Problemet med könsmaktsordning

Begreppet ‘könsmaktsordning’ ger mig kväljningar. Inte för att jag inte anser att det finns könsnormer och att dessa, för enskilda individer, verkar hämmande. Det är jag fullständigt övertygad om. Det som ger mig kväljningar är hur män hela tiden ses som problemet och kvinnor som offer.

I verkligheten är det naturligtvis inte så. Nej, det största offret för könsnormerna är inte kvinnan som inte vill sminka sig. Det är pojken som vill sminka sig.

Och visst finns det områden där man oavsett kön får problem när man avviker från normerna. En skränig tjej får problem och en tystlåten pojke märker ingen.

Vad jag vänder mig emot är synen att kvinnor som grupp skulle vara ett större offer för könsnormer än vad män som grupp är. Det tror jag helt enkelt inte stämmer.

Det kan säkert vara så att män generellt tjänar bättre än kvinnor generellt och att detta hänger ihop med könsnormer. Men lycka i livet mäts inte enbart i pengar. Frågan är vilket ansvar som följer med en syn på män som försörjare. Vem är största offret för denna könsnorm? Kvinnan som tjänar mer än hon borde, eller mannen som inte kan försörja sig? Vem ser samhället ner mer på?

Visst är det ett problem om tjejer skär sig, men vem är mer osynlig idag än pojken som skär sig?

Kvinnor försöker oftare ta livet av sig, men män är bättre på det. Krasst sett är det nämligen fler män som dör av självmord än kvinnor. Jag vill ogärna se instruktionsvideor för kvinnor som en lösning på den snedfördelningen till männens ”fördel”.

Sen tror jag inte dessa könsnormer uppstått ur intet. De flesta passar helt enkelt in i normerna, det är just därför ett visst beteende blivit en norm från början. Är det något som skapar offer i samhället är det dock den ständiga synen på kvinnor som oförmögna offer och män som får skylla sig själva.

Kvotering förstärker det könsnormativa synsättet att kvinnor inte kan ta sig fram på egna ben, utan måste handledas av någon mäktigare, oavsett denne är deras make eller staten. Därför är jag emot kvotering.

Sexköpslagen utmålar också kvinnor som offer för mäns våld. I själva verket forskningen på att våld i relationer inte är en fråga om fittor vs kukar, utan om att vissa människor helt enkelt ser våld som en lösning. Det är ett våld som finns även i samkönade relationer, oavsett de inblandade är kvinnor eller män. Man kan se att män oftare tar till våld, men kvinnornas våld är å andra sidan mycket grövre. I min värld jämnar det ut saker en aning, precis som med självmorden.

Problem uttrycker sig på olika sätt beroende på kön, men problemet är dem som uttrycker sig på ett icke könsnormativt sätt. Det är de som inte syns. De är de som är de verkliga offren för könsmaktsordningen. Och de kan vara killar lika mycket som de kan vara tjejer. Därför vägrar jag kalla mig feminist. Jag är för jämlikhet mellan människor, inte mellan könen.

Appropå tisdagens debatt.

 • Andreas

  Hej Hanna, har du läst om Karen Owen? Hon har ju väckt en hel del uppmärksamhet i USA efter att ha gjort vad ”alla män” gör, fast på ett mer skruvat och kvinnligt sätt och därigenom brutit mot etablerade normer. Personligen så tycker Jag det är av godo för allmänheten för att visa på hur beteendet skiljer sig mellan män och kvinnor, även om det nu inte var meningen att projektet skulle läsas av fler än hennes 3 närmaste vänner. Tänk bara vad som hänt om en man skulle gjort motsvarande med sina sexuella erövringar, då skulle det bli ett ramaskri utan dess like. Tycker inte hon har något att skämmas för förutom att kanske varit lite för öppna med deras identitet (var nog förvisso känt på universitetet redan). I slutändan så syftar det nog till att ge de etablerade könsmönsterna en välförtjänt känga.

  http://jezebel.com/5652114/college-girls-power-point-fuck-list-goes-viral-gallery
  http://www.huffingtonpost.com/2010/10/07/karen-owen-duke-sex-rati_n_754186.html
  http://jezebel.com/5652114/college-girls-power-point-fuck-list-goes-viral-gallery

  • Ssargon

   Känns knappast som något nytt dock. Bara puritaner har väl trott att kvinnor inte var porriga…

   Jag tror knappast heller att själva genomförandet och handlingen i sig på något sätt är unik eller först i sitt slag. Det är bara att vissa personer inte ens fattat att kvinnor har sexualitet.

 • SMBH

  Håller med till varenda stavelse i det här blogginlägget.

  Ska vi kommentera det som hände i USA med Karen Owen så ser jag det som en frisk fläkt, visst hon skäms nu på grund av vad normen säjer om kvinnors sexuallitet. Sedan tror jag inte att en lista gjord av en man skulle ”go viral” eftersom det inte är lika roligt. Det är ju roligt när en kvinna är öppen (typisk manlig?) med sin sexuallitet på detta rättså grova sätt.

  • Ssargon

   Det är inte roligt eftersom vissa anser att kvinnor enbart är personer utan sexualitet och därför oskyldiga och dom får man itne se på i en sådan lista…

   Det är inte på något sätt banbrytande att göra en sådan lista som kvinna eftersom det ses som ”frigörande” samtidigt som en liknande lista utav en man ses som ”grisig”.

   Världen är så enormt tramsig och vore mycket bättre utan feminister och puritaner…

 • vitter

  Har du läst rapporten ”Mansförtryck och kvinnovälde”? Om inte tror jag du skulle älska den – den tar upp exakt det du talar om här, och underbygger det med statistik och aktuella händelser och tendenser i samhället.

  http://www.dnv.se/mou/rapport_mansfortryck.htm

 • Ssargon

  ”Kvinnor försöker oftare ta livet av sig, men män är bättre på det.”

  Nja, rent krasst så är det väl att män oftare försöker ta livet av sig och kvinnor oftare försöker ropa på hjälp. tyckte inte att det framgick riktigt så jag ville bara tillägga det.

  ”Visst är det ett problem om tjejer skär sig, men vem är mer osynlig idag än pojken som skär sig?”

  Eller pojken som inte skär sig men mår skit ändå och som aldrig blir upptäckt förrän han har tagit livet av sig.

  Det sägs ofta att ”män är mer utagerade när dom mår dåligt” men det är bara skitsnack. -Vissa- män är mer utagerande när dom mår dåligt. Andra mår bara skit i tysthet tills dom tar sitt eget liv. Dom bryr man sig aldrig om.

  Feministiskt teori är väl den främst orsaken att problemet inte kan lösas idag. Korkade idioter har helt enkelt för stort inflytande för att några som helst problem som drabbar män ska blir synliggjorda.