Rätten till personlig integritet

Tomas Bodström, tidigare justitieminister, ECPAT-ordörande, initiativtagare till trafikdatalagringsdirektivet och allmänt övervakningskåt, och som tidigare erkänt sig ha rökt (eller missbrukat med nyspråk) hash tackade nej till drogtest när P3 ville göra ett test på honom med en medföljande sköterska.

Vad är det med dig Bodström? Du har väl rent mjöl i påsen?

Det är lätt tala om personlig integritet för egen del, men övervaka och drogtesta andra människor går uppenbarligen bra. Man får väl anta att det är skillnad på folk och folk…

Piratpartiet förstår vikten av personlig integritet och är till skillnad från Tomas Bodström emot ett övervakningssamhälle med ”frivilliga” drogtester och systematisk kartläggning av alla medborgare.

Andra om detta: Tianmi, Karl Sigfrid,
 • Tuxie

  Han går säkert (lagligt) på benzo och hade inte räknat med att det skulle en av de saker som testas.

 • Anonym

  Vad förskriver man Benzo mot?

 • Daniel Wijk

  Rättspatos ;-)

 • Liberum-weto

  Det var nog bara att Bodström kände sin integritet hotat. Han är van att bestämma över andra, och inte att själv känna sig kontrollerad.
  Knappast Benzo – det förskrivs nog inte ens längre (ångestdämpande, rogivande) – kombinerat med alkohol kan det få motsatta effekter.
  Nu lämnar han i alla fall fältet öppet för spekulationer.

 • Tuxie

  Ångest och svåra sömnproblem.

 • nef

  Nog förskrivs det allt, och det i många olika former. Vanligast förskrivna i Sverige är Sobril, något som jag själv ätit–och inte fan skulle jag i ett jippiedrogtest vilja få fram att jag har benzo i kroppen hur lagligt jag än fått det och det just av anledningen att jag inte vill stå och förklara/försvara mig och berätta hela min sjukdomsbild för nosiga reportrar. Att behöva göra det för att bevisa sin oskuld är nog enligt mig mer integrtitetskränkande än att behöva pissa i en kopp inför en okänd person.

  Bland benzosläktingarna finns ju sedan zopiklon som är det mest förskrivna insomningsmedlet, något jag okså ätit i perioder och inte skulle vilja stå och förklara varför. Om det nu skulle ge utslag för benzo på ett drogtest, vill säga.

 • Andreas

  Han går väl likt ”House” på smärtstillande efter allt sitt fotbollsspelande och klarar inte dagen utan dom. Tycker de borde ta och införa slumpmässiga drogtester på alla riksdagsledamöter så väljarna får veta att de är vid sina egna sinnens fulla bruk, problem kan ju uppstå med div. kristdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister som ex. Zaida som tydligen har vissa mentala problem…

 • Daniel Wijk

  Så Bodström har alltså rätt att inte bli utskämd men andra har inte det. Okay, låter väldigt rättvist…

  Så speciellt trevligt kan det knappast vara att bli intvingad till en polisstation och tvingas pissa medans en polis observerar.

 • Anonym

  Men detta gäller ju oss alla, oavsett när drogtest tas. Därför bör sådana bara förekomma när det finns misstanke om brott, inte i största allmänhet med argumentet att ”den som inte har något att dölja…” för precis som du säger kan det finnas goda skäl att dölja saker utan att för dens skull ha brytit mot lagen. Jag skulle inte vilja behöva förklara mig varken för polis eller reportrar, om de ser sig ha rätt få mig ta drogtest, när jag eg. inte är misstänkt för brott. Bodström och Ask vill ju dock se fler drogtester och här visar Bodström ypperligt varför detta är en så dum idé.

 • Tamm

  Borde inte handlingen att avstå då man får veta vad som ska testas kunna ge uppskov till misstanke om narkotikabrott? I mitt huvud låter det iaf logiskt att om man vägrar göra ett test som man tänkt att ta så kan det finnas en hög sannolikhet att något inte står rätt till… bara en tanke. Jag skulle nog vilja påstå därför att de vore rätt av polisväsendet att tvinga Bodström till testet nu när han vänt på klacken vid det frivilliga. Då med Bodströms egna idéer om påtvingad provtagning.

 • Daniel Wijk

  Visst är det så det fungerar. Så funkar det ju redan i staterna t.ex…

 • Pingback: En misstanke väcks så lätt | Sanningen som jag ser den()