Konsten att missbruka

Formeln som ger missbruk är dels en hos individen inneboende önskan att undfly vardagen, dels en metod som ger snabb belöning för liten insats; den är sk ”potent”. Bidrar gör också en bristande självdisciplin. Men vad går inte att missbruka?

Videovåld - en samhällsfara för EU-medborgare

Vad man fastnar i, är mest beroende på personliga preferenser. En del får den där belöningen av mycket mat, andra av sötsaker, andra av överdriven fysisk aktivitet, andra av extremsport, en del av andra former av substanser, en del av överdriven onani och sex och en del av att bege sig ut på mentala äventyr i fantasins värld genom film, spel och Internet i allmänhet. Eller vad sägs om tonårens SMS-beroende?

Det råder således ingen brist på möjligheter att missbruka, eller som man också brukar säga; ”det går inte förbjuda folk från att vara idioter, idioter är alldeles för påhittiga”.

Man kan omöjligen lösa detta genom förbud. Det räcker att se på alla kreativa möjligheter nämnda ovan för att (förhoppningsvis) inse detta.

Nu har någon EU-parlamentariker fått för sig att 2020-talets största samhällsfara heter Facebook. Jag antar att videovåld och hårdrock kändes omodernt. Lösningen? Ja, som alltid för politiker heter den förstås lagstiftning och mer statlig kontroll. Idag som i alla andra tider!

Något som uppenbarligen inte är på modet är konceptet ’Individens egna ansvar’.

”Måttlig användning orsakar inga som helst problem för de flesta personer, men vissa tycks inte inse att det inte är det verkliga livet”, skriver hon bland annat.

Childers hävdar att flera ser Facebook som ett tvång. ”Ett tvång att distansera sig från den verkliga världen och i stället leva i Facebook-världen”. Därför uppmanar hon kommissionen att lagstifta om Facebook-användandet som hon kallar ”ett växande hot mot EU-medborgarnas psykiska hälsa”.

DN.se

Ge förslag på fler saker som kan missbrukas? Hur lång kan vi göra listan?

Mat, godis/snacks/sötsaker, träning (endorfin), extremsport (adrenalin), onani, sex, film, tv-spel, chat, sms, WoW, shopping…

Andra om detta: HAX, Per Pettersson, Hax2,