Kamphund

Politiker har bara ett verktyg, men de tvekar inte att använda det. Förbud, förbud och förbud. Så går den ständiga visan, närhelst något problem uppdagar sig. Om förbuden och lagstiftningen verkligen har avsedd effekt är inte alltid det mest relevanta. Att se handlingskraftig ut kan vara nog så viktigt för en politiker.

När tiden kommer och det analyseras om lagen verkligen fungerade, så kan man alltid dra tillbaka lagen, eller ännu hellre, utvidga den ytterligare.

Därför är det förstås inte konstigt att man nu förbjuder vissa hundraser i Danmark och röster höjs också för att förbjuda dem i Sverige. Uppenbara problem som uppstår är ju dock alla tänkbara blandraser som kanske i själva verket är mer farliga än de renrasiga hundarna, för att inte tala om alla olämpliga hundägare som lyckas få även den mest fogliga golden retreiver att angripa barn med tänderna.

– Att ha en 90 kilos hund som kan spöa upp en björn som sällskapsdjur är inte vettigt, säger Kjällkvist.

Av de i artikeln nämnda raserna är det dock ingen som ens i extremfall når över 70kg, om de inte sjukligt överviktiga och då lär de knappas fälla någon björn…

Dödshundar

Renrasiga hundar har ett mer förutsägbart psyke, vilket gör dem mindre potentiellt farliga än blandraser. Blandar du två raser så kanske de i värsta fall får psyket hos en liten ettrig och dominant hund, i en kropp som är stor, tung och potentiellt farlig. Stora hundar är annars oftast lugnare i temperamentet och även om det finns enskilda undantag så är inte psykiskt labila hundar normen i någon renrasig hund.

Givetvis kan dålig behandling eller ”fri uppfostran” förstöra den mest sävliga hundras och göra denne osäker och aggressiv.

Så, att lagar som förbjuder sk ”kamphundar” i andra länder tagits bort för att de inte fungerar förvånar mig inte alls. Precis som med allt annat man förbjuder så är det inte de kriminella som ändå bryter mot lagen som bryr sig om att följa dem. Och det är samtidigt de som hetsar dessa sorters hundar för att de ska kunna attackera andra djur och människor. Eftersom du med att bara blanda upp rasen lite rimligen också kommer bort ifrån lagstiftningen så har du i slutändan en lag som orsakar ännu farligare blandraser.

”If all you have is a hammer, then everything looks like a nail”, men ibland löser man inte problem med hammare och våld. Ibland är bästa lösningen ingen lösning, pga att problemet helt enkelt inte är särskilt stort till att börja med. Men vilken politiker vinner röster med den retoriken?