I trygghetsnarkomanernas land

Denna bok finns nu i pocket för bara 39 SEK. Kan dessutom beställas med B-post (1-3 dagar) och då är frakten gratis! Finns ingen ursäkt. Köp den! Läs den!

Köp den! Det gjorde jag.

”Vårt överdrivna behov av trygghet och kontroll av alla möjliga och omöjliga faror gör oss i praktiken bara allt räddare och snart helt livsoförmögna. Psykiatrikern David Eberhard menar att det har gått så långt att själva staten drabbats av panikångest och ger mängder av tankeväckande och provocerande argument för sin teori. Vi förbjuder allt som kan tänkas vara farligt men blir som följd alltmer rädda och oförmögna att hantera krissituationer.

Precis som panikpatienten ser faror i allt som faktiskt kan vara farligt men sällan är det, har landet Sverige ett överdrivet behov av trygghet och kontroll när vi snarare behöver arbete, husrum och kärlek.

Paniksyndromet på individnivå leder ofta till total handlingsförlamning, och Eberhard menar att man faktiskt kan se de svenska myndigheternas bristande handlingskraft vid tsunamikatastrofen som ett uttryck för det nationella paniksyndromet. Han driver och prövar sin tes och drar fram mängder av exempel, alltifrån säkerhetsbälten och cykelhjälmar till curlingföräldrar och förbud mot djungelolja.”

 • Juuxj

  Det som splittrar oss …

  Framåt!

 • K-SATANAS

  Det kan vi alla tacka socialdemokratiska partiet för idogt arbete. Utan sossarna hade inte detta välstånd funnits. Vilket annat land kan stoltsera med att du som individ tas omhand från födseln. Du behöver inte bekymra dig om någonting. Får du inget arbete finns det skyddsnät, lagar om barnpassning, om kommuners skylldighet och samhällets ansvar för individen… i all oändlighet finns statens skyddande hand med. Tacka fan för att ett sånt systen skapar trygghetsnarkomaner, som aldrig behöver tänka..staten tänker åt dig, du behöver inte göra något..staten fixar.
  Jag tror inte det finns något land i världen, där staten lägger ner så mycket enerigi på att på bästa sätt ta hand om sina undersåtar.
  Man måste förstå att du som individ är totalt inkompetent att ta hand om dig själv, än mindre bestämma och tycka.
  Vad fan kan annat resultat bli ?

 • Kullback-Leibler

  Har vi ett ”Tanja-fan” här kanske?

 • Halvan

  Ok bok, men tappade intresset lite när Eberhard själv ramlar i samma trygghetsfälla när han börjar svamla om livsfaran med diverse droger och att nuvarande lagstiftning på just det området är befogad, trots att det kanske är ett av de mest ologiska och trygghetsnarkomaniinfesterade områdena inom svensk diskurs. Kanske var han tvungen att dra en sådan vals för att inte skrämma bort folk och förläggare, men det får honom att framstå som lite av en hycklare, trots att han har rätt i övrigt.

 • Anonym

  Jo, jag instämmer. Men ingen är perfekt.