It’s fun ‘cuz it’s true

 • Dandoz

  haha

 • Kullback-Leibler

  LO är de vidrigaste av alla fackförbund. Å ena sidan skall dom vara ”arbetarfacket”, men å andra sidan är dom det absolut dyraste fackförbund att vara medlem i. Hört från bekantskaper från flera håll, att dom inte tar en fast avgift varje månad, som t.ex Sveriges Ingenjörer, utan istället tar en rätt hygglig procentsats.

  Så en två/tre/fem-skifts fabriksarbetare med OB och kanske lite övertid, en bra månad får ge LO >500 pix. Känns säkert jättebra, speciellt om man inte är hardcore-socialdemokrat.

 • Andreas

  Att de backar upp Sossarna som de en gång grundade är väl det allra vidrigaste, med pengar från medlemmarna som inte ska ha med politik att göra.

 • Guest

  Vi har givetvis den sittande borgerliga regeringen att tacka för detta, eftersom de i sin oändliga visdom har kommit på att a-kasseavgiften ska vara större i de kassor där arbetslösheten är störst. Feels good man.

 • Stämmer verkligen detta?

 • Anonym

  Ja, det är allmänt känt att LO är en av de största bidragsgivarna till Socialdemokraterna. 2006 gjordes en undersökning som visade att en majoritet av medlemmarna inte gillade detta, men såvitt jag vet har inget ändrats sedan dess. :P

 • Kullback-Leibler

  Siffran ”>500 pix” ovan är från början på -90 talet, av egen erfarenhet.

  Men visst är det borgarregeringens fel att sossefacken sugit ut sina medlemmar i minst 20 är. Jag gillar din logik, du måste vara väldigt påläst.

  Gick ur facket kort därefter och har aldrig varit med i varken fack eller a-kassa sen dess.

 • Guest

  Nu vet jag inte var din s.k. erfarenhet kommer ifrån, men 1992 var snittavgiften för medlemskap i a-kassan 57 kronor, omräknat i dagens penningvärde. Dessutom fanns ingen karens i försäkringen samt att man fick ut 90 % av lönen i 300 dagar.

  Men visst är det sossefackens fel att borgarregeringen höjde a-kasseavgiften 2007 och att de samtidigt tog bort skattereduktionen både på medlemsavgiften till a-kassan och till facket. Jag gillar din logik, du måste vara väldigt påläst.

  Gick med i facket så fort jag fick mitt första jobb och har inga planer på att gå ur vare sig fackförening eller a-kassa.

 • Kullback-Leibler

  ”..men 1992 var snittavgiften för medlemskap i a-kassan 57 kronor”

  Precis. Så utav ”>500 pix” gick alltså ”>450 pix” ner i sossefackets ficka, varpå en ganska stor del av detta förmodligen (som valaffischen förtäljer) till partiet. Om du tar och nyktrar till lite, så kanske du förstår att det är fackavgiften och inte a-kassan som syftas ovan.

  Dessutom tror jag aldrig nån, förutom möjligtvis de absolut mest extremt underbetalda yrkena (McDonalds?), fått ut _hela_ 90% av sin lön i a-kassa, för tak har det då alltid funnits, om inte facken själva varit ”snälla nog att sälja” dig någon typ av inkomstförsäkring, vilket ökar avgiften ytterligare.

 • Guest

  1993 betalade jag 252 kronor och 11 öre i sammanlagda avgifter, i pestens år 2010 betalar jag 764 kronor så det där om”>450 pix” känner jag inte igen.
  Om du tar och nyktrar till lite så kanske du minns att även taket i a-kassan inte har höjts sen 1992 och att runt hälften inte ens får ut 80% av lönen med dagens a-kassetak.

  Nu lägger jag ner detta, att försöka diskutera med någon som ignorerar rena fakta och kommer med rent absurda påståenden är ungefär lika givande som att försöka tömma Atlanten med hjälp av en tesked.

 • Kullback-Leibler

  ”Ignorerar fakta”? Tja, jag kunde försökt ignorera det hela, men förutom att dom rånade en varje månad, skyltade dom dessutom stolt med det på lönespecen varje månad. Det rörde sig inte om någon fast månadsavgift, som SIF hade på den tiden, utan en procentsats som togs inte bara på månadslön, utan på _allt_ – OB, övertid, semesterersättning, m.m.

  Eftersom jag jobbade natt och en hel del övertid i mellanåt, drog det ganska lätt iväg till > 500skr. Detta var ~94, så omräknat i dagens pengavärde vågar jag knappt tänka på hur mycket det blir.

  Jag hade nog dock kunnat tänka mig svälja det hela eftersom det bara handlar om pengar, om det inte vore så att LO-facken är såpass vansinnigt inlindade i socialdemokratiska partiet. Att ofrivilligt behöva stödja en ideologi som jag inte kan ställa mig bakom äcklade mig, så jag drog mig ganska fort ur. Har ni istället valt att lägga dom pengarna på att stödja folk som verkligen behöver det, genom hjälporganisationer – istället för att det går till politiker som gärna spekulerar i att köpa uttjänta bilföretag så de stackars arbetarna ska få stå kvar vid banden och tillverka bilar som ingen vill ha – allt för röstfiskets skull.