Sneaky fuckers

I USA har allt fler stater börjat använda lagar menade för att reglera hemlig avlyssning för att förhindra fotografering och filmande av poliser i tjänst. På vissa håll har man rakt av förbjudit det. I Sverige vill Beatrice Ask införa fotoförbud.

Om detta gäller poliser och myndighetsanställda i inre tjänst vet jag inte (definitionen platser dit allmänheten inte har insyn lämnar ju en del att önska), men det verkar ju i vilket fall inte som en orimlig utveckling. Har man väl tagit steget att påbjuda förhandscensur vid själva fotograferingstillfället, ist för ansvar vid publiceringen, så är det ju bara en tidsfråga innan det omfattar ytterligare områden.

Carl Johan Rehbinder sammanfattar kärnfullt:

Återigen använder politikerna nyspråk när ännu en lag som inskränker människors rättigheter skall införas, och eftersom Piratpartiet har fått upp begreppet integritet i den politiska dagordningen trasslar politikerna förstås skickligt till det genom att använda begreppet på ett lömskt sätt. Integritet får i detta fall bli beteckning på något som i själva verket är en slags förhandscensur.

För nog kan polisen begära att få ‘arbeta ifred’ och inte ‘störas av fotografering’? Ja, när de t.ex. ska kolla muntorrheten på tunnelbanepassagerare…

Integritet i lagstiftningen handlar om relationen mellan stat och medborgare. Den personliga integriteten i övrigt är något man är utlämnad till sig själv att upprätthålla. I hemmet genom att se till att ljud inte når in och insyn inte finns, på allmän plats genom hur man klär sig etc. Man har inte rätt att kräva av omgivningen att denna inte tittar, fotar, filmar etc. Luften är de facto fri.

Annars blir det snart så att man inte kan ta fotografier på allmän plats, av rädsla för att någon som råkar fastna i bilden ska opponera sig och man åker dit för ett brott. Lagstiftning som förbjuder fotografering i badhus etc. finns dessutom redan.

Den bästa sammanfattningen har dock Rehbinder redan gjort, så jag citerar:

Min främsta invändning mot detta förslag, som jag också både inledde och avslutade debatten med, är att det finns en kraftig övertro på lagstiftning som styrande inslag i människors liv. Folk struntar i dumma lagar, och finns det för många lagar orkar man inte hålla reda på dem. För många ologiska och omotiverade lagar gör att man allmänt tappar respekten för lagar, vilket potentiellt är ett jätteproblem i en rättsstat. Och slutligen – de som verkligen vill skada andra bryr sig naturligtvis inte ett skit om lagstiftning

Andra om detta: 之乎者也,
 • K-SATANAS

  Rehbinder är en klok man.
  Skitlagar ska bort och man måste minimera lagarna inte ständigt utöka. En lag måste ju vara trovärdig samt ha en förankring av en majoritet av folket, annars totalt meningslöst.
  Begreppet är ” offentlig plats” tidigare allmän plats. Där måste det ju vara fullt tillåtet, precis som polisen gör att filma vem man vill och vad man vill. Det ska gälla precis alla, myndigheter som vanliga.

  Man måste också skilja på offentlig plats och enskilt område samt enskilt område dit allmänheten har tillträde.
  Det är alltså tre olika begrepp. Det knepiga är det sista” enskilt område dit allmänhet har tillträde”. Ex sjukhus, affärscentra mm ( byggnader kan man i stort säga ). Allt som har en ägare är alltid enskilt område, oavsett om allmänhet har tillträde. Det måste då vara upp till ägaren att avgöra. Det som är odiskutablet är den ” fria luften ” d v s utomhus. Där måste allt vara tillåtet.

  Och det finns ju ex brottet ofredande som går att använda i de flesta situationer, för den som känner sig kränkt.

 • Andreas

  Ja men storebror får se allt :) Här är polisens ehem.. lite motsägelsefulla sammanfattning över hur det ligger till: http://www.met.police.uk/about/photography.htm . Det finns massor med läskiga artiklar och filmsnuttar på hur hemskt det har blivit i UK: http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/magazine/735http://www.guardian.co.uk/media/2009/feb/12/phohttp://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/7892273.stm http://photographernotaterrorist.org/

 • Andreas

  USA? Detta är ju verklighet i det fascistiska Storbritannien där t.o.m. yrkesmässiga fotografer har svårt att utföra sina arbeten utan att bli arresterade av ”säkerhetsvakter” och ev. poliser.

 • gothbarbie

  Jag följer dessvärre inte brittisk media, så jag har inte koll på situationen där. Du får gärna utveckla/länka? Verkar ju lite paradoxalt med tanke på deras CCTV-kameror som sitter överallt.. haha :D

 • Pingback: UK: Filming in a public place leads to arrest of art student. | FrontPageSearch()