Ett demokratiskt u-land

När man följer valets efterspel är det svårt att inte sympatisera med de danska politiker som menade att Sverige borde ha internationella valobservatörer. I Värmland har man strulat med behandlingen av bedömt ogiltiga röster på ett sådant sätt att det kan fodra omval.

– Ungefär 50 stycken. De hade gjort en lista på varför de underkänt rösterna. Hade de ansett att de varit underkända borde de ha varit med i omslaget, men de kom med dem löst vilket man inte får, säger Gith Nilsson, valansvarig i Värmland och fortsätter:
– Och på sättet de beskriver varför de har underkänt rösterna så kanske vissa av rösterna inte borde ha varit underkända och därmed lagda i urnan och varit med i räkningen.

Det är extra allvarligt eftersom utjämningen av mandat gör att det skiljer ytterst få (7st) röster för att avgöra om Alliansen får egen majoritet eller inte. Det är alltså inte detaljer i det stora hela det handlar om, utan avgörande röster.

Folkpartiet hade behövt 19 röster till i Göteborg för att överta ett fast mandat som Socialdemokraterna (S) fick i valkretsen efter valnatten, och i Värmland fattades det sju röster för att FP skulle överta ett fast S-mandat.

Expressen

Även andra kommuner har haft problem med rösträkningen, skriver Expressen. Bland annat räknades aldrig 200 förtidsröster från Halmstad kommun.

– Det var drygt 200 förtidsröster som vi inte fick i väg till rätt kommun i rätt tid, säger Lars-Erik Blank, ordförande i valnämnden i Halmstad, till tidningen.

Av länsstyrelsen fick valnämnden beskedet att inte räkna med de 200 rösterna utan i stället arkivera dem.

SvD

Ett annat beklagligt inslag i valrörelsen är hot, våld och skadegörelse mot Sverigedemokrater av vänsterextremister. Sådant hör inte hemma i en modern demokrati. Ni som gillar historiska referenser bör ju vara medvetna om att var det något som gynnade nazisterna i Tyskland innan Hitler kom till makten så var det hur kommunisterna med våld försökte förhindra deras möjlighet att delta i debatten. Kommunisterna förlorade – som alltid – och nazisterna fick sympatier.

Nu säger jag inte att Sverigedemokraterna är nazister. Det är de inte. Alla utom kommunisterna i riksdagen vill ha begränsad invandring och är således i någon mån ”främlingsfientliga”. Skillnaden med Sverigedemokraterna är bara en gradfråga om exakt var gränsen för asylrätt och invandring ska dras. Hysterin är således inte befogad.

Har man stått ut med Kristdemokrater och Kommunister i decennier i Riksdagen bör rimligen inte Sverigedemokrater uppröra särskilt mycket om man ser rent krasst på vad de faktiskt argumenterar för, ist för att måla upp spökbilder.

 • Andreas

  Tycker yttrycket ”man ska inte kasta sten i glashus” kommer väl till pass här. Sverigedemokraternas existens visar ju hur mycket demokrati vi har i det här landet, nu när oppositionen och media helt plötsligt vill frångå de demokratiska principerna och förneka de över 300000 som röstade på SD sina demokratiska rättigheter. Om man nu vill kalla SD främlingsfientliga och möjligen rasistiska ja vad ska man då kalla VPK och MP, människofientliga och samhällsfarliga?
  Det var ju de etablerade partienas behandling av SD som hjälpte det allmänna missnöjet med att inget någonsin förändras på traven som gjorde dom till ett av de större partierna. Nu får de traditionella partierna stå sitt kast och ta konsekvenserna av det demokratiska systemet, det lilla vi har kvar av det i alla fall.

  • Ssargon

   Ett av de större partierna blev ju inte SD dock. På frågan om man behöver ta in SD i några uppgörelser svarar jag: nej: Det behövs inte för SD tycker så illa om Mona Sahlin att dom aldrig skulle rösta åt vänster om det inte är en ren symbolfråga där vänstern och högern tycker olika men vänstern står på SD;s sida rent ideologiskt.

 • K-SATANAS

  Ska man kalla sig ett demokratiskt land och stå upp för dessa principer, så kan man aldrig med trakasserier eller våld, hot om våld , utfrysning i riksdag anses som förespråkare för demokrati. Det går helt enkelt inte ihop. Jag har sagt det tidigare, Sverige är inget demokratiskt land. Vi har en skendemokrati som genom lag förbjuder ett fritt tyckande i skrift och ord. Du får bara uttrycka eller skriva det som inte är olagligt.

  Sen är det med största glädje jag konstaerar, det totala fjaskot och kaoset som uppstått i Sverige. T.o.m en bananrepublik framstår som mer trovärdig i sitt valsystem.
  Detta val påvisar ännu en gång med största karft att Sverige är i akut behov av internationella valobservatörer som både SD och PP proklamarade.
  Världen skrattar.

 • Onaqui

  Synd att du kallar vänsterpartiet för kommunister, men det är inte därför jag skriver. MP vill också ha obegränsad invandring och ur ett liberalt synsätt så vore väl fri migration/emigration att föredra? Om fler länder applicerar det så skapas ju en sorts konkurrens mellan länder, man ”röstar med fötterna” och de länder med kass byråkrati, dödsstraff och div. maktmissbruk kommer tappa invånare till förmån för nationer med seriösare politik. Såvida andra faktorer är likvärdiga såklart. Eller?

 • Anders Troberg

  Missade du nyheten om SD-anhängaren som hade karvat in ett hakkors i pannan på sig själv och sedan anmälde att han blivit överfallen?

  Lita inte på dem när de hävdar att de hotas.

  • K-SATANAS

   Puckon finns överallt. Om rättsläkaren har uttalat sig att så är fallet, så är det ganska så troligt. Dock kan vissa skador feltolkas som egengjorda. Beror lite på hur en gärningsman stått då han ex skar. Det har med vridning och skadelinjen att göra, men är rättsläkare 100 så är det nog som så.

   Du sätter naturligtvis likamedstecken om ett pucka skulle skära sig själv med att alla trakasserier dokumenterade på film sabbade ,valmöten mm är påhittade ??
   Då är du antingen blind eller totalt knäpp.

  • Magnus J.

   En anonym läkare (inget säger vad jag vet att det var en rättsläkare) hävdade att mannen karvat in hakkorset själv.

   Så vad är mest troligt: Att en politiker karvar in ett hakkors i sin egen panna för att vinna några få sympatiröster, eller att en vänstervriden läkare ljuger för media / gör en analys mer baserad på ideologi än på medicinskt kunnande?

 • Magnus J.

  ”Skillnaden med Sverigedemokraterna är bara en gradfråga om exakt var gränsen för asylrätt och invandring ska dras.”

  Skillnaden är nog lite större än så. Jag uppfattar det nämligen som att samtliga andra partier utom SD i princip är för fri invandring, men att de av rent praktiska skäl ändå stödjer begränsningar i nuet.