Oreglerat = integritetskränkande?

Försvarsministern Sten Tolgfors (m) och Johan Perhsson (fp) verkar tro att om det inte finns en lag som reglerar signalspaning på Internet, så är det fritt fram att spionera på befolkningen. Så fungerar det inte och i bästa fall är dessa båda herrar bara dåligt pålästa. I sämsta fall ljuger de oss rakt upp i ansiktet, i syfte att få igenom sin egen agenda.

– Vi har lagt ner oerhört mycket energi för att hitta rätt balans mellan effektivitet för Sveriges säkerhet å ena sidan och integriteten å andra. Det är viktigt för att människor ska känna att verksamheten är legitim.

– Om lagen nu rivs upp hamnar vi i ett oreglerat tillstånd, och då faller de integritetsstärkande åtgärder som vi har infört. Att riva upp lagen är alltså både uselt för integriteten och för underrättelseverksamheten, säger Tolgfors.

SvD

Det är nämligen så att det finns ett grundläggande skydd och en rättighet att inte få sin kommunikations integritet kränkt. Det är en del av de mänskliga rättigheterna och därmed också en del av grundlagen. Staten får inte godtyckligt övervaka medborgare. För att få ”signalspana”, dvs massövervaka Internetkommunikation, så måste specifika lagar finnas på plats som godkänner detta. Men även då är det oklart om dessa är acceptabla, eftersom de just, kränker mänskliga rättigheter.

Det är bara acceptabelt om det finns en konkret misstanke om brott. Att i förebyggande syfte fiska med nät och spara på sig så mycket kommunikation man kan, i hopp om att få napp med något som kan va användbart, är omöjligen acceptabelt, oavsett hur politikerna som stiftar dessa lagar än vänder och vrider på det. Lagar är inte okej bara för att de är stiftade. De kan överprövas, genom domstolsbeslut, t.ex. i Europadomstolen.

Om det nu är så att FRA-lagen ger möjlighet att skydda de ca 500 pers vi har i Afghanistan, så kanske man borde fråga sig hur kostnadseffektiv denna åtgärd är. FRA-övervakningen kostar enorma belopp, pengar som rimligen hade kunnat spenderas på bättre sätt.

Att övervakningskåta Moderaterna och Socialdemokraterna inte förstår detta, eftersom de bägge bedrivit olaglig övervakning på medborgare i decennier, är förstås ingen överraskning. Den som har informationsövertaget, har också i mångt och mycket makten. Det är givetvis inget de vill släppa ifrån sig. Det är sannolikt rädsla för detta som vi ser Tolgfors och Perhsson ge uttryck för. Inte något plötslig omfamnande av den personliga integriteten.

Update: Therese tipsar i kommentarerna om det faktum att inte ens FRA själva tror på argumentet att de skyddar svensk trupp i Afghanistan.

– Det är inget bra argument för lagen. Kommunikationerna där sker mest i etern, säger Ingvar Åkesson.

 • Andreas

  ”Om lagen nu rivs upp hamnar vi i ett oreglerat tillstånd, och då faller de integritetsstärkande åtgärder som vi har infört. Att riva upp lagen är alltså både uselt för integriteten och för underrättelseverksamheten, säger Tolgfors.”

  Vad i helv… Det där var nog det dummaste jag läste på mycket länge, nog för att Tolgfors är kompitent med försvaret men politik och lagstiftning borde han inte få ta i med tång ens. Blir allt mer övertygad att rösta på PP i valet bara för att deras ståndpunkter (de allra mest grundläggande!) inte tas upp av några andra partier. Så länge som oppositionen inte får bilda någon form av regering så borde ju iaf. landet överleva i 4 år till.

  • Anonym

   Alliansen kommer ju vinna, så rösta på PP så kanske vi år in mer integritetshänsyn i Riksdagen!

   • Andreas

    Ja man kan ju hoppas i alla fall, Piratpartiet bjöd ju dessutom på ett gott skratt när jag i går fann en påse rent mjöl i brevlådan.

 • Enmailadress

  ”Det är bara acceptabelt om det finns en konkret misstanke om brott.”, riktat mot en specifik person eller specifikt avgränsad grupp personer. Mitt tillägg är mycket viktigt eftersom det är personlig integritet vi talar om. Annars öppnar man ett kryphål stort som ladaugårdsdörr där nästan vad som helst kan köras igenom tämligen godtyckligt-

  –steelneck

 • Niklas Starow
 • Therese

  Angående Afganistan så borde du läsa sista delen i den här artikeln…

  http://www.sydsvenskan.se/sverige/article341169/FRA-chef-besviken-pa-svagt-stod.html

 • K-SATANAS

  Angående insamlande av information.
  Har väl inget med FRA eller telecom att göra i sig, men polisen är väldigt duktig med att samla på information.
  Problemet är vad vi ska göra med all information ! Jag tror personligen att Stasi skulle bli lite avundsjuka på oss. Vi bara samlar och samlar ( läs personer som fig i brottsligverksamhet) men har väldigt svårt att på ett konkret sätt använda oss av all info.
  Igår ville jag ha info i ett ärende på några spec individer. Gick först till den ” hemliga ” gruppen på underrättelseavd , med egna kodlås på sina kontorsrum ( litar väl inte på kollegor..eller nåt..) fick där en kort breafing av aktuella personer..sen hänvisning till FIPO ( finanspolisen) som bara samlar, dom gör inget annat.
  Har nu kontaktat Fipo med förhoppning att de kan skriva några rader om personerna ifråga.
  Jag måste ju själv kunna styrka mina påståenden mot en person, mot rättsinstans eller när advokater kommer, men det är inte lätt när all information är sån att den aldrig lämpar sig i mer allmän skrift.
  VI har väldigt många som sysslar med inhämtande och analysering av information, men väldigt få som har någon konkret nytta av den. Det mesta bara ligger i skåpet, kan ju vara bra att ha, lite som att aldrig rensa ut källarförrådet..kan ju vara bra att ha någon gång.

  • Anonym

   Det är just detta som är problemet. All information som ‘kan va bra att ha’, kan läcka till någon annan som också tycker att den är ‘bra att ha’ i helt andra syften än polisens.

 • En notis; Deklarationen om mänskliga rättigheter finns inte i svensk grundlag. Vi har däremot yttrandefrihet, tryckfrihet och religionsfrihet. Det finns ett par till som FN beslutat om som inte finns (men borde finnas) i grundlagen.

  Hur mycket tillit man har till FN efter att de kriminaliserat religionskritik, det vettefan iofs…