EU går mot WW3

Just nu står vi inför en ekonomisk kollaps. Till skillnad från den kollaps som gav grunden för andra världskriget i Tyskland, kommer denna ekonomiska kollaps drabba hela euro-unionen. Det gör hotet så mycket större.

Grekland var först att falla bland de socialdemokratiskt ledda länder som trodde att staten kunde rädda marknader genom att spendera skattepengar och skapa en artificiell efterfrågan. Härnäst står Irland, som levt på EU-pengar och efter att ha joinat Euron fick en artificiellt ökad efterfrågan som nu slår tillbaka med resultatet att hus står tomma och jobben återigen tagit slut tillsammans med statens pengar.

Därefter på listan står Portugal och sedan Spanien.

De länder vars politiker lagt mycket prestige i att upprätthålla euron, som Tyskland, har redan spenderat mer pengar (skattebetalares pengar) än de har råd med på att rädda Grekland i hopp om att få tillbaka det när Grekland börjar handla igen. När det är Portugal och sedan Spaniens tur, kommer pengarna för länge sedan vara slut. Inga lån i världen kan rädda euron på längre sikt.

Och när ekonomin kollapsar ökar nationalismen. Med nationalismen kommer också sökandet efter en syndabock. Vilket ingen lär bli särskilt förvånad över, kommer vara muslimerna.

Det enda som saknas sedan, för en repris av andra världskriget, är en stark, karismatisk ledare. De nationaldemokratiska partierna har vi redan. Voila: tredje världskriget gör entré.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=WkhIQsNShUs

Felet är att politikerna trodde att de genom att skapa en politisk lekstuga kunde förhindra framtida kriser. Att kriserna uppstår pga ekonomin, som i grunden är beroende av individers handel, verkar ingen ha insett. Men det är klart, politiker som når framgång genom mindre regleringar och mindre toppstyrning (och därmed ökad handel), gör ju sig själva överflödiga. Grunden för vårt statsskick är trots allt omfördelning av pengar genom tvång, när folk inte frivilligt spenderar pengar som vissa grupper anser vore ”rätt”.

Felet är inte globalisering, utan toppstyrning av ekonomin och valutan av politiker, något som inte lämnar utrymme för enstaka länders behov av en egen räntestyrning. När man inte är nog diskriminerande med vilka man släpper in i euron, eller själv inte håller sig till de ekonomiska ramar som man satt upp, så kraschar alla länder inom euron och vi små exportberoende länder som Sverige, följer med i krisen oavsett vilken valuta vi har. Tanken var god, praktiken förödande.

Ekonomi är (tydligen) för komplicerat för att gemene man ska förstå sambanden. Bara det faktum att folk efterfrågar politiker som skapar en artificiell efterfrågan för att ”rädda” deras jobb när ingen frivilligt vill köpa det de producerar (som senast med bilindustrin), visar att grunden för oärliga politiker med kortsiktiga mål är utmärkt. Man får de politiker man förtjänar och när väljarna tigger om politiker som leker jultomte ist för att säga sanningen, så kraschar också ekonomin på sikt, eftersom ekonomiska lagar inte kan röstas bort demokratiskt.

Ingen regering borde få ha en budget som ger underskott. Vi tillåter det inte på privatekonomisk nivå, varför tillåta det på kollektiv, internationell nivå? Alla socialdemokratiska regeringar i EU som tror på lögnen att man kan spendera sig ur ekonomiska kriser får nu bakläxa och det är hög tid att lämna den lögn som är Keynesianismen.

Lösningen är handel och frivilliga ekonomiska samarbeten. Avregleringar och globalisering. Rädda inte oönskade yrken utan låt dem dö. Ha inte samma ränta för alla EU-länder med helt olika förutsättningar. Ha inte ”välfärd” som går ut på att leva på framtida generationers produktion, dvs orimliga pensionsåldrar som t.ex. i Grekland. Läxan att lära är att man kan inte leva på ”någon annans pengar”. Socialdemokratin är död. Låt också den statliga välfärdstanken dö med denna. Låt en handelsbaserad välfärd ta vid istället. Så slipper vi ekonomiska kriser och i slutändan en kollaps som slår tillbaka i extremnationalism och hat mot primärt muslimer.