Den ojämställda föräldraförsäkringen

En delad föräldraförsäkring låter ju kanske jättefint i teorin, men det kommer drabba enskilda familjer hårt. Jag har t.ex. vänner där mannen i familjen driver egen firma, medan kvinnan är anställd. Det är hon som drar in mest pengar än så länge, men mannen har inte råd ta ut någon större mängd föräldraledighet, eftersom företaget då går under.

Samma lösning för alla, är typiskt socialdemokratin och vänstern generellt. Det viktiga är inte frihet i praktiken, utan på pappret. Jämställdheten är statistisk, inte individuell, i en vänstervriden värld.

Är det viktigare att samhället är ”statistiskt jämställt”, än att man kan driva företag i ett förhållande även om man är man? Vi ser gång på gång att fyrkantiga lösningar inte fungerar i verkligheten, för människors livssituationer ryms inte alla i samma mall. Därför är det viktigt att inte staten, lagstiftningen och samhällslösningarna för folks vardag är fyrkantiga, utan individuellt anpassade.

Det kanske kostar att vi inte uppnår statistisk jämställdhet, därför att människors vardag inte är statistiskt jämställd. Men det kan inte vara målet över alla andra. Det finns faktiskt viktigare värden i de flesta relationer än att allt är precis 50/50 könsfördelat.

Appropå: SvD, SvD2

 • Dandoz

  Det är ju det som är problemet med vänster lösningar alla är inte lika det gäller bara för dom att förstå det. Inge mera lagstiftning som är baserade på kön tack.

 • Anonym

  Det är därför jag vill se juridiskt kön avskaffat. Det skulle göra all diskriminerande lagstiftning omöjlig att upprätthålla.

 • Tamm

  Kan man inte i ett sådant läge låta ‘mamman’ ta ut 50% av den tillåtna ledigheten och att ‘pappan’ bara inte utnyttjar sin andel? Eller måste man dela timmarna lika, eye for an eye?

 • Nisse

  Här vet jag inte riktigt hur jag skall ställa mig som liberal. Som jag ser det så finns det två sätt att se på saken:
  1. Familjen är en enhet och föräldraledigheten är kopplad till denna enhet. Då borde det enligt liberala principer vara upp till familjens medlemmar att själv välja vem som tar ut vilka dagar. Problemet är här de fall där barnet är född och föräldrarna inte är tillsammans. Skall föräldrarna tvingas att samarbeta om vem som får vilka dagar??
  2. De två personerna som avlade barnet är skall ses som enskilda individer som har lika rätt till föräldraledighet. Därför skall föräldraledigheten kopplas till vardera individen. Däremot skall det vara rätt att överföra ”dagar” till varandra ,eller andra, enligt var och ens önskemål. Ersättningen för dessa dagar skall dock betalas ut enligt vad det ursprungliga personen skulle få. På så sätt skulle man undvika att den som tjänade minst kände sig pressad att ta ut alla dagar.

  • Anonym

   Ja, man borde ha rätt ge sin ledighet till sin partner, men att den ursprungligen delas 50/50, familjen är en frivillig konstellation, inte en juridisk enhet, enligt mitt sätt att se det. Minsta enheten är individerna i den.

 • Onaqui

  Det viktiga är ju inte statistiken, anledningen till påtvingad 50/50-föräldraledighet handlar om att normförändringen m.h.a. attetydsförändring osv tar så lång tid att det är dags att börja göra någonting drastiskt. Jag har skrivit om det förut ang. ryggdunk/bastubad i företagseliten, och jag köper inte ditt motargument om att de utstötta kvinnorna ska gå samman och starta ett konkurrerande företag. Hur gör man det mot t.ex. Fortum?
  Du skrev även att företagen ska ha rätt att handla diskriminerande med avseende på kön, men du motiverade det inte, vore kul att höra motiveringen.

  • Anonym

   Man får väl konkurrera där det finns en marknad, precis som alla andra? Varför kan inte kvinnor ta hand om sig själva och konkurrera precis som män gör? Varför måste kvinnor curlas av staten med särskilda privilegier och handhållning av någon annan? Jag köper inte din kvinnosyn.

   Äger man något ska man får göra som man vill med det, där ingår att välja kunder, anställda etc. Det är ingen annans sak att lägga sig i, lika lite som jag går in i ditt hem och talar om vad du får göra med dina ägodelar.

   • Onaqui

    Vad är min kvinnosyn? Kvinnor kan konkurrera som män, just därför ska man attackerar normen som säger att kvinnor är mindre kapabla att utföra div. arbete, och för att skynda på detta fungerar 50/50-föräldraledighet bra.

 • K-SATANAS

  Politikertrams. Bara att inse att du som medborgare inte begriper ett smack om någonting. Klart att staten måste tvångsfördela den digra uppgiften att ta hand om sitt barn. Det är lika klart att du som individ inte är kapabel att själv avgöra, det är just därför vi har våra kära politiker :-).
  Vad jag minns så fick jag kämpa hårt för att kunna ta ut någon månad föräldraledighet. Mamman tyckte också det var skönt att vara hemma istället för att jobba. Den enda anledningen till att förslaget kan vara bra är att då får mannen åtnjuta lite extra ledighet, istället för en egoistisk moder.
  Bortsedd från den lilla premissen , ska det hela ner i papperskorgen, där det hör hemma.
  Är det bara jag som tycker Danmark verkar vara ett närmast ideal land i jmf med Sverige ( förutom språket ).Vi borde lära oss i många frågor. Finns väl inget annat land som är så köns och etniskt fixerat som Sverige. Kvoteringar till allt. Blir väl snart lag på kvotering till tåg och bussar.