Ta bort all moms!

Moms är en skatt på konsumtion. Som vi vet så begränsar beskattning köp av saker (alkohol, tobak, bensin), varför det är vansinne att beskatta sådant vi vill ha mer av. Momsen måste upphöra!

Konsumtion är det som driver samhället framåt och en skatt på konsumtion slår alltså mot ekonomin i sin helhet. Det tar bort jobb, det slår hårdare mot dem med mindre ekonomi. Dessutom används momsen orättfärdigt som ett styrmedel för att bestraffa viss konsumtion mindre. En slags omvänd subvention om man så vill.

Kultur har t.ex. skattelättnader. Eftersom staten bestämmer vad som är finkultur och inte, inte folket, så uteblir dock skattelättnaden från t.ex. datorspelande, den kanske största kulturformen bland ungdomar idag. Istället jagar skatteverket kulturfestivaler som Dreamhack på mer skatt och hittar på tolkningar som innebär att de ska få suga maximalt av orättfärdiga pengar ur arrangörerna av kulturfestivalen.

Datorspelande får inte de skattepengar i stöd som de andra kulturformerna lever av. Ändå har datorspel sedan länge omsatt mer pengar än filmindustrin — vars festival i Stockholm för övrigt betalas av skattebetalarna till 100 procent.

SvD

I socialismens omvända logik belönas nämligen den vars affärsidé inte har egen bärkraft. Om ingen vill se teater, ja då ger man mer pengar till teatern så den kan fortsätta ändå. Om ingen vill se konstiga filmer, ja då ger man mer pengar så filmfestivalen kan fortsätta ändå.

Datorspelen, som alla dessa ungdomar faktiskt vill konsumera frivilligt, den får inga lättnader.

I Sverige är vi som spelar dataspel uppenbart diskriminerade:

* Trots flertalet globalt prisade och professionella spelare och lag så vägrar Riksidrottsförbundet se det som en idrott eller sport.

* Trots våra världsrekord i datorfestivaler så förvägras de rätten att räkna arrangemanget som en kulturform.

* Trots att över 80 procent av alla svenskar spelar datorspel ses det inte som en folkrörelse.

* Och trots att den svenska dataspelsindustrin producerar globala bästsäljare, där entreprenörerna på företaget DICE förra året ensamt omsatte mer än alla svenska bokförlags export av böcker och rättigheter, inklusive Stieg Larsson, förvägras de den särställning andra kulturformer har i Sverige.

Här har Piratpartiet uppenbarligen något att jobba med. Datorspelande måste accepteras som den kulturform det är.

Med det sagt vill jag sammanfatta med följande: Det enda rätta är att ta bort momsen, den ”tillfälliga” skatt som kommit att bli permanent. Den för inget gott med sig och är bara en ursäkt för att få in mer pengar till statskassan. Pengar som kunde gått till fler arbeten.

 • K-SATANAS

  Nu strutar jag fullständigt i datorspelande ungdomar och deras bidrag eller inte. Dom ska inte ha en krona lika lite som all annan s k kultur eller andra avarter.Vill man spela, göra film,. idrotta eller vad så ska inte staten in och betala för leken. Hur mycket det än främjar ,fostrar och utveckling eller annat.
  Skatt kommer alltid att finnas . Skatt på varor , tjänster och all annan skatt kommer vi få leva med.
  Innan momsen var begreppet OMS ( omsättningsskatt) sen blev det MOMS( mer omsättningsskatt).
  Staten tjänar så enorma summor på skatten ( momsen ), så den kommer alltid att finnas.
  Och jag tror inte på att ett borttagande av moms är liktydigt med högre konsumtion. Det finns ingen linjär logik i det hela. För ex bensinen , jag tror inte att försäljningen blir högre utan moms. Det är andra faktorer som påverkar ex bilåkande..miljö. Sen har du andra skatter inbakade i ex bensinpriset..miljöavgifter och säkert annat också. Ska vi ha miljöavgifter men ingen moms ?. Miljöavgifter är rent strunt och ska bort, det är ytterligare en ny skatt som fått en lite annan skepnad. En Ulv i fårakläder. Hur man än vrider och vänder så är det en ny skatt.
  Lika med maten. Jag tror inte det säljs mer mat eller andra varor bara för momsen försvinner, i alla fall inte som är direkt mätbart. Det som händer är nog att det köps dyrare produkter SAMT att industrin/ näringslivet lär vara väldigt snabba på att höja sina produktpriser i samma takt som momsen dras bort samt att det blir ett verktyg i löneförhandlingar för att minimera löneökningar.
  Som sagt jag tror inte på momsens försvinnande och inte heller på dess verkan på en direkt konsumtion.
  Men ingen skull nog vara gladare än jag om den försvann. Och nästa steg i rätt riktning ..Ta bort subventioner i sjukvården..och personliga lyxbehandlingar som samhället får betala.

 • Micke

  Moms är ett bra sätt att beskatta befolkningen på. Det som medför extra kostnader för samhället som exempelvis rökning och bilåkande kan beskattas ännu lite högre. Så kallad kultur som subventioneras är ju ingen riktig kultur och skulle kanske inte ens finnas om det inte vore för subventioner. Andra kulturer som vi tyckte bättre om skulle ersätta.

  Jag kan acceptera att momsen är lägre på livsnödvändiga varor men kultur borde beskattas som övrig konsumtion. Om den inte förbrukar så mycket naturresurser kanske det finns skäl för att den kan beskattas mindre. Papperstidningar till exempel, skulle kunna ses som lyxkonsumtion.

  Någonstans ifrån måste skatten tas och att beskatta arbete så lite som möjligt är en bra idé.

 • David

  Först så intressant att en nyliberal skriver såhär då man oftast säger att skatt på konsumtion är bättre än skatt på arbete, trenden i västvärlden sen början av 80-talet har varit just att överflytta skatterna ifrån inkomster till konsumtion för att störa marknaden och i synnerhet utbudet på arbetskraft mindre.

  Angående det om datorspel så har jag bara ett ”suck…”

 • gothbarbie

  Som liberal vill jag givetvis se så lite styrning av marknaden som möjligt. Moms är den sämsta sortens skatt, skatt på konsumtion. Det är att sätta käppar i hjulen på hela samhällets utveckling. Tänk så mycket mer vi hade kunnat konsumera om allt varit 20% billigare? Det hade givit större efterfrågan på allt och därmed också massa nya jobb.

 • Hanif Bali

  Rent Nationalekonomiskt så är skatt på konsumtion mycket bättre än på produktion. Men den bästa skattemetoden vore nyttjandeskatt, att man bara betalar skatt på ens nyttjande av statliga tjänster.

  Om du vill skapa fler jobb så är inte skatt på konsumtion inte den bästa metoden att skapa dem man ska istället sänka skatten på anställning och lön.

 • Kamrat Vintersoldat

  ”I socialismens omvända logik belönas nämligen den vars affärsidé inte har egen bärkraft.”

  FEL enligt socialismen så får folket det dem vill ha och lättare att genomföra det , medans i cooperativismen så olagliggörs skapande…

  ” Om ingen vill se teater, ja då ger man mer pengar till teatern så den kan fortsätta ändå. Om ingen vill se konstiga filmer, ja då ger man mer pengar så filmfestivalen kan fortsätta ändå.”

  Det e precis vad kapitalisterna gör , se på hollywood de gör spindelmannen som inte ens handlar om spindelmannen utan ska vara overkligt överdramatiserat gå-igenom-känslorna skräp..