Skyldig till motsatsen bevisats

En kvinna säger sig blivit våldtagen på en båt, varpå polisen bestämmer sig för att dela upp alla passagerarna efter könsorgan och sedan filma alla snoppmänniskor.

– Många är ju förvånande och upprörda att det hänt och att sedan inte få komma av båten, säger en man ombord.

Enligt andra passagerare ropades det först ut i högtalarna att båten inte kunde lägga till på grund av ett tekniskt fel. En kvinna från Stockholm i ett sällskap på elva personer berättar om förvåningen.

– När vi väl kom ut delade polisen upp oss alla i två köer, alla tjejer i en kö, alla killar fick gå till vänster. Killarna fick sedan stå två och två framför något slags spegelfönster. Samtidigt filmade polisen. Killarna i mitt sällskap tyckte att det kändes löjligt och fattade ingenting eftersom inte polisen berättade något om orsaken.

– När vi väl kunde gå av var det stekhett i gången. En kille måde dåligt men fick inte gå av för polisen. Då svimmade han i famnen på en polis. Det var riktigt otäckt att se, säger kvinnan som vill vara anonym.

Det är givetvis rimligt att polisen anstränger sig för att ta reda på vilka som misstänkts våldtagit henne, men istället för att behandla alla män på båten som misstänkta kunde man ju ha skött det hela lite smidigare. T.ex. kunde hon fått stå med polisen vid utgången och peka ut dem hon menade skulle ha våldtagit henne. Att filma och registrera alla som varit på båten är en grov integritetskränkning för över ett och ett halvt tusen män och det måste också rimligen vägas in.

Tyvärr är det ju i Sverige så att så fort våldtäkt kommer upp på tapeten så försvinner alla rimlighetsproportioner och alla män behandlas som skyldiga till motsatsen bevisats.

Andra om detta: Scaber Nestor, Aftonbladet, Expressen,