Samma risk för 1/10-del av priset?

Logiken hos förbudsivrarna är att mexikanska maffian kommer fortsätta sälja marijuana på en legal marknad. Detta är förstås helt orimligt. Priserna beräknas gå ner till en tiondel och vilken yrkeskriminell är redo riskera samma straff som idag för bara en tiondel av belöningen?

Hur de mexikanska karteller som i dag är inblandade i ett ytterst blodigt krig med Mexikos statsmakt ska reagera är ett annat frågetecken. Ingen vet i dag om de kommer att släppa sina miljoninkomster och koncentrera sig på andra droger, eller ge sig in på den lagliga marknaden.

Kamp mot diskriminering

– Kartellerna har redan distributionslinjerna. De har affärsrörelserna. De har produkten. Det enda som kommer att hända är att de får en laglig drog att sälja, kommenterar Glenn Walsh, ledande narkotikapolis i Los Angeles, till Reuters.

AB

De kommer säkert sälja fortsättningsvis i resten av världen, i den mån de kan konkurrera med lagligt producerad och exportera Kalifornisk marijuana. Men när det finns lagliga alternativ som inte är galet beskattade, så tenderar folk vilja köpa dem framför den osäkra kriminella varianten. Därför fungerar monopol som systembolaget relativt bra (men ju mer skatt, desto större svart marknad).

Legalisering ger kontroll. Det gör att man som konsument får bättre koll på vad man stoppar i sig. Det gör det också möjligt att beskatta verksamheten och det gör att polisen frigör enorma resurser när de kan jaga brottslingar, ist för människor som stoppar fel substanser i sin egen kropp, enligt någon annans godtyckliga moral.

Mina funderingar ligger kring hur den federala lagen förhåller sig till en legalisering av marijuana i Kalifornien. Om det är lagligt på nationell nivå, men olagligt på federal nivå, så lär ju få vara redo få sina liv förstörda för att de producerar och säljer marijuana på industriskala. Varför göra det vitt om man ändå riskerar åka dit för brott?

Någon mer insatt i detta får hemskt gärna kommentera. Det verkar motsägelsefullt.

Andra om detta: Törnebohm, Kungabloggen, Dewide, Min klon är snyggare än din klon,