Nästa steg mot Bodströmssamhället

Beatrice Ask vill nu att polisen ska få syssla med brottsprovokation. Jag ser framför mig hur statistiken för antalet försök till sexköp kommer öka drastiskt när alla blonda modelltjejer från Efterlyst börjar gå på gatan istället…

 • Nb

  Min första reaktion var också att det här var ett urdåligt förslag. Men för det första behövs regler för vad en polis får göra som infiltratör. För det andra ska enligt förslaget provocerade brott inte gå att åtala.

  Nyttan med att få provocera fram brott ska vara att kunna samla information om tidigare brott. Då faller risken för att vi plötsligt skulle öka brottsligheten genom provokation.

  Brottsprovokation är dock tillåtet för privatpersoner redan nu så det är inget som hindrar vilken blondin som helst att med dold kamera ragga sexköpare på malmskillnadsgatan…

  • K-SATANAS

   Hur kan en privatperson göra en brottsprovokation ?
   Det finns bevisprovokation och den är helt laglig att använda sig av i myndighetsutövning. Det är en ibland väldigt svår dragning mellan brotts och bevisprovokation, men ändå helt två olika saker.

   Det du talar om är ingen brottsprovokation utan en ren bevisföring som kan kanske tolkas som bevisprovokation,. Å andra sidan är det naturligtvis helt lagligt att polisen filmar vad som händer på ex Malmskillnadsgatan. Allt offentlig plats får vem som helst spela in sina filmer, så även polisen.

   Sen återstår det att se vad filmen kan användas till i bevishänseende. Det är då ett bevismedel som kan tolkas som bevisprovokation möjligtvis, men då helt OK..

   • Nb

    Att filma prostituerade och sexköpare på Malmskillnadsgatan kan både polis och privatpersoner göra.

    Att utge sig för att vara prostituerad i syfte att dokumentera enbart uppgörelsen är brottsprovokation och det kan du bara göra som privatperson.

    Vi har sedan fri bevisprövning och oavsett hur bevis insamlats så avgör rätten hur de ska värderas.

 • K-SATANAS

  Som det är nu är allt väldigt ”flytande”. Det är alltid bra att får klara regler och tolkningar. Men tyvärr så lär det nog inte bli så, blir nog ännu luddigare. Brottsprovokation tycker jag ska finnas för vissa i förväg klassade grova brott. Det måste alltid handla om grova brott samt också namngivna brott och inte ett allmänt godtyckligt tolkande och tyckande.