Fildelning för mormor

Tänk om det idag blivit olagligt att laga mat hemma, hur absurt hade det inte känts? Ändå är det precis vad som hänt. Det enda som behövs är en teknisk innovation, sen kommer matindustrin skrika efter lagstiftning som förhindrar ”stjälandet” av maträtter från dem. Låt mig förklara hur.

Teknisk innovation tillsammans med idéer driver samhället framåt. Anledningen till att vi inte längre syr våra egna kläder och i mindre utsträckning lagar vår egen mat ur råvaror, är att någon annan kan göra det maskinellt i större skala för mindre arbetsinsats och därmed billigare än vi själva kan göra det.

Eftersom det sker maskinellt blir också varje enskilt maträtt och plagg nära nog identiskt. En maskin tar sig inte friheter när den tolkar recept, den skapar maträtten identisk med vad receptet säger. Därför blir kvalitén jämn, även om smaken kanske blir lite mindre spännande än hemlagad mat. Det är något vi gärna offrar för tillgängligheten.

Säg att det i framtiden kom en maskin som lät dig skapa din egen maträtt. Jag talar inte om spisen, utan om en innovation. En maskin som lät dig skapa vilken maträtt som helst, bara genom att ge den ett recept och råvarorna och sedan trycka på en knapp. En maskin så liten och billig att den snart fanns i var mans hem.

Det är precis vad som hänt med den digitala revolutionen. Fast istället för mat och kläder är det musik och film som kan skapas i var mans hem med bara några knapptryckningar. Visst smakar det inte som en livespelning eller ett biobesök. Men det är man beredd att ta, när tillgängligheten ökar så var och en kan skapa sin egen musik och film i hemmet.

”Skapa?” Säger då kanske någon. ”Man kopierar ju!” Ja, givetvis. Precis som en maträtt är en kopia skapad utifrån ett recept så är en mp3:a en kopia skapad utifrån ett digitalt recept som talar om hur 1:or och 0:or ska blandas för att få en ljudfil som är nära nog* identisk med originalet.

Precis som du äger råvarorna för att skapa din egen kopia av en maträtt äger du hårddisken som utgör den digitala råvaran för skapandet av film och musik. Skillnaden ligger i att receptet (lite förenklat) kallas för .torrent och receptboken The Pirate Bay.

En gång i tiden krävdes industrimaskiner för att skapa kopior av musik och film, precis som med kläder och mat i stor utsträckning idag. Men en gång i tiden så var enda sättet att lyssna på musik att höra någon spela den live och enda sättet att se en gestaltning av en händelse med skådespelare var att gå på teater.

Upphovsrättsindustrin vill beskydda sitt monopol på att skapa kopior av musik och film. Du ska inte få tillverka din egen mat och dina egna kläder, för att någon annan äger rätten till receptet. Mattillverkarna måste ju kunna leva på sitt jobb! Hur ska de få betalt om var och en kan skapa sin egen mat och sina egna kläder med bara några knapptryck?

Vad allt handlar om i slutändan är alltså den ideologiska frågan; kan man äga information?

Många av oss pirater menar att man inte kan det. ”Information wants to be free” säger vi. Det gagnar nämligen samhället mer om var och en genom teknisk innovation plötsligt kan skapa egna kläder och egen mat. Vinsten av denna tekniska innovation är större än av att ha matskapare och klädskapare. Det leder inte heller till mindre utbud på kläder och mat, för när vem som helst enkelt kan skapa det så kan också vem som helst (med lite talang) remixa det redan skapade och mångfalden blir därför mycket större än innan.

Därför behöver vi inte heller oroa oss för att utbudet på film och musik ska minska med fri ickekommersiell kopiering. Tillgängligheten i sig skapar en större mångfald. Idag kan vem som helst skapa trovärdiga specialeffekter  i sin egen hemdator. Det måste inte kosta hundratals miljoner längre att skapa en film.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=HbkMV912_kI

Framtidens film kommer vara mindre mainstreamad än idag. Den kommer ge utrymme för alla möjliga sorters varianter som idag inte satsas på i Hollywood, för att det inte förväntas ge tillräckligt stor vinst.

Så, nu kan mormor lugnt piratkopiera film och musik i vetskap om att hon inte gör något moraliskt fel. Det är lika rätt som att laga sin egen mat och sina egna kläder. Mormors vantar kommer förmodligen dyka upp även nästa julafton i ett mjukt paket, men kanske i sällskap av ett hårt paket med mormors YouTube-favoriter!

*Mp3:or komprimerar ljudet varför en del av originalet försvinner, men det är för liten skillnad för att de flesta ska notera det.

Även på Newsmill