Konsten att få betalt för ingenting

Kassett-avgift, kallades det en gång i tiden. En skatt på kassetter, för att ge betalt till dem som utsattes för konkurrens av lagringsmedia. Den tillföll senare CD-skivor, men hårddiskar och andra minnen är än så länge välsignade från detta vansinne.

Min hylla i film-rummet är överfylld med kopior av spel och film på DVD-skivor. En del köpta, andra har jag skapat själv. Men det är flera år sedan jag slutade bränna ut saker. Anledningen är att hårddiskar är billigare och hållbarare och det finns ingen anledning att bränna ut saker när du kan dra en sladd mellan dator och TV istället och ha all media ett par musklick bort. Jag får typ 2 terabyte för 1000 SEK idag. Det betyder förstås att anledningen att köpa CD-skivor och DVD-skivor blir allt mindre när de konkurrerar med futtiga 0,007/0,046 Tb (I give up).

Men om man inte kan sälja sin produkt så kan man i detta land alltid gå till staten och klaga. Då får man i bästa fall särlagstiftning som saboterar marknaden, för att politiker inte kan hålla sina klåfingriga händer utanför, utan envist måste pilla och förstöra i allt, bara för att få popularitet, så de kan bibehålla sin makt ytterligare fyra år.

Är det verkligen rimligt att man får betalt för ingenting? Konkurrens är en del av marknaden. Om man inte kan sälja sin produkt så beror det på att folk inte vill lägga pengar på den. Då är marknadens lag att man helt enkelt får hitta något annat att sälja, som folk vill betala för! Nya tekniska innovationer är inte något som lagstiftare ska ‘rätta till’, för att bevara ålderdomliga affärsmodeller i all evinnerlighet, amen.

Resultatet av en ny kopieringsskatt vore förstås att hårddiskar, mobiler etc blev mycket dyrare. Eftersom  hårddiskar dubbleras i storlek typ en gång om året så är det bara en tidsfråga innan du kan lagra oändligt med musik och film i din dator, mobil, etc. Ska du då också betala en avgift motsvarande denna mängd till varje tänkbar jävla artist och filmskapare som inte får sälja sin kopia för att du helt enkelt kan kopiera den hundra gånger smidigare och därtill gratis från någon annan människa?

Nej, givetvis inte. Det är helt absurt och föråldrade politiker som inte förstår tekniken kan inte rimligen få komma undan med den här sortens lagstiftning ännu en gång. Låt dem inte sätta skatt på hårddiskar och andra lagringsmedia. Rösta pirat i höst!

Andra om detta: Opassande, Anders Mildner,