Samma risk för 1/10-del av priset?

Logiken hos förbudsivrarna är att mexikanska maffian kommer fortsätta sälja marijuana på en legal marknad. Detta är förstås helt orimligt. Priserna beräknas gå ner till en tiondel och vilken yrkeskriminell är redo riskera samma straff som idag för bara en tiondel av belöningen?

Hur de mexikanska karteller som i dag är inblandade i ett ytterst blodigt krig med Mexikos statsmakt ska reagera är ett annat frågetecken. Ingen vet i dag om de kommer att släppa sina miljoninkomster och koncentrera sig på andra droger, eller ge sig in på den lagliga marknaden.

Kamp mot diskriminering

– Kartellerna har redan distributionslinjerna. De har affärsrörelserna. De har produkten. Det enda som kommer att hända är att de får en laglig drog att sälja, kommenterar Glenn Walsh, ledande narkotikapolis i Los Angeles, till Reuters.

AB

De kommer säkert sälja fortsättningsvis i resten av världen, i den mån de kan konkurrera med lagligt producerad och exportera Kalifornisk marijuana. Men när det finns lagliga alternativ som inte är galet beskattade, så tenderar folk vilja köpa dem framför den osäkra kriminella varianten. Därför fungerar monopol som systembolaget relativt bra (men ju mer skatt, desto större svart marknad).

Legalisering ger kontroll. Det gör att man som konsument får bättre koll på vad man stoppar i sig. Det gör det också möjligt att beskatta verksamheten och det gör att polisen frigör enorma resurser när de kan jaga brottslingar, ist för människor som stoppar fel substanser i sin egen kropp, enligt någon annans godtyckliga moral.

Mina funderingar ligger kring hur den federala lagen förhåller sig till en legalisering av marijuana i Kalifornien. Om det är lagligt på nationell nivå, men olagligt på federal nivå, så lär ju få vara redo få sina liv förstörda för att de producerar och säljer marijuana på industriskala. Varför göra det vitt om man ändå riskerar åka dit för brott?

Någon mer insatt i detta får hemskt gärna kommentera. Det verkar motsägelsefullt.

Andra om detta: Törnebohm, Kungabloggen, Dewide, Min klon är snyggare än din klon,

 • Morot

  Cannabis är redan lagligt med läkarintyg i 14 amerikanska stater samt District of Columbia men federal polis gör ändå tillslag mot personer som distribuerar cannabis enligt sina delstatslagar. Cannabis är i övriga världen avkriminaliserat i Argentina, delar av Australien, Tyskland, Belgien, Brasilien. Canada (läkarintyg), Tjeckien, Ecuador, Mexico, Holland, Peru, Portugal, Uruguay och Venezuela.

 • gothbarbie

  Ja, så om man tillåter industriell produktion av cannabis måste ju FBI kunna slå till mot dessa företag i Kalifornien, även om deras verksamhet är laglig lokalt?

 • s4jt

  Nej, det fungerar inte så.

 • Sxesux

  Faktum är att det är precis så det fungerar, DEA gör med jämna mellanrum ”raider” mot s.k. dispensaries där man säljer marijuana. Detsamma händer även med de som producerar den marijuana som säljs där.

  Däremot kan man väl kanske tänka sig att det blir orimligt att den aktiviteten fortsätter när det blir lagligt med bruk för alla, inte bara dom med läkarintyg.

 • K-SATANAS

  Det går inte att producera och sälja . Det är brott mot en federal lag, som står över allt annat. Det kommer aldrig att genomföras, om inte annat så stoppas det i kongressen…lite fakta också..
  http://drugnews.nu/article.asp?id=6090

 • gäst

  angående det här med att DEA går in och tar all marijuana, det gjorde man förut när Bush hade makten,
  Obama har sagt till att man inte ska göra det mot sådana som säljer medicinsk marijuana just för att det är en medicin och att det hjälper människor, men sen hur det blir om man legaliserar det har jag inte en aning om..

 • Pierre

  De federala kontra statliga lagarna i USA gör att poliser utanför Kalifornien kan stänga ner cannabisbutiker om de känner för det i princip vilket är sjukt. Men det hindrar inte den enorma tillväxt som cannabisindustrin upplever i Kalifornien nu.

  De har redan gjorts provröstning om förslaget och den gick igenom, precis som folkomröstningen 1996 i Kalifornien som lagliggjorde cannabis för medicinskt bruk.

  Kalifornien kommer legalisera cannabis, och jag njuter av demokrati för första gången i mitt liv.

 • Pierre

  Obama sa att han skulle ta hem soldater från Afghanistan, han tog hem ett gäng, och istället skickade han dit 40.000 marines(USA's elitsoldater). Presidenter har inte makt, de framför åsikter för pengar.

 • Pstyrm

  Det är inte bara fakta, det är mycket åsikter om sannolikheter. Cannabis kommer att legaliseras i Kalifornien och människor kommer att odla, sälja, och röka den.

 • Daniel Wijk

  Till slut kommer det nog att bli så men frågan är hur lång tid det kommer att ta.