Makten över informationstekniken

Vem ska ha makten över informationsverktygen i samhället? Medborgarna eller staten och företagen?

Carl Johan Rehbinder (pp) och Camilla Lindberg (fp) skriver idag i SvD om nästa stora fråga på övervakningsagendan: datalagringsdirektivet.

I Sverige har vi haft brevhemlighet i flera hundra år. Det är ett brott att öppna andras brev utan deras tillåtelse. Ett brev som kommer hem i brevlådan är oläst, oöppnat och oregistrerat av myndigheter och postverk. Telefoner avlyssnas inte om det inte föreligger misstanke om brott. Medborgarna har en grundlagsskyddad rätt till att kunna kommunicera förtroligt med varandra, och de som gör så skall inte bli misstänkliggjorda eller avkrävas förklaring. Detta har länge ansetts som en fundamental och omistlig del av ett demokratiskt samhälle. Med FRA-lagen och datalagringsdirektivet överges denna tradition.

Hanna Wagenius (c) och Rick Falkvinge (pp) pratar också om detta och svarar på frågor om övervakning på nätet.

 • Har det här inlägget fastnat någonstans innan det publicerades? För det var inte ”idag” som debattartikeln publicerades…

  :-)

  • Anonym

   Nej, jag är bara lite efterbliven och trodde det var postat idag… :D

 • HugeHedon

  Ha, fasen vad cool att du citerar just det stycket! Det är en annan som skrivit just det nämligen (i spöksamarbete med Rehbinder/Lindberg). Jag har ju sagt att vi ”förstår varandra textuellt” du och jag. Jag snodde ju också text av dig (från Sexualpolitik Idag) när vi skrev http://www.expressen.se/debatt/1.2071323/debatt-skrota-sexkopslagen-for-kvinnornas-skull .. (vi har haft lite mailkontakt också, vet inte om du kopplar)

  Ser att du endorsar Rehbinder. Han och Joshen är de (av alla för mig valbara riksdagskandidater) som ligger allra närmst för mig. (82% på valpejl.se).

  Fast din utsaga om att artikeln publicerades ”idag” tycker jag är lite överdriven, den är ju lastgammal nu (kom upp i fredags kväll tror jag).

  • Anonym

   Ja, jag hade uppenbarligen missat den helt och trodde den var ny. Jag brukar ju veta om sånna där artiklar redan innan de kommer ut… :D