekan om. Maloki ger en serie goda exempel, som t.ex. följande:

För ett år sedan var första sidan grön, och den hette inte längre The Pirate Bay, utan The Persian Bay. De valde att använda sin makt, för ja de har makt, till att stödja förtryckta.

Kanske är det just därför som ivern varit så stor från mediaindustrin att få ner The Pirate Bay, kosta vad det kosta vill. Det har blivit en prestigefråga, ja en principfråga, att The Pirate Bay inte ska komma undan. Man måste statuera exempel. Som när man dömde fyra personer som grundat sidan till 30 000 000 i skadestånd.

– Pirate Bay fyller en viktig politisk funktion. I EU-valet bidrog Pirate Bays uppmaning till användarna att rösta till att fler unga än någonsin röstade. Under FRA-debatten var Pirate Bay en av de största opinionsbildarna. Politiska röster får inte tystas, särskilt inte de som är besvärande för etablissemanget, förtsätter Falkvinge.

– Pirate Bay är samtidens viktigaste kulturbärare. Utan sökmotorn skulle många unga och fria kulturskapare inte ha en möjlighet att nå ut med sin konst. Genom att hjälpa Pirate Bay gör vi något som upphovsrättsindustrin kapitalt misslyckats med. Vi hjälper vi tusentals nya kreatörer att nå ut och lyckas i det nya kulturlandskapet, säger  Anna Troberg, vice partiledare  för Piratpartiet, själv författare och före detta bokförlagschef.

– Piratpartiet Pressmeddelande