Tillväxtfientliga Miljöpartiet

Den som haft uppfattningen om Miljöpartiet som ett parti mot tillväxt har nu fått vatten på sin kvarn. I fem år vill Miljöpartiet förbjuda utbyggnad av köpcentrum i hela Sverige. Varför? Ja, den som det visste.

Att det inte är för att bevara jobben kan vi vara säkra på. Den som jobbat i en mindre butik lär inte ha svårare få jobb i en större. Dessutom kan större butiker anställa fler. Varorna blir förstås billigare så alla som ska handla tjänar också på det. Riktigt vad som är skälet till att man inte vill ha fler köpcentrum, förutom möjligen en tänkbar romantisk syn på småbutiker, framgår inte.

Vad som ska styra om det blir fler eller färre köpcentrum är förstås efterfrågan på det de har att sälja och inget annat. Om pengarna räcker längre för att man kan handla på en större butik tror jag få föredrar en liten butik och med valfrihet så kan man faktiskt välja fortsätta stödja den lilla butiken om man nu vill det med sina egna slantar.

Det är en sak att jag som liberal inte stödjer lagstiftning och subventioner av stora företag för att med orättvisa villkor slå ut mindre konkurrenter. Det är en helt annan att rakt av förbjuda nyetablering. Det är inte något annat än just tillväxtfientligt. Skäms på Miljöpartiet!

– Nyhetskanalen