Kultur och ”kultur”

Den som inbillat sig att ungdomar idag inte har något intresse för kultur, har uppenbarligen inte varit på Internet. Ungdomars kulturkonsumtion idag är större än den någonsin varit, vågar jag påstå. Men det förstås, det är ju inte politikerklassens tvångsfinansierade finkultur vi pratar om då.

Datorspel idag påminner i mångt och mycket om film. Bortsett från rena filmsekvenser så har de också en cinematografisk berättarmetod, där de följer ett återkommande schema, precis som filmer gör, beroende på genre. Skillnaden är förstås att i ett datorspel styr du huvudkaraktären och du kan påverka hur handlingen förlöper.

Datorspel innehåller också musik, inte sällan framförd av orkester, komponerad av internationellt stora namn som Nobuo Uematsu (Final Fantasy).

httpvh://www.youtube.com/watch?v=sPgrdMETYbc

Men förutom datorspel så är Internet fullt med användargenererad kultur. Även om mediabolagen försöker sabotera detta vidareskapande genom att censurera klipp som innehåller upphovsrättsskyddat material, så produceras alljämt en uppsjö av häftig kultur som underhåller ungdomsgenerationen och ibland spiller över i gammelmedia när det sitter några stofiler och kommenterar populära youtubeklipp…

Om socialdemokraterna menade någon som helst allvar med sitt vurmande för kultur så hade man inte försökt tvinga in ungdomar i en föråldrad finkultur på teater o dyl, utan mött ungdomarna där de är, och t.ex. gjort om upphovsrätten så mediabolag inte kan jaga ungdomar för upphovsrättsbrott.

Men det är klart, sådan kultur skapar ju sig själv och måste inte finansieras av bidrag, så varför skulle sossarna vara intresserad av den?

Nej, det enda parti som förstår ungdomars kultur är Piratpartiet. Vi vill ge ungdomar tillgång till all världens kultur via Internet. Vem vill då ha två futtiga biljetter?

Andra om detta: Caspian Rehbinder,

httpvh://www.youtube.com/watch?v=LmwyE6hYUbU

Vad sägs om att dela ut Final Fantasy ist?