Goda nyheter i valet

Det fanns några goda nyheter i valet trots allt. Den första är humorn i att Vänsterpartiet fick färre röster än Sverigedemokraterna. Det marginaliserar dem ännu mer och det finns en klar risk att de faktiskt åker ur riksdagen nästa gång. Att ha en partiledare som faktiskt tills nyligen kallat sig kommunist är i mina ögon värre än ett parti som leds av en person som aldrig varit rasist.

Det andra positiva är att Feministiskt Initiativ halverade sitt stöd från förra valet. Från 0,6 till 0,3%. Det är positivt! Vänsterfeminismens stöd går i graven.

Piratpartiet fick inte större procentuellt stöd (-0,01), men vi fick 1271 röster fler än förra riksdagsvalet. Hade vi inte motarbetats av alla riksdagspartier och media så hade det givetvis gått bättre, men vi måste också bli bättre på att visa på hur vår politik är relevant i vardagen. Det är det folk röstar på. Få är intresserade av ideologi.

 • K-SATANAS

  Alles korrekt.
  Beträffande SD hoppas jag att alla som anser att SD är ett rasistiskt parti, begriper vad innebörden av ordet rasist vad det står för. Mig veteligen har ingen i SD anfört att partiet står för rasistiskt budskap d v s att sk infödda svenskar eller av ex nordiskt ursprung skulle vara bättre och mer värda än en annan ras. Det är en egehändig tolkning som alla PK fantaster har anamat.

  Det som framförts är att SD vill begränsa en invandring och då specillet från muslimska grupper som redan tagit för stort inflytande. Det hela handlar om begränsing av främst asylsökande. Politiska flyktingar är en begränsad skara, så där torde problemet vara mindre.
  Någon arbetskrafts invandring har vi i princip inte haft under lång tid. Det är stora krav för att få uppehållstillstånd för arbetskraftsinvandring. De flesta politiker vekar inte kunna skilja på vad som är vad och basunerar ut allt i en salig röra.
  Att det i partiets linda, för 20 år sedan fanns några med nazi sympati, gör inte att partiet är nazistiskt. Folk ändrar sig på 20 år, det kallas personlig utveckling.

  Jag hoppas också att PP finns kvar och verkligen försöker skapa en lite bredare politik. Ett parti som i princip bara driver en fråga kan aldrig lyckas, de måste ta ståndpunkt i flera frågor för att kunna lyckas. Som jag ser det måste PP visa var de står i även andra frågor.

  • Patrik

   Så Jimmie Å’s uttalande om att ”Muslimerna är vårt största utländska hot” är INTE rasistiskt? (http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article5978707.ab)

   Eller… Nej, ”islam” är förstås inte en ras. Per definition är man inte ”rasist”. Det kanske skall vara ”bigott” om man är petig… Jimmie kanske är rasist OCKSÅ, men det har han mig veterligen inte erkänt offentligt.

   • Anonym

    Islam som ideologi är ju ett större hot än Ryssen och Kommunisterna, så det är ju helt korrekt.

  • Anonym

   SD vill begränsa invandringen mer än de andra partierna, men ingen utom V är ju för totalt fri invandring med bidrag till alla som vill komma hit. Alltså är alla främlinsfientliga, i varierande skala. Då är det lite fult beskylla SD för att vara rasister, bara för att de vill se en något mer åtstramad asylrätt etc än de andra partierna.

 • Ascendere

  Varför ser du hellre att man arbetar för att exkludera folk beroende på ras än att man arbetar för att alla ska få lika stor inkomst (nytta)?

  • Anonym

   Kommunismen har stått bakom folkmord och förtryck i långt större skala än någon slags organiserad rasism någonsin lyckats med.

  • Bull

   samma lön =ingen eller liten anledning till att utbilda sig och att ta ansvar.

 • ”vi fick 1271 röster fler än förra riksdagsvalet”

  Det är inte färdigräknat ännu. I skrivande stånd står det +1686, dvs 1686 fler PP-röster än 2006.

 • Anders Troberg

  Jag vill inte se V åka ut, de fyller en viktig funktion. Tvärtom så skulle jag vilja se ett parti som faktiskt vågar kalla sig kommunister öppet, det behövs verkligen. Jag ser inte problemet med att identifiera sig som kommunist, i runda slängar halva mänskligheten är kommunister.

  KD, däremot, är ett parti som är i grunden odemokratiskt, som bygger på tanken att en überbeing ska bestämma allt, tillsammans med deras krämmande medeltida människosyn, de ska åka ut med kraft och kräm.

  • Anonym

   Om det behövs så behövs det nazister också. Om du inte ser problemet med att sälla sig till en ideologi som stått för folkmord och förtryck så må det vara hänt, men jag tror inte de flesta håller med. Kommunism är genuin ondska i lika stor grad som Nazismen är det. Offren för kommunism räknas i hundratals miljoner.

   • Anders Troberg

    Gå inte på högerns bluff. De länder som de påstår var kommunistiska var inte det, de hade alla fastnat i det socialistiska stadiet (även kallat ”folkets diktatur”). Mig veterligt har inget land i modern tid tillämpat kommunism.

    Jag ser dessutom ingen anledning till att man måste gå omvägen över socialism för att nå kommunism. Med modern teknik så närmar vi oss snabbt ett läge där produktionskapaciteten per capita är större än konsumptionskapaciteten per capita. I vissa fall, tex digitalt innehåll, så är vi redan där. När vi är där så funkar inget annat system än kommunism, det kapitalistiska systemet havererar under de förutsättningarna.

    • MrArboc

     Helt korrekt – inget land har någonsin styrts kommunistiskt. Tror man att exempelvis Sovjetunionen var kommunistiskt är man helt enkelt okunnig.

     Faktum är att PP är mer kommunistiskt än liberalt om man går efter de krassa definitionerna… Det är kanske en av orsakerna till katastrofvalet – många kärnväljare vände ryggen till partiet då man började dilla om liberalism samtidigt som man i huvudsak bedrev en kommunistisk politik?

     • Ssargon

      ”Communism is a sociopolitical movement that aims for a classless society structured upon communal ownership of the means of production and the end of wage labour and private property.”

      Då PP t.ex är för en stark ideell upphovsrätt så blir det en ganska konstig analys att kalla PP för ”kommunistiskt”. Det enda jag kan tänka på när jag läser ditt inlägg är att om man själv är kommunist så är det nog svårt att låta bli att se allting som är positivt som ”av den kommunistiska läran”…

     • Anders Troberg

      Tja, jag skulle snarare säga att PP’s politik inte ligger på en höger/vänsterskala, och jämförelse med höger/vänsterideologier är meningslöst.

      När det gäller vad jag ser som kommunism så måste jag ju nämna att många icke-kommunister tenderar att kalla allt de INTE gillar för kommunism…

    • Ssargon

     Så kan man naturligtvis säga. Man kan också säga som så att ens strävandet efter ett kommunistiskt system har mördat hundratals miljoner.

     Att en ideologi är så ouppnåelig som kommunismen är ingenting som talar för denna ideologi. Speciellt inte när folk har dött i så stor utsträckning då folk har försökt införa den

     Man kan lika gärna säga att nazismen i tredje riket inte var sann eftersom de hade så stora problem med ”oönskade personer” inom landets gränser…

    • Anonym

     Då behöver du bara vänta och se då.

  • ”i runda slängar halva mänskligheten är kommunister” – jaså? Belägg det, är du snäll! Och varifrån du fått att KD vill att ”en überbeing ska bestämma allt” får du gärna också förklara.

 • E-mannen

  Rösträkningen är inte klar än så hur det verkligen blev med PPs stöd i slutändan vet vi inte än.
  Och hellre Ohly i riksdagen än Gordon Gekko folket som sitter där nu.

 • Christoffer

  Jimmy gick med i SD 1995, när dom fortfarande marcherade med armband och heilade, dvs innan de beslöt att putsa på sin fasad och tona ner den öppna rasismen samt sparka ut alltför öppet extremistiska medlemar för att det såg dåligt ut. Därför har jag svårt att tro att någon som gick med i ett öppet rasistiskt parti inte skulle vara rasist. Det är ungfär som att Ohly inte skulle vara kommunist längre (vilket han givetvis fortfarande är).

  Kristendomen och Islam är föresten precis lika destruktiva trossystem. Hur många har inte kristna européer mördat och förtryckt runt om i världen genom århundrandena? Otaliga människor blir det i alla fall. För att inte tala om förtrycket av de egna befolkningarna i Europa, inte minst sexuellt.

  • Lord Metroid

   Jag är då inte så säker på om yrkespolitikerna har någon ideologi överhuvudtaget. De kör sin teater sins imellan för att makten och pengarna. De lossas vara ovänner och är så olika när kameran är på men i korridorerna dricker de kaffe med varandra och kör fräckisar om hur de förtrycker folket och folket gillar deras behandling.

 • Christoffer

  När det gäller Vänsterpartiet så tror jag knappast att dom åker ut, oavsett vad man nu tycker om dom. (v) har legat rätt stabilt runt 5-6% i årtionden, med vissa toppar och dalar vid enskilda val.

 • Amarso

  Med allt så här i efterhand tycker jag lika gärna PP kunde ha stått starkare vad gäller barnporrfrågan, och inte att Rick kovänt för att han menade på att han och Anna hade ”missförstått” varandra. Jävla trams. Jag tycker personligen att både Anna och Rick är dåliga för partiet. Rick för att han gjorde som han gjorde och Anna bara för att jag inte sympatiserar med henne generellt. Hon känns redan gammal.
  Hursomhelst så tycker jag att PP bör stå för full informationsfrihet igen men också börja uttala sig kring frågor som de annars sagt ”ingen åsikt” om. Eller som just Anna uttryckt sig ”det är förhandlingsvaluta”. Gah. Skämmigt.

  När jag pratar med andra om PP så försöker jag påtala hur de frågor de står för (ja, även om det är få i nuläget) berör folk i verkligheten. Integritet, yttrandefrihet och övervakning, etc.

  Till sist är det skönt att se att intresset för feministiska partier och vänsterpartier verkar minska. Även om jag ändå till vardags ser feministiska värderingar hit och dit. Dock tycker jag det är lika kasst att så många verkar bli borgare nu för tiden och röstar blått eller rent av på SD.
  Men också anser jag att det är viktigt med fri partibildning och att man inte ska låta demokratin lida för att man vill utesluta somliga röster. För då är det inte demokrati. Om ett parti får mandat så ska de också ha det och kunna få samarbete. Annars tycker jag att det liknar lekskola. Bara för att man har ett enstaka mandat så ska man inte behöva bli helt överkörd heller, bara för att de andra är illvilliga.

 • K-SATANAS

  Spelar egentligen ingen roll vad du som person tycker och tänker. Som direkt representant för ett parti så måste du följa partiprogrammet och verka för de ideér och riktlinjer som gäller för ett parti. Så om du varit nasse eller inte, har ingen betydelse. Och de flesta individer reviderar sina egna uppfattningar under livets gång.
  D e flesta är väldigt måna om att ex en individ som avtjänat straff, ska bedömas som fri, d v s börja om på ny kula, ska inte ligga till last o s v.
  När det handlar om SD partifolk eller anhängare så verkar inte den tesen gälla. Har någon i sin ungdom haft en annan inställning än i dagsläget, så verkar det inte spela någon roll.
  Man kan förlåtas som brottsling , har sonat sitt straff, får en chans att börja om..men när det gäller politik så verkar ett tyckande i en speciell period av någons liv vara som ett livstidsstraff. Jag säger det igen alla har en personlig utveckling.

  SD var ett av partier i Sv som ifrågasatte förekomst av valfusk och ville ha kontrollanter. Det blev ett jävla liv som vanligt. Sverige är bäst , vet bäst. Nu har vi resultatet ännu en gång. Vi är precis lika kassa som ett u-land. Valförättare och kommuner som inte vet hur dom ska göra och kan inte följa givna regler, som hanterar röstsedlar hur som helst enligt eget tyckande.
  Är det något land som verkligen behöver internationell kontroll vid val , så är det i Sverige.

 • Joho, Piratpartiet fick större procentuellt stöd! +0,01! Med reservation för att 32 av 6063 valkretsar ännu inte är räknade, men det lär inte ändra någonting. 0,64 alltså. Feministiskt initiativ gick från 0,68 till 0,40.

  Gällande rasism: Ett parti som har nationalismen som grundideologi, men vill luckra upp en av nationalstatens viktigaste fundament – medborgarskapet – och kunna frånta detta medborgarskap vid grova brott, om medborgaren är utomeuropeisk invandrare, är rasistiskt. Ett medborgarskap ska aldrig kunna fråntas någon – det är nationalstatens princip. Att bryta upp den principen för enskilda grupper är oacceptabel diskriminering. Om denna diskriminering bygger på etnisk härkomst, är det rasism.

  • Anonym

   Ja, det har ökat sen jag skrev, vilket förstås är roligt. ^^

   Ja, man borde vara mer selektiv i vem som får medborgarskap ist.

   • Att vara mer selektiv i vem som får medborgarskap är absolut en möjlig lösning. Det vore en lösning jag personligen inte skulle stödja, men jag skulle aldrig någonsin få för mig att kalla den rasistisk. Att däremot frånta medborgarskap på basis av härkomst, är rasistiskt. Ergo: Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti.

    • Anonym

     Gällde fråntagandet då bara vissa etniciteter, eller alla som inte är födda i Sverige? Hela idéen om ge människor medborgarskap är ju annars rasistisk, det är inte ett resonemang jag ställer upp på.

     • Nej, det är inte etnicitetsbaserat. Så enligt en strikt definition av rasism som tron på raser, är det inte rasistiskt. Dock innebär det fortfarande att man behandlar medborgare olika beroende på var de föddes. Det är oacceptabelt; ett medborgarskap ska alltid vara lika mycket värt som ett annat medborgarskap.

      Hur menar du att det är en rasistisk idé att ge människor medborgarskap?