Sossarna visar sitt rätta ansikte

Det är ju egentligen ingenting nytt. Vi visste väl alla vid det här laget att Socialdemokraternas motstånd till FRA-lagen inte handlade om principer, utan om populism.
Därför är det förstås inte överraskande att samma brist på principer och vurmande för populism nu gör att de svänger 180 grader och vill utöka SÄPOs tillgång till FRA:s massavlyssning av det svenska folket.

– Jag kommer att uppmana regeringen att lägga fram ett förslag som möjliggör för att också Säpo ska kunna få information från FRA. De är ju avklippta från det sedan den första december 2009 och har inte möjlighet att söka direkt. Det tycker vi är ett bekymmer, säger Morgan Johansson (S), ordförande i riksdagens justitieutskott, till SvD.

Att Folkpartiet Batongliberalerna vill ha mer av övervakningssamhället är däremot ingen nyhet.

– Jag tycker att det är bra att svensk säkerhetspolis i extrema undantagsfall ska kunna använda sig av detta verktyg. Varför? Jo, för att det kan stå stora mänskliga och demokratiska värden på spel, säger Johan Pehrson, FP:s talesman i justitiefrågor.

 • Onaqui

  Vänsterpartiet – riksdagens mest liberala parti.

 • Lurken

  Vi måste låta säkerhetspolisen avlyssna svenskar, hur skall vi annars kunna upprätthålla demokratin?

  • Onaqui

   Att inte avlyssna svenskar är mer demokratiskt än att avlyssna dem. Demokratin utgår ifrån en yttrandefrihet och en informationsfrihet, läs gärna riksdagens definition av demokrati: http://www.riksdagen.se/templates/R_Page____1514.aspx

   Båda dessa hindras av FRA, att ge någon makten att kontrollera all digital information i samhället är ett starkt hot mot både yttrandefriheten och informationsfriheten. Makt korrumperar och man bör alltid utgå ifrån att den insamlade informationen hamnar i felaktiga händer när man beslutar om övervakning. För det gör den, så småningom.