Fritt fram att fildela…

För stunden…? Det verkar så. Iaf tills EU-domstolen uttalat sig om huruvida IPRED och datalagringsdirektiven är förenliga.

Kristoffer Schollin, doktor i immaterialrätt i Göteborg och expertvittne i Pirate Bay-rättegången, bedömer att medan EU-domstolen ruvar på målet kommer inga andra beslut att tas i svenska domstolar om informationsförelägganden. Det betyder att fildelare kommer att vara skyddade om skivbolag eller filmbolag kräver ut identitetsuppgifter, tills EU-domstolen sätter ner foten.

SvD

Pontén är bister att han för stunden inte får fortsätta leka polis:

– Det har aldrig varit riskfritt att fildela illegalt och det blir det inte nu heller. Det här innebär att ett av våra verktyg för tillfället inte kan användas. Men det betyder också att kulturskaparna inte är lika skyddade i Sverige som i övriga världen, säger Pontén.

Det borde givetvis inte vara illegalt fildela för privat bruk överhuvudtaget. Företag ska inte ha mer befogenheter än polisen och lagstiftning ska vara folkligt förankrad. Med IPRED och 2 miljoner svenska fildelare så undergräver denna lagstiftning förtroendet för rättsväsendet. Piratpartiet är det enda parti som verkligen förstår detta. Miljöpartiet röstade för hårdare tag mot fildelare, i EU.