Ett demokratiskt u-land

När man följer valets efterspel är det svårt att inte sympatisera med de danska politiker som menade att Sverige borde ha internationella valobservatörer. I Värmland har man strulat med behandlingen av bedömt ogiltiga röster på ett sådant sätt att det kan fodra omval.

– Ungefär 50 stycken. De hade gjort en lista på varför de underkänt rösterna. Hade de ansett att de varit underkända borde de ha varit med i omslaget, men de kom med dem löst vilket man inte får, säger Gith Nilsson, valansvarig i Värmland och fortsätter:
– Och på sättet de beskriver varför de har underkänt rösterna så kanske vissa av rösterna inte borde ha varit underkända och därmed lagda i urnan och varit med i räkningen.

Det är extra allvarligt eftersom utjämningen av mandat gör att det skiljer ytterst få (7st) röster för att avgöra om Alliansen får egen majoritet eller inte. Det är alltså inte detaljer i det stora hela det handlar om, utan avgörande röster.

Folkpartiet hade behövt 19 röster till i Göteborg för att överta ett fast mandat som Socialdemokraterna (S) fick i valkretsen efter valnatten, och i Värmland fattades det sju röster för att FP skulle överta ett fast S-mandat.

Expressen

Även andra kommuner har haft problem med rösträkningen, skriver Expressen. Bland annat räknades aldrig 200 förtidsröster från Halmstad kommun.

– Det var drygt 200 förtidsröster som vi inte fick i väg till rätt kommun i rätt tid, säger Lars-Erik Blank, ordförande i valnämnden i Halmstad, till tidningen.

Av länsstyrelsen fick valnämnden beskedet att inte räkna med de 200 rösterna utan i stället arkivera dem.

SvD

Ett annat beklagligt inslag i valrörelsen är hot, våld och skadegörelse mot Sverigedemokrater av vänsterextremister. Sådant hör inte hemma i en modern demokrati. Ni som gillar historiska referenser bör ju vara medvetna om att var det något som gynnade nazisterna i Tyskland innan Hitler kom till makten så var det hur kommunisterna med våld försökte förhindra deras möjlighet att delta i debatten. Kommunisterna förlorade – som alltid – och nazisterna fick sympatier.

Nu säger jag inte att Sverigedemokraterna är nazister. Det är de inte. Alla utom kommunisterna i riksdagen vill ha begränsad invandring och är således i någon mån ”främlingsfientliga”. Skillnaden med Sverigedemokraterna är bara en gradfråga om exakt var gränsen för asylrätt och invandring ska dras. Hysterin är således inte befogad.

Har man stått ut med Kristdemokrater och Kommunister i decennier i Riksdagen bör rimligen inte Sverigedemokrater uppröra särskilt mycket om man ser rent krasst på vad de faktiskt argumenterar för, ist för att måla upp spökbilder.