Kultur och ”kultur”

Den som inbillat sig att ungdomar idag inte har något intresse för kultur, har uppenbarligen inte varit på Internet. Ungdomars kulturkonsumtion idag är större än den någonsin varit, vågar jag påstå. Men det förstås, det är ju inte politikerklassens tvångsfinansierade finkultur vi pratar om då.

Datorspel idag påminner i mångt och mycket om film. Bortsett från rena filmsekvenser så har de också en cinematografisk berättarmetod, där de följer ett återkommande schema, precis som filmer gör, beroende på genre. Skillnaden är förstås att i ett datorspel styr du huvudkaraktären och du kan påverka hur handlingen förlöper.

Datorspel innehåller också musik, inte sällan framförd av orkester, komponerad av internationellt stora namn som Nobuo Uematsu (Final Fantasy).

httpvh://www.youtube.com/watch?v=sPgrdMETYbc

Men förutom datorspel så är Internet fullt med användargenererad kultur. Även om mediabolagen försöker sabotera detta vidareskapande genom att censurera klipp som innehåller upphovsrättsskyddat material, så produceras alljämt en uppsjö av häftig kultur som underhåller ungdomsgenerationen och ibland spiller över i gammelmedia när det sitter några stofiler och kommenterar populära youtubeklipp…

Om socialdemokraterna menade någon som helst allvar med sitt vurmande för kultur så hade man inte försökt tvinga in ungdomar i en föråldrad finkultur på teater o dyl, utan mött ungdomarna där de är, och t.ex. gjort om upphovsrätten så mediabolag inte kan jaga ungdomar för upphovsrättsbrott.

Men det är klart, sådan kultur skapar ju sig själv och måste inte finansieras av bidrag, så varför skulle sossarna vara intresserad av den?

Nej, det enda parti som förstår ungdomars kultur är Piratpartiet. Vi vill ge ungdomar tillgång till all världens kultur via Internet. Vem vill då ha två futtiga biljetter?

Andra om detta: Caspian Rehbinder,

httpvh://www.youtube.com/watch?v=LmwyE6hYUbU

Vad sägs om att dela ut Final Fantasy ist?

 • Kullback-Leibler

  De människor som normalt brukar få gå under smeknamnet ”kulturelitister”, har en sak gemensamt med musik/film-industrin och det är illusionen om att ”kultur kan endast konsumeras på ETT sätt – Vårt!!”.

 • Larben

  Tack för youtuben, en fantastisk showreel av Uematsus verk. Det påminner en om hur awesome han är, och alltid har varit.

 • Anonym

  Exakt. Och underligt nog är det också den kultur som är bidragsfinansierad och som bara en minoritet faktiskt uppskattar. :P

 • Andreas

  Ja kultur är tydligen något konstant och oföränderligt och skall finansieras av skattemedel, det tycker i alla fall hela vänsterkoalitionen. Personligen så tycker jag raka motsatsen, att kultur hela tiden förändras och utvecklas och att om det är något som folket verkligen vill ha så borde det också finnas möjligheter till självfinansiering. Att staten finansierar vissa ”erkända/etablerade” typer av kultur bromsar ju bara utvecklingen av samhället och leder till slöseri med skattemedel vilket strikt skall motverkas.