Konsten att missbruka

Formeln som ger missbruk är dels en hos individen inneboende önskan att undfly vardagen, dels en metod som ger snabb belöning för liten insats; den är sk ”potent”. Bidrar gör också en bristande självdisciplin. Men vad går inte att missbruka?

Videovåld - en samhällsfara för EU-medborgare

Vad man fastnar i, är mest beroende på personliga preferenser. En del får den där belöningen av mycket mat, andra av sötsaker, andra av överdriven fysisk aktivitet, andra av extremsport, en del av andra former av substanser, en del av överdriven onani och sex och en del av att bege sig ut på mentala äventyr i fantasins värld genom film, spel och Internet i allmänhet. Eller vad sägs om tonårens SMS-beroende?

Det råder således ingen brist på möjligheter att missbruka, eller som man också brukar säga; ”det går inte förbjuda folk från att vara idioter, idioter är alldeles för påhittiga”.

Man kan omöjligen lösa detta genom förbud. Det räcker att se på alla kreativa möjligheter nämnda ovan för att (förhoppningsvis) inse detta.

Nu har någon EU-parlamentariker fått för sig att 2020-talets största samhällsfara heter Facebook. Jag antar att videovåld och hårdrock kändes omodernt. Lösningen? Ja, som alltid för politiker heter den förstås lagstiftning och mer statlig kontroll. Idag som i alla andra tider!

Något som uppenbarligen inte är på modet är konceptet ‘Individens egna ansvar‘.

”Måttlig användning orsakar inga som helst problem för de flesta personer, men vissa tycks inte inse att det inte är det verkliga livet”, skriver hon bland annat.

Childers hävdar att flera ser Facebook som ett tvång. ”Ett tvång att distansera sig från den verkliga världen och i stället leva i Facebook-världen”. Därför uppmanar hon kommissionen att lagstifta om Facebook-användandet som hon kallar ”ett växande hot mot EU-medborgarnas psykiska hälsa”.

DN.se

Ge förslag på fler saker som kan missbrukas? Hur lång kan vi göra listan?

Mat, godis/snacks/sötsaker, träning (endorfin), extremsport (adrenalin), onani, sex, film, tv-spel, chat, sms, WoW, shopping…

Andra om detta: HAX, Per Pettersson, Hax2,
 • K-SATANAS

  Haha..är skitkul…fattar inget..vad fasiken är det med face book som är så trollbindande , så det måste säkerhetsklassas som allmän säkerhetsfara? Själv gick jag ur för jag begrep aldrig vitsen med face book , en totalt tråkig och meningslös informations blaska.
  Kan de förslavade individerna inte sköta sitt liv eller jobb på grund av face book, är dom inte till mycket nytta för någon. Ang missbrukslistan kan jag räkna bort mat, extremsport, data/tv spel, chat. sms..annars finns det mesta med ;-)

 • gothbarbie

  Du är beroende av att köpa nya tekniska prylar som du eg. inte har nån användning alls för! ;P

 • K-SATANAS

  Huvudet på spiken :-)..bara för jag kan och vill..jag bara staplar mina prylar..vi får ju kickar av olika saker. Och ibland samma saker. Samt alla prylar kan ju vara bra att ha någon gång, både till det ena och det andra :-)
  Kom att tänka på( medan jag skar nytt rått kött som ska in i frysen ) ..varför klagar man på FRA och alla annan övervakning, när troligtvis nästan identiska uppgifter om personer finns att hämta på facebook.
  De som är på the book gillar ju baaara att lägga upp så mycket de kan om sitt liv, sig själva, vänner…ja allt.
  Så i vad ligger skillnaden ?? Det enda jag kan se är att du själv HAR en valmöjlighet att lägga upp och inte ett tvång att exponera ditt liv, men det finns ju även andra som har möjlighet att komplettera en annan individs liv i alla fall. Så jag begriper inte riktigt integriteten i det helal. Vill man vara så anonym som möjligt..så ska man i alla fall fan inte ligga på facebook,det är ju som att sätta kniven i sin egen rygg.
  The hangman is waiting..scream…

 • K-SATANAS

  Kom på en sak till…lika bra att köpa dubbelt när du ändå köper..av en eller annan anledning brukar ju rätt många av dina saker bli trasiga eller obrukbara på annat sätt…då finns en reservbank :-)

 • Pingback: Facebook – ett hot mot den mentala hälsan? « Per pladdrar på()

 • Andreas

  Själv så är jag ”drabbad” av bibliofili något som för mig kommer av ett stort intresse för böcker och allt större tendenser till verklighetsflykt och isolering.