Inför juridisk etnicitet!?!11

Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ vill införa ett register med ett tredje juridiskt kön. Jag föreslår att vi också upprättar register över religiös övertygelse och etnicitet. Ev. också partisympatier och favoritlag i hockey samt fotboll. Allt förstås i avsikt att minska diskrimineringen!

Lagstiftningen i Sverige idag är könsneutral. Värnplikten för män har avskaffats (liberala applåder) och äktenskapsbalken är könsneutral (liberala applåder). Därmed görs inte längre juridiskt skillnad på män och kvinnor och således finns inte heller skäl att behålla uppdelningen av människor i juridiska kön, lika lite som vi har juridisk etnicitet.

Att som V och F! vilja införa ytterligare juridiska grupperingar för att minska diskriminering är förstås ett fullständigt bakvänt resonemang som inte grundar sig i något annat än ett överutvecklat ordningssinne och obegränsat kontrollbehov. Mer makt åt staten, helt enkelt.

Caspian Rehbinder skriver:

En statlig registrering som inte spelar någon roll för nittiofem procent av befolkningen, och är till besvär för restrerande fem procent, och som dessutom inte gör någonting gott för någon, har inget som helst existensberättigande, och bör raderas omgående. Frågan är i sig inte stor, men den är symbolisk för ett informationspolitiskt tänkande, och följdaktligen drivs den bara av ett parti – Piratpartiet.

Jag kunde inte instämma mer. Lagstiftningen bygger på föråldrat tänkande och en utveckling av samma tänkande är knappast önskvärt. Piratpartiet har förstått detta och vill således avskaffa det juridiska könet helt. Det tycker jag är en utmärkt idé!

Vägen till mindre diskriminering baserat på kön går givetvis inte genom mer särbehandling, lika lite som vi har ‘juridisk etnicitet’ för att motverka etnisk diskriminering (rasism). Detta påverkar på intet sätt det biologiska könet, som är en sak mellan individen och sjukvården på sin höjd, eller en fråga för det sociala privatlivet, inget som staten och lagstiftaren har något att göra med.

För statistiska syften så kan man helt enkelt fråga människor vilket kön de anser sig tillhöra, precis som man frågar om skostorlek och sexuell läggning, eller etnicitet för den delen. Det finns ingen anledning tvångsmässigt samla in denna statistik och det skulle aldrig accepteras om det rörde andra personliga egenskaper så som sexuell läggning eller politisk övertygelse.

 • Anders Troberg

  Finns det överhuvudtaget något tvingande behov för staten att veta en persons kön, förutom sjukvården? Jag tror inte det.

  I så fall, varför i helsike samlar man in den informationen?

 • Fiery Spirited

  Ett tredje juridiskt kön verkar vara rent vansinne. Jag är dock ytterst frågande till vad det egentligen exakt är som ska avskaffas om man tar bort begreppet juridiskt kön. Ingen annan verkar veta det heller.

  Är själva namnet juridiskt kön som är problemet?

  Borde det inte vara bättre att ändra reglerna för att byta juridiskt kön om man vill hjälpa transpersoner?

 • gothbarbie

  Vad som avskaffas är systemet med personnummer där näst sista siffran symboliserar juridiskt kön. Ist får man helt enkelt en random siffra som inte har någon könsmässig betydelse. Jämn siffra betyder idag juridisk man, ojämn siffra betyder juridisk kvinna. Sista siffran är en kontrollsiffra. Två siffrorna innan visar vart du är född. (69 är t.ex. Västerås, vilket jag har i mitt personnr).

  Det handlar inte enbart om att hjälpa transsexuella, utan om en attitydförändring i att inte låta staten rutinmässigt samla information om människor när det inte är motiverat.

 • Pingback: Tweets that mention Inför juridisk etnicitet!?!11 » gothbarbie's blog -- Topsy.com()

 • K-SATANAS

  Det handlar ju inte bara om Sverige. Ex ett pass måste ju funka runt om i världen. Jag lovar, om det bara är att ” byta köns id ” ( där bara alt kvinna eller man finns med )så lär personen i fråga få stora problem internationellt, för jag antar att personen kanske vill resa någon stans.
  Hur kul kan vara att bli ” fast ” i en passkontroll , byxor åker ner och peronalen ser ett manligt organ på en passet deklarerad kvinna?
  Dessa problem skulle inte jag vilja ha. Det är inte bara att skriva och byta hit och dit.
  Allt måste vara förankrat runt om i världen, annars kommer det skapa stora problem för den drabbade.

  Att byta kontrollsiffror eller / och ange könsneutral ändrar inte på registren i fråga eftersom alla byten , oavsett om det är namn eller inte finns registrerade. Det går inte att ha personnummer, utan verklig koppling till person, det måste alltid finnas en historik. Man kan inte ha personer som bara dyker upp eller försvinner spårlöst. Så koppling till en specifik individ kommer alltid att finnas kvar, oavsett vilket nummer eller namn man har. Register ” kontrollen” kommer alltid att finans kvar.

 • gothbarbie

  Men om andra länder kan ha ett tredje kön så borde vi kunna ha pass utan kön. ”Odefinierad” är ju lika lite ett giltigt kön i Sverige som ”inget kön”. Då ser jag hellre vi tar bort det än inför ett tredje, vilket inte borde vara svårare att få igenom.

 • Fiery Spirited

  Oki…du vill avskaffa könssiffran i personnummret. I min värld så är det en fråga som är helt skilld från begreppet juridiskt kön eller vad staten får samla information om medborgarna.

  Om du inte gjort det så vore det bra om du kom till PPs forum och kikade på diskussionen som förs där i diskussionen om valmanifestet. Själv anser jag att personnummer siffran bör slopas när ändå personnummer systemet ska ändras, men att det är allt för oklart vad som menas när man säger att juridiskt kön ska tas bort som koncept.

 • gothbarbie

  Jag deltar gärna om du kan länka dit mig. Piratpartiets forum är ett gytter och jag hittar aldrig det jag letar efter där.

  • Anonym

   Detta ÄR det juridiska könet. Det biologiska könet som gäller för frågor om sjukvård etc. är en helt annan fråga. Det är också en privatsak mellan individen och sjukvården. I alla juridiska papper behöver kön inte nämnas, lika lite som sexuell läggning. Vad ändringen av personnumret innebär är att man inte längre kan utläsa en persons kön utifrån personnummer och därmed upphör den obligatoriska registreringen av människors kön. Utan juridiskt kön finns helt riktigt heller ingen problematik kring byte av detta juridiska kön för oss fåtalet som vill genomgå denna process. Poängen är inte att ha ett juridiskt kön, utan att om det finns juridiska kön, få ha det kön man upplever sig som.

 • gothbarbie

  Detta ÄR det juridiska könet. Det biologiska könet som gäller för frågor om sjukvård etc. är en helt annan fråga. Det är också en privatsak mellan individen och sjukvården. I alla juridiska papper behöver kön inte nämnas, lika lite som sexuell läggning. Vad ändringen av personnumret innebär är att man inte längre kan utläsa en persons kön utifrån personnummer och därmed upphör den obligatoriska registreringen av människors kön. Utan juridiskt kön finns helt riktigt heller ingen problematik kring byte av detta juridiska kön för oss fåtalet som vill genomgå denna process. Poängen är inte att ha ett juridiskt kön, utan att om det finns juridiska kön, få ha det kön man upplever sig som.

 • gothbarbie

  Förr så behövdes det för att folk inte skulle gifta sig med personer av samma kön, samt för att tvinga män till värnplikt. Nu för tiden behövs det bara om man vill ha lagstiftning som ger kvinnor och män olika rättigheter, och det hoppas jag ingen vill.

 • Kullback-Leibler

  Att ta bort det juridiska könet vore ju ett ypperligt sätt att få bort alla tokiga idéer om kvotering. :)

 • Anonym

  För mig är det att jämföra med om det funnits en ruta som sagt ”caucasian, afroamerican, asian” eller ”other”. Jag förstår inte varför informationen ska vara där överhuvudtaget. Det verkar mer som ett sätt att möjliggöra diskriminering än motsatsen att lägga till ett tredje alternativ. Vi har inte juridisk etnicitet och borde inte ha juridiska kön, om vi inte vill göra skillnad på människor utifrån dessa premisser. Jag är mot diskriminering juridiskt, alltså är inte kön relevant. Om ett företag vill veta kön eller etnicitet på sina kunder så skulle jag ifrågasätta vad det eg. är för företag jag befattar mig med och varför de vill ha denna information. Finns det legitima skäl eller handlar det bara om att samla information för informationens skull? Vad får jag ut av att bidra?

 • Anonym

  Då får man som kvinna starta företag och sedan föregå med gott exempel. Finns ingen anledning att kvotera in kvinnor i etablerade företag. Vill de diskriminera bort kompetent personal av traditionella skäl så ska de vara fria att göra detta. Kompetenta kvinnor kan precis som kompetenta män gjort – starta konkurrerande verksamhet och anställa alla dessa kvinnor som inte fått jobb i etablerade manligt drivna företag.

 • Onaqui

  Att man blir tillfrågad vilket kön man är i diverse papper (Siljaline undrade igår när jag bokade, varför?) så är ju ett alternativ att göra som PP och göra det till en fråga som inte går att ställa. Detta är jag helt för, jag vill inte ha några könsnormer över huvud taget, iom att dessa förtrycker människor och tvingar dem till beteenden valda av andra. Men ett alternativ kan ju vara att man har en tredje ruta brevid man/kvinna. Jag (även fast jag ”är en man” vad det nu spelar för roll) hade självklart alltid kryssat i den tredje rutan, bara för att de inte ska behöva ha den informationen av mig. Det är väl ändå mycket bättre än att bara ha två rutor där, man/kvinna, eller?

 • Onaqui

  Kvotering är ett trubbigt jävla skitinstrument, ja. Men har du koll på hur mycket ryggdunk, bastubad och golfturer som avgör placeringar på hög nivå inom diverse företag? Jag tror det kan behövas bara för att få in kvinnorna på dessa positioner, attitydsförändringen fungerar, men den tar för lång tid. Kvoteringen kan vara en lösning till att skynda på det hela.

 • Fiery Spirited

  Har du en källa på att det verkligen är det juridiska könet? Alla källor jag finner vid en snabb googling säger att det juridiska könet finns i folkbokföringen och används när man delar ut personnummer.

  Fullt möjligt att det inom hbt-kretsar finns en avvikande uppfattning, men vad baserar sig i så fall den på?

 • Kullback-Leibler

  Sålänge ni inte härstammar från mellanöstern eller har ballonger med kokain uppstoppade i stjärten som vissa hundar lätt sniffar sig till, tror jag inte det finns nån orsak till oro.

  En kollega till mig blev däremot plockad på en viss amerikansk flygplats då han hade en banan i väskan. ”Frukt-hunden” sniffade rätt på honom.. :) Tror dock han fick ha bakdelen i fred, dom var mest intresserade av hans banan.

 • Kullback-Leibler

  Särbehandling är särbehandling och är alltid negativ. Jag förespråkar Hanna’s lösning nedan.

 • Kullback-Leibler

  …eller ovan, som det blev sorterat. :P

 • Anonym

  Det juridiska könet finns i folkbokföringen och personnumret används för att se vilket juridiskt kön man har. Vad är det du vill komma till? De hör ju ihop som en del av konceptet med juridiska kön. Juridiska kön ingen ser har ju ingen mening överhuvudtaget. Poängen är ju att använda det juridiska könet i offentliga sammanhang, där det representeras av en siffra i personnumret. Hade vi haft juridisk etnicitet hade vi kanske haft en bokstav i våra identitetshandlingar, t.ex. 840101-xxxxC, där C står för caucasian. Frågan är varför man överhuvudtaget ska registrera en sådan sak i identitetshandlingar där det inte är medicinskt nödvändigt att veta det biologiska könet på människor. Finns ingen (tillräcklig) nytta med det som motiverar denna informationsinsamling så ska den avskaffas. Likaså borde våra personnummer inte tala om våra födelsedatum eller var vi är födda. Enbart detta är en integritetskränkning som vore otänkbar i många andra länder (jmf med social security code i USA t.ex.).

 • Jon

  @gothbarbie: Bara en liten rättning:
  De första två siffrorna i de sista fyra siffrorna har egentligen aldrig stått för födelseort, men eftersom utdelningen av personnummer förr var decentraliserat så gick det att göra en kvalificerad gissning baserat på vilken myndighet (vanligtvis landsting) som delat ut det.

  Efter en del diskussioner för några år sedan om huruvida det var lämpligt att det gick att se på ett personnumret att Migrationsverket hade delat ut det så centralicerades arbetet hos Skatteverket istället, så numera finns det ingen korrelation mellan födelseort och personnummer.

 • K-SATANAS

  Vad vi vill ha, spelar väl ingen roll. Det är vad resten av världen anser ska vara som måste gällla.
  Vad ska vi med pass till som inte går att använda i resten av världen ???
  Om resten av världen kräver kön, så måste det ju för fan stå så.

  Vi är så jävla självfixerade i detta land. Bara vad vi tycker ska vara det rätta, ska då plötsligt gälla runt hela världen.. ” titta jag kommer från Sverige… där skiter vi resten av världen, för vi vet allt, vi är bäst på allt ”.
  Nej..tycka kan man, tycka får man, men det går inte att införa idiotsaker bara för någon liten minoritesgruppering anser det ska vara så, nån jävla ordning måste det vara även i detta land.

 • Anonym

  Andra länder kan uppenbarligen ha flera kön, då måste vi kunna ha inget kön. Ett tredje kön är ju lika ogiltigt som inget kön.

 • Jon

  @K-SATANAS:
  Jag har haft problem utomlands för att svenska pass inte skriver ut ögonfärg och hårfärg vilket större delen av världen gör. Tog en minut extra i passkontrollen att förklara att vi inte registrerar det i Sverige, så var det OK sedan. Jag kan inte se hur avsaknaden av kön kan vara något större problem än det.