Säkerhetscirkus

Efter en intervju i mitt favoritradioprogram, Free Talk Live har det börjat koka av irritation och upprördhet i USA över nakenscanningarna på flygplatser, landet runt.

Min främsta kritik är att även om dessa nakenskanningar fungerar så är de inget skydd mot terrordåd. Låt vara att man inte kan spränga ett flygplan (något som passagerarna efter 11/9 lär se till aldrig händer igen ändå), det går fortfarande att ta sig in på biografer, bussar och andra offentliga platser med hundratals/tusentals människor och orsaka enorm skada och framförallt terror, utan problem.

Så länge man inte inför nakenskanners på varenda plats där det finns mer än tio personer så är denna åtgärd i slutändan helt meningslös och det enda man upprättar är ett samhälle där medborgare vänjer sig vid att behandlas som boskap och kontinuerligt få sin integritet kränkt.

Utmärkt affärsidé för terrorsäkerhetsindustrin som skyddar oss mot ett hot mindre än blixtnedslag och för maktkåta politiker som inte vill ha jobbiga medborgare som kräver respekt för sina rättigheter som individer. Genom denna systematiska övervakning och behandling lär vi oss att acceptera ett samhälle där du som individ är ständigt misstänkliggjord och förväntas offra dig för kollektivets bästa.

Det är det enda vi med säkerhet uppnår genom nakenskanners. Sluta med dessa dumheter. Det kostar massa pengar och ger inget annat än en illusion av skydd ens i bästa fall. Låt vara att du inte blir sprängd på ett flygplan. När nästa terrordåd sker på en tunnelbana, ska vi ha nakenskanners vid varje tunnelbana då? Vid varje tågstation? Vid varje busshållplats? Varje torg? Varje varuhus?

Välkommen till 1984. Storebror ser dig.

Välkommen till 1984. Storebror ser dig.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=d-N5adYM7Kw
Ron Paul says it, once again.

 • Andreas

  Internet fullkomligt svämmar över med kritiska artiklar om detta hot mot rättigheter, läser regelbundet liberala http://www.huffingtonpost.com/ och där finns det hur mycket som helst. Undrar när amerikanerna själva inser att de är på god väg att bli lika totalitära och inskränkta som de terror länder de fruktar så och då i slutändan så har terrorismen passivt uppnått sitt mål. Smart av USA att försöka föra krig mot terrorism, som att försöka släcka eld med bensin samtidigt som ”säkerheten” blir allt mer upptrappad där hemma…

 • K-SATANAS

  Take it or leave it…Fritt val..ge fan i och flyg..Jag ser inga problem med scanning. Vill man inte flyga , åka buss eller vad.. bara att välja.
  Det är ingen mänsklig rättighet att åka något som helst transportmedel.
  Du sluter ett avtal. Vill du åka..gör så men då ingår bolagets bestämmelser..de bestämmer allt.. d v s ett helt fritt val att själv bestämma. Vad kan vara mer liberalt än det ??

  Vill du åka semester eller till arbetet, bestäm själv…fritt val
  Jävla fjanteri..bättre att pissa i handfat det kostar inget extra.
  Har man någon fobi mot scanners får väl personen söka för det … själv skiter jag fullständigt i det..vill någon titta får dom.. då tycker jag det är viktigare med toaletter som ser ut som handfat…det är däremot en mänsklig rättighet.

  Och terrorister lär ju finnas med utan scanners..dom skiter jag också i.. men dom pissar alltid sittandes så är det.

  • Ssargon

   För många människor så spelar det roll hur man blir behandlad av samhället och utav andra människor. Det är ganska meningslöst att argumentera ”jag bryr mig inte så varför bryr du dig?” och om det inte är ett argument så är inlägget i sig inte ens ett inlägg i debatten eftersom det inte rör någon annan än dig själv…

 • K-SATANAS

  Är på jobbet nu, besviken ingen snö på väg till tågstationen, men får väl hoppas på lite snö framåt dagen. Annars kunde jag ju ha cyklat.
  Så här är det. Jag har inga problem med scanners, videoövervakning på allmän plats, metalldetektorer.
  Jag ser heller ingen som helst koppling mellan ex FRA, telecom eller nya påbud om censur på internet som likvärdigt med ex kamera övervakning på allmän plats och då ex scanning på flygplatser.

  Jag kan se behovet och nödvändigheten i ett personligt skyddsperspektiv. Man måste hela tiden skilja på olika saker. Det är väldigt lätt att lägga alla frukter i samma korg och kalla dom för äpplen.
  Personligen väljer jag ett flyg med kroppsscanning om jag slipper den andra processen. Jag har inget ont av något jag inte ser eller direkt upplever. Att däremot ta av sig skor och livrem och annat är rent trams.

  Ska man ha kontroller så ska dom vara effektiva och meningsfulla i det perspektivet att det ska fungera som det är tänkt. Vad är det för mening med att ha halvhjärtade säkerhetskontroller..totalt meningslöst. På det sättet ser jag att kroppsscanning är klart ett effektivt sätt att genomföra en kontroll.

  Sen att det troligtvis inte kommer att stoppa e v nya attentat är en helt annan sak. Vill någon föra in otillåtna föremål eller vätskor så lär de använda den enklaste vägen d v s genom bagagehanteringen eller som direkt anställd vid plygplats / bolag.

  Jag tror också tvärtemot många andra här att kroppsscanning kan medföra att de flygbolag som inför detta kan öka sin andel av resenärer. Efter att första ” chockvågen” har lagt sig är jag övertygad om att många väljer att flyga med bolag som har kroppsscanning.
  Visst det medför en falsk bild av total säkerhet, men för en individ kan det vara väldigt betydelsefullt att känna att han är säker ….att på hans plan finns inga terrorister eller bomber.

  Låt marknaden välja. De som vill flyga ” säkert ” ska få göra så. De som inte vill och hellre anlitar Saud arabia airlines , får då göra det. Det är det som är demokrati , inte påbud från ena eller andra håll.
  Det viktiga är att det finns valmöjligheter.

  Jag ska inte kommentera programmet FTL så mycket. Återigen personligen….. jag tycker nog programmet måste tillhöra kategorin ” världens sämsta program”. Bara samma personer som ringer upp. Samtliga helt klart psykiskt störda på något vis. Bara klagar på samma saker om och om igen.
  Jag förstår om dom aldrig blir större som program.

  Nä… dax att gå på chefens toalett ;-)

  Och till sist toalettfrågan.
  Jag bara beklagar att fler av det manliga könet inte utvecklat sin förmåga till kreativt handlande.
  Att urinera ska vara den enklaste och bekvämaste saken. Då speciellt nattetid.
  Man ska inte behöva risker sitt mörkerseende eller att pissa utanför. Finns det något enklare och säkrare än att bara behöva lägga sitt välväxta organ mot kallt porslin och sen dra på kallvatten. Enkelt praktisk och suvärent.
  Du behöver inte ens hålla i slangen, bara lägga den..och allt sköter sig själv.

  Sen går det ju även utmärkt att utveckla sin egen kreativitet genom ex kombinera frukost ätande på toaletten och tömning från andra änden, inga problem…O b s se bara till att avsluta mackan innan du torkar ..man vet ju aldrig.

 • Ssargon

  Enbart idioter tror att detta stoppa terrorister. det enklaste sättet för en terrorist att helt sabba för säkerhetsfolket är helt enkelt att detonera en bomb i säkerhetskontrollen.

  Om någon skulle skrämma skiten ur folk så är det att man både blir taffsad på utav någon fet dårfink samtidigt som man riskerar att bli sprängd i luften eftersom säkerheten som finns runt dig i det ögonblicket är obefintlig…