Konsten att få betalt för ingenting

Kassett-avgift, kallades det en gång i tiden. En skatt på kassetter, för att ge betalt till dem som utsattes för konkurrens av lagringsmedia. Den tillföll senare CD-skivor, men hårddiskar och andra minnen är än så länge välsignade från detta vansinne.

Min hylla i film-rummet är överfylld med kopior av spel och film på DVD-skivor. En del köpta, andra har jag skapat själv. Men det är flera år sedan jag slutade bränna ut saker. Anledningen är att hårddiskar är billigare och hållbarare och det finns ingen anledning att bränna ut saker när du kan dra en sladd mellan dator och TV istället och ha all media ett par musklick bort. Jag får typ 2 terabyte för 1000 SEK idag. Det betyder förstås att anledningen att köpa CD-skivor och DVD-skivor blir allt mindre när de konkurrerar med futtiga 0,007/0,046 Tb (I give up).

Men om man inte kan sälja sin produkt så kan man i detta land alltid gå till staten och klaga. Då får man i bästa fall särlagstiftning som saboterar marknaden, för att politiker inte kan hålla sina klåfingriga händer utanför, utan envist måste pilla och förstöra i allt, bara för att få popularitet, så de kan bibehålla sin makt ytterligare fyra år.

Är det verkligen rimligt att man får betalt för ingenting? Konkurrens är en del av marknaden. Om man inte kan sälja sin produkt så beror det på att folk inte vill lägga pengar på den. Då är marknadens lag att man helt enkelt får hitta något annat att sälja, som folk vill betala för! Nya tekniska innovationer är inte något som lagstiftare ska ‘rätta till’, för att bevara ålderdomliga affärsmodeller i all evinnerlighet, amen.

Resultatet av en ny kopieringsskatt vore förstås att hårddiskar, mobiler etc blev mycket dyrare. Eftersom  hårddiskar dubbleras i storlek typ en gång om året så är det bara en tidsfråga innan du kan lagra oändligt med musik och film i din dator, mobil, etc. Ska du då också betala en avgift motsvarande denna mängd till varje tänkbar jävla artist och filmskapare som inte får sälja sin kopia för att du helt enkelt kan kopiera den hundra gånger smidigare och därtill gratis från någon annan människa?

Nej, givetvis inte. Det är helt absurt och föråldrade politiker som inte förstår tekniken kan inte rimligen få komma undan med den här sortens lagstiftning ännu en gång. Låt dem inte sätta skatt på hårddiskar och andra lagringsmedia. Rösta pirat i höst!

Andra om detta: Opassande, Anders Mildner,
 • K-SATANAS

  Och vem får pengarna för den extra skatten ? Är detta då en kompensation som ska utbetalas till ett obefintligt distributionsbolag /skivbolag / för någontiong som inte finns? Kan man inte trycka upp Cd, så finns det ju inget att få betalt för. Hur kan man då beräkna antalet ” förhoppningsvis sålda skivor”?
  Som jag ser det..enbart en ny slags moms på momsen gällade digital media.
  Hur sjutton kan man utgå ifrån att alla som köper hårddiskar ska ha dessa för kopering av ex musik och film?
  Branchen måste väl fatta någon gång att den är stendöd. Skivbolagen kan lägga ner verksamheten.
  Vid varje sekelskifte verkar mänskligheten på nåt vis försöka klamra sig kvar vid det som varit. När bilen kom 1800 / 1900 talet var den jävulens redskap och mer eller bannlystes..samt den skrämde ju slag på de stackars hästarna. Var säkert nåt likande vid 1700/ 1800 o s v…

 • Daniel Wijk

  Allt det du skriver har inte hindrat Copyswede från att parasitera på Sverige sedan kassettiden på precis detta sätt. Sedan de brännbara CD-skivorna blev billiga har dom också parasiterat på digitala media som säljs i landet.

  När varannan unge sitter och skapar egna musikstycken/filmer/program på datorn så finns ingen anledning att beskatta dessa personer och ge till dom som redan har lyckats. Det vore mer rättvist att ta tillbaka de pengar som Per Gessle med flera stulit från folk som köpt brännbart media de senaste 15 åren. Men detta vore ju retroaktiv lagstiftning så det är inget som bör göras oavsett rättfärdighet…

 • Therese

  En DVD på futtiga 470GB? ;-)

 • gothbarbie

  haha, förlåt, jag har typ siffer-dyslexi.. vad blir det, 0,047Tb? 0,0047? O.o

 • Therese

  Nu ser det riktigt futtigt ut.

 • Amarso

  Jag läste precis denna nyhet på en annan sida och precis som det diskuteras där så vore det fullt rimligt och logiskt om ”piratkopiering” som de skriver, blir fullt lagligt. Jag menar, de får ju in pengarna för det!
  De biter sig själva i svansen nu med sina absurda argument. Fattar de inte hur korkat det låter – och ÄR?
  ALLA vi ska kollektivt betala en straffavgift, även om vi inte ”piratkopierar” och man hävdar att det är det som missgynnar nöjesbranschen. Inte att det skulle kunna vara för att priserna på CD-skivor är groteskt höga?! Jag minns inte sist jag köpte en skiva. Dvs en inspelad sådan av en artist som blir bedragen på intäkterna för att dennes skivbolag, mfl stjäl typ 95%.

  Men visst. Det är alltid VI som är skurkarna så det är vi som ska betala för våra synder.

 • gothbarbie

  ..en nolla för mycket? ._. *dumma siffror*

 • Therese

  Nej nej… 0,0046/0,0007 var bra

 • Wintermute

  Om tittar på prisexemplet som ges i artikeln, att en 32gb mobil skulle kosta c.a 100 kronor mer så ger ju det vid hand att en 320gb hårddisk skulle kosta 1000 kronor mer. Med deras logik så skulle det ju antagligen inte vara någon skillnad på hårddisk och hårddisk, man drar alla över en kam som vanligt.

  320gb råkar vara ganska nära den normala storleken på de hårddiskar vi köper in på mitt jobb, och vi köper säkerligen in runt 10,000 hårddiskar per år i ungefär den storleken. Därtill är vi knappast den enda företaget i Sverige med konsumtion – vem som helst som kan räkna förstår ju varför detta verkar vara sjukt attraktivt för CopySwede – jävla parasiter.

  En merkostnad på ca. 10000×1000, alltså tio miljoner, årligen är verkligen inte en skitsumma ens för ett stort bolag – därtill kommer ju också att detta absolut skulle vägas in om ett företag skulle bestämma vart i världen de skulle investera i nya datacenter.

 • Andreassonmats

  Hej hanna! det här är ett iofs i lands problem! men visst det drabbar även fotografer som mig som behöver lagringsutrymme till mina bilder och framförallt utställningsbilder vilka blir skapligt stora :), sedan vill jag även ha två backuper vilket medför mer kostnader. Som sagt! ett i-lands problem! men iallafall..