Ta bort all moms!

Moms är en skatt på konsumtion. Som vi vet så begränsar beskattning köp av saker (alkohol, tobak, bensin), varför det är vansinne att beskatta sådant vi vill ha mer av. Momsen måste upphöra!

Konsumtion är det som driver samhället framåt och en skatt på konsumtion slår alltså mot ekonomin i sin helhet. Det tar bort jobb, det slår hårdare mot dem med mindre ekonomi. Dessutom används momsen orättfärdigt som ett styrmedel för att bestraffa viss konsumtion mindre. En slags omvänd subvention om man så vill.

Kultur har t.ex. skattelättnader. Eftersom staten bestämmer vad som är finkultur och inte, inte folket, så uteblir dock skattelättnaden från t.ex. datorspelande, den kanske största kulturformen bland ungdomar idag. Istället jagar skatteverket kulturfestivaler som Dreamhack på mer skatt och hittar på tolkningar som innebär att de ska få suga maximalt av orättfärdiga pengar ur arrangörerna av kulturfestivalen.

Datorspelande får inte de skattepengar i stöd som de andra kulturformerna lever av. Ändå har datorspel sedan länge omsatt mer pengar än filmindustrin — vars festival i Stockholm för övrigt betalas av skattebetalarna till 100 procent.

SvD

I socialismens omvända logik belönas nämligen den vars affärsidé inte har egen bärkraft. Om ingen vill se teater, ja då ger man mer pengar till teatern så den kan fortsätta ändå. Om ingen vill se konstiga filmer, ja då ger man mer pengar så filmfestivalen kan fortsätta ändå.

Datorspelen, som alla dessa ungdomar faktiskt vill konsumera frivilligt, den får inga lättnader.

I Sverige är vi som spelar dataspel uppenbart diskriminerade:

* Trots flertalet globalt prisade och professionella spelare och lag så vägrar Riksidrottsförbundet se det som en idrott eller sport.

* Trots våra världsrekord i datorfestivaler så förvägras de rätten att räkna arrangemanget som en kulturform.

* Trots att över 80 procent av alla svenskar spelar datorspel ses det inte som en folkrörelse.

* Och trots att den svenska dataspelsindustrin producerar globala bästsäljare, där entreprenörerna på företaget DICE förra året ensamt omsatte mer än alla svenska bokförlags export av böcker och rättigheter, inklusive Stieg Larsson, förvägras de den särställning andra kulturformer har i Sverige.

Här har Piratpartiet uppenbarligen något att jobba med. Datorspelande måste accepteras som den kulturform det är.

Med det sagt vill jag sammanfatta med följande: Det enda rätta är att ta bort momsen, den ”tillfälliga” skatt som kommit att bli permanent. Den för inget gott med sig och är bara en ursäkt för att få in mer pengar till statskassan. Pengar som kunde gått till fler arbeten.