Övervakningskamera i sovrummet, nu i en kommun nära dig!

I stället för att göra ett sent hembesök tittar personalen till vårdtagarna genom den nya övervakningskameran, som oftast är riktad mot sängen.

– Det ger en ökad trygghet till omsorgstagarna, säger enhetschefen för hemtjänsten Annika Ljung till Sveriges Radio Göteborg.

Kameraövervakningen är ett pilotprojekt som ska utvärderas senare i höst.

(TT)

GP

Det här är ju fel på så många sätt att jag inte vet var jag ska börja. Övervakning i hemmet, i sovrummet, i sängen. Givetvis för ökad trygghet. Ja, vem behöver mänsklig närhet när man kan få kameraövervakning i sovrummet? Sker det frivilligt? Vad är alternativen man kan välja på? Vem sitter och övervakar? Spelas det in? Sparas det? Hur länge? Av vem?

Andra om detta: Rick Falkvinge, Integritet och frihet, Skivad lime, Mia11, Rösten från hälsö,

 • Det mest tragiska med denna nyhet är att det finns en tekniska lösning som bevarar integriteten, och samtidigt ger en säkrare övervakning: http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article236928.ece

 • K-SATANAS

  Tycker det är helt Ok om det funkar för individen. Vill en enskild ex en åldring ha tryggheten som han uppfattar som positiv, ser jag inga hinder med det hela. Det måste likväl vara upp till den enskilde att själv avgöra.
  Mänskligheten har ändå slutat att fungera för länge sedan och det finns ändå ingen omvårdnad att tala om.
  Det andra är tekniska formaliteter, bara att skriva kontrakt på hur materialet eller övervakningen ska hanteras.

 • Daniel Jonsson

  Jag brukar vara starkt emot kameraövervakning, men just den här typen av övervakning är jag mer eller mindre säker på att jag gärna skulle betala en slant för när jag börjar bli gammal och skröplig. Problemet är väl att tids nog lär alla valmöjligheter försvinna, och enbart kameraövervakningen är kvar, även för de som inte ser den som något positivt.

 • Andreas Eklund 83

  Hoppas på att aktiv dödshjälp ska bli tillåtet tills den dag då man blir en grönsak så att man slipper vara ett sängbundet kolli. Med mina krämpor så kommer jag väl troligen inte orka längre än 60 så undrar varför man ska pensionsspara…

  • K-SATANAS

   Du ska spara i fall du nu skulle råka överleva din 60 års dag, annars lär du inte få ut många ören.
   Bekämpa dina krämpor, det mesta går att slå sönder med lite självdiciplin och stake. Jag vet inte hur många leder och trasiga nervbanor, psykiska fobisaker och annat trams som jag själv tagit bort på egen hand.
   Allt går att träna bort , ( om det inte är kroniskt) psyket kan bara du själv råda över. Jag har alltid varit min egen bästa läkare, bilda din egen uppfattning, tro inte blint på läkare, sällan vet de något alls..bara antar. Allt tar tid. En förändring tar säkert minst 5- 10 år, men det mesta går om viljan finns.
   Ålder spelar ingen roll så längde du själv bestämmer hur du vill se ut och fungera. Jag är 55 har aldrig varit mer trimmad än nu, minimalt med skador och jag tänker nog fan jobba så länge jag kan och får.
   Nu vet jag inte om du är -83 eller..men just den generationen verkar på något vis vara mer drabbad än någon annan med olika psykiska och fysiska problem. I stort , en förlorad generation.

 • Andreas Eriksson

  Alternativ finns ju alltid om man är beredd att betala för dem. Om valet står mellan övervakningskamera eller ingen hjälp så kan jag acceptera det eftersom alternativet vore att man tvingade på ett kollektiv att betala en högre summa för att hjälpa en än de skulle behöva göra med det kameraalternativet, att göra det blott för att fylla en egen preferens anser jag är att ställa för höga krav på sitt omgivande samhälle. Är man beredd att betala själv är det dock en helt annan sak.