Humanitära insatser stoppar HIV-spridning

Ett sprutbytesprogram i Stockholm hade kunnat stoppa den epidemiska spridning av HIV mellan missbrukare som skedde 2006-2007. Det konstaterar smittsskyddsinstitutet i en ny undersökning. Det ger också vatten på kvarn för oss som sedan länge argumenterat utifrån just detta påstående, om varför epidemin av HIV-spridning skedde i just Stockholm (som saknat sprutbytesprogram) och inte i Göteborg och Malmö.

Viveca Urwitz tror inte att det finns någon risk för att det blir fler narkomaner med ett sprututbytesprogram.

– De som använder sig av sprututbytet är etablerade narkomaner. Det är ungefär som att säga att folk har mer sex för att det finns kondomer.

SvD/TT

Det verkar som de stockkonservativa med religiös/dogmatisk syn på nolltolerans mot droger får ta ännu ett steg tillbaka när verkligheten hinner ikapp. Vi har nu ett sprutbytesprogram i Stockholm och det är det enda humana sättet att behandla de problem med smittspridning som uppstår bland missbrukare. Precis som vi ”drogliberaler” sagt hela tiden.

 • K-SATANAS

  Det har hela tiden handlat om samhällsekonomi kontra principer.
  Självklart handlar det om en kostnadsfråga i slutänden. Det är naturligtvis billigare att ge sprutor än få nya hiv patienter. Mot detta finns då det som är väldigt heligt för många , nämligen principer.

  När principer styr blir det oftast fel.
  Jag tror inte många ömmar för narkomaner som får hiv. Inte heller samhället, med all rätt. Men när principer som att ge sprutor är liktydigt med en indirekt acceptans för narkotika i samhället, blir det knas.
  Nu har ekonomin segrat, det handlar bara om ekonomi.