Skyldig till motsatsen bevisats

En kvinna säger sig blivit våldtagen på en båt, varpå polisen bestämmer sig för att dela upp alla passagerarna efter könsorgan och sedan filma alla snoppmänniskor.

– Många är ju förvånande och upprörda att det hänt och att sedan inte få komma av båten, säger en man ombord.

Enligt andra passagerare ropades det först ut i högtalarna att båten inte kunde lägga till på grund av ett tekniskt fel. En kvinna från Stockholm i ett sällskap på elva personer berättar om förvåningen.

– När vi väl kom ut delade polisen upp oss alla i två köer, alla tjejer i en kö, alla killar fick gå till vänster. Killarna fick sedan stå två och två framför något slags spegelfönster. Samtidigt filmade polisen. Killarna i mitt sällskap tyckte att det kändes löjligt och fattade ingenting eftersom inte polisen berättade något om orsaken.

– När vi väl kunde gå av var det stekhett i gången. En kille måde dåligt men fick inte gå av för polisen. Då svimmade han i famnen på en polis. Det var riktigt otäckt att se, säger kvinnan som vill vara anonym.

Det är givetvis rimligt att polisen anstränger sig för att ta reda på vilka som misstänkts våldtagit henne, men istället för att behandla alla män på båten som misstänkta kunde man ju ha skött det hela lite smidigare. T.ex. kunde hon fått stå med polisen vid utgången och peka ut dem hon menade skulle ha våldtagit henne. Att filma och registrera alla som varit på båten är en grov integritetskränkning för över ett och ett halvt tusen män och det måste också rimligen vägas in.

Tyvärr är det ju i Sverige så att så fort våldtäkt kommer upp på tapeten så försvinner alla rimlighetsproportioner och alla män behandlas som skyldiga till motsatsen bevisats.

Andra om detta: Scaber Nestor, Aftonbladet, Expressen,

 • Åh, vad skönt att någon håller med. Är så innerligt trött på ”rent mjöl i påsen”-argumenteringen.

  Intressant är också att de ljög om anledningen till förseningen – ”tekniska problemen” bestod sannolikt i att polisen skulle hinna få upp sina kameror. Jag hade nog tyvärr gått som ett får också, men i efterhand blivit oerhört irriterad…

  //Zac

 • Andreas

  Ja detta är väl ingen ovanlighet direkt, kanske mängden människor och köns-segregerandet gör att fler får upp ögonen för vart rättssäkerheten är på väg. Själv så läste jag nyss detta http://inteutanminasoner.wordpress.com/2010/08/07/filip-ska-i-fangelse-for-en-valdtakt-han-inte-begatt/#comment-4570 och blev alldeles mörkrädd, tror nog jag fortsätter med att i min ensamhet läsa böcker.

 • K-SATANAS

  Låter som ett skämt, men det är väl inte. Begriper inte alls hur polis eller åklagare resonerat. Det är en form av personell husrannsakan, eftersökande av en person som skall gripas. Antingen klassar man båten som transportmedel och då krävs att minimi straffet är 4 år i straffskalan. Vanlig våldtäkt är inte det, då måste det rubriceras som grov.
  Eller så har man gått på husrannsakan i lokal som är tillgänglig för allmänheten, för eftersökande av den som skall gripas.
  Men husrannsakan får beslutas endast om skälen för åtgärden uppväger det intrång eller men i övrigt som åtgärden innebär för den misstänkte eller för något annat motstående intresse..d v s i detta fall men för passagerare.
  Om det är en hel båt är klart min tolkning att det föreligger ett klart men.

  Sen finns det ingen som helst skylldighet att lyda. Visserligen finns institutet polislagens §13 att tillgå.
  Om någon stör den allmänna ordningen..kan i detta fall med lite snevridande kanske fås in i situationen om personer vägrar åtlyda polismansbefallning, men det kräver en nödvändighet samt att instituten avvisa eller avlägsa från platsen skall gälla innan tredje steget ..ett tillfälligt omhändertagande träder i kraft. Det går att hoppa över de två första stegen om en sådan åtgärd anses otillräcklig för att uppnå resultatet..d v s att avvisa personen.

  Så vägar man finna sig i det hela, så ska man enligt pl 13, avvisas från platsen..d v s från båten / terminalen.
  Själv hade jag vägrat stå på led. Om polisen filmar medan jag går, är ju inget att göra åt, men det finns ingen lag som ( som jag ser det ) som tvingar mig som icke misstänkt i detta fall att stå på led och stanna upp för filmning o s v.
  Vägrar jag sammarbeta så kan dom avlägsna mig ( då troligtvis men en konstapel i varje hand..och då hade jag säkert också blivit filmad i o f s )..men jag har ingen skyldighet att finna mig i beordringen som sådan.
  Att få mig till någon form av misstänkt enbart för vägran att sammarbeta, tror jag inte på, det låter lite väl magstarkt.

 • Daniel Wijk

  Det finns väl gissningsvis ingen lag som säger att du inte får hålla upp din väska mellan dig och kameran heller.

 • Henrik Holst

  Rimligen borde väl Polisen ha fått in bra signalement på personerna så att man helt enkelt hade kunnat välja ut vilka som skulle filmas bättre än att filma hela bunten. Och om de inte har signalement hur i he ska de kunna hitta gärningsmännen bland alla filmerna då?

  Och är tanken att kvinnan ska behöva gå igenom filmer av 5-800 män (eller hur många det nu var?), det är ju en helt omänsklig bedrift, efter att ha stirrat på de första 2-300 så kommer hon ju säkerligen inte att längre minnas hur de såg ut. Det finns ju en anledning till att man vid en konfrontation inte tar in hur många som helst.

  Nej, känns ju bättre om de bara hade förhindrat folk från att lämna båten på någon timme med korrekt motivation om varför, under tiden som de tagit kvinnas vittnesmål om signalement och sedan släppt av alla som inte matchar signalementet. Varför agerar poliser alltid mycket mer professionellt på film än i verkligheten :-(

  • Andreas

   De ska väl troligen DNA-testa alla de manliga passagerarna också, säkert bara att de inte ville skylta med den behandlingen.