Det kristna Sverige

Jag förstår inte kritiken som riktas mot Sverigedemokraterna efter att de valde gå ut ur kyrkan. Att de agerade som de gjorde tycks mig helt rimligt, när de förolämpas från predikstolen som inbjudna gester. Det är dock inte vad mitt blogginlägg idag ska handla om.

Istället vill jag ifrågasätta grejen med varför riksdagens ledamöter överhuvudtaget befann sig i en kyrka. Ska inte Sverige föreställa ett sekulariserat land? Ska inte stat och kyrka vara separerade från varandra? Hur kan man då premiera en viss religion framför alla andra och spendera tid att lyssna på politisk propaganda från denna som en del av invigningen av riksdagen?

Det må vara tradition, men att man gjort saker på ett sätt tidigare är i sig inget starkt argument för att fortsätta. I synnerhet inte som man påstår sig upprätthålla principer som går stick i stäv med detta. Sekularisera riksdagen – sluta ha gudstjänster för riksdagsledamöterna på detta obligatoriska sätt! Svenska kyrkan ska inte ha ett privilegium av särbehandling. Religion är en privatsak och inte något som hör hemma i lagstiftandet. Varken av tradition eller personlig övertygelse.

Andra om detta: Staffan Danielsson (c),
 • Anton Nordenfur

  Jag tänkte också på det när jag läste om det (jag hade aldrig förut hört om att ett kyrkobesök var tradition vid riksdagsinvigningen). Tyvärr finns det ganska många traditioner som gör Sverige kristet, och alla som stödjs direkt av staten borde upphöra (alltså inte t ex påsk, som ju har mer att göra med hur svenskar väljer att fira en helgdag). Sen har jag inte kollat upp ordagrant vad prästen sade, men rent spontant känns det rätt lågt att ta upp en sån sak, speciellt med tanke på hur religion _ska_ ställa sig mot politik.

 • Ssargon

  Exakt min tanke när jag läste om det. jag skulle ha vägrat gå dit och gjort ordentligt med liv om det.

 • Magnus J.

  Helt åt helvete off topic:

  Har du missat årets nobelpristagare i litteratur förespråkar avkriminalisering av droganvändande?

 • geson

  de stora religionerna går inte bra ihop med demokrati, individuella rättigheter osv.
  islam: demokrati är fel för det ger makten åt människan och tar den från Gud.
  tycker det är hemskt dåligt att SD är så ”kristna” av sig, trots att kristendomen är precis lika sjuk som alla andra religioner.