Den ojämställda föräldraförsäkringen

En delad föräldraförsäkring låter ju kanske jättefint i teorin, men det kommer drabba enskilda familjer hårt. Jag har t.ex. vänner där mannen i familjen driver egen firma, medan kvinnan är anställd. Det är hon som drar in mest pengar än så länge, men mannen har inte råd ta ut någon större mängd föräldraledighet, eftersom företaget då går under.

Samma lösning för alla, är typiskt socialdemokratin och vänstern generellt. Det viktiga är inte frihet i praktiken, utan på pappret. Jämställdheten är statistisk, inte individuell, i en vänstervriden värld.

Är det viktigare att samhället är ”statistiskt jämställt”, än att man kan driva företag i ett förhållande även om man är man? Vi ser gång på gång att fyrkantiga lösningar inte fungerar i verkligheten, för människors livssituationer ryms inte alla i samma mall. Därför är det viktigt att inte staten, lagstiftningen och samhällslösningarna för folks vardag är fyrkantiga, utan individuellt anpassade.

Det kanske kostar att vi inte uppnår statistisk jämställdhet, därför att människors vardag inte är statistiskt jämställd. Men det kan inte vara målet över alla andra. Det finns faktiskt viktigare värden i de flesta relationer än att allt är precis 50/50 könsfördelat.

Appropå: SvD, SvD2