Datalagring = FRA 2

”Vi moderater stödjer inte regeringens strävan att alla telefonsamtal och e-mail ska registreras genom ett beslut i EU.

Det är tveksamt om ett så omfattande krav är rimligt ur brottsbekämpningssynpunkt.

Hittills har justitieministern inte kunnat visa att kraven är rimliga i förhållande till ingreppet i människors privatliv och de stora kostnader massregisteringen skulle kräva.

När det gäller förslaget är många frågor fortfarande obesvarade. Det handlar om kostnaderna för kunder och operatörer, liksom teknikens begränsningar. Dessutom går utvecklingen så snabbt att risken är uppenbar att den stora allmänhetens frihet beskärs, medan brottslingarna kan jobba vid sidan av de reglerade systemen.

Den fråga man måste ställa sig är om inte motsvarande satsning på rättsväsendet, t ex polis och domstolar, skulle ge ett bättre resultat.”

– Beatrice Ask möte i EU-nämnden den 7/10 -05.

Citatet ovan är hämtat från Svensk Myndighetskontrolls omfattande blogginlägg om datalagringsdirektivet som snart röstas igenom.

Som du läsare säkert känner till så verkar moderaterna nu ha ändrat sin strävan och i regeringsställning har de inget problem alls att driva igenom en lagstiftning som ger myndigheter möjlighet att granska våra liv större detalj än någon övervakningsstat i historien tidigare kunnat åstadkomma. Orwell-citaten räcker inte ens till längre för att beskriva hur absurt detta är.

Jag börjar känna mig lite uppgiven. Varför ens skriva om detta. Ens om vi samlar flera tusen människor utanför riksdagshuset som vi gjorde 2008 så kommer ju riksdagen ändå bara ignorera oss och rösta igenom detta, precis som de gjorde med FRA-lagen. Våra politiker vill ha ett övervakningssamhälle och de kommer rösta igenom lag efter lag som ökar statlig kontroll över varenda detalj i ditt liv tills folk en dag vaknar upp och undrar vad fan som hände.

Så här skall kuppen mot svenska folket gå till: Riksdagen skall fås att rösta igenom att lagen endast skall stadga att uppgifter om ”elektroniska meddelanden” skall lagras. Men man förvägrar riksdagen att i lag slå fast vad detta är. Djävulen ligger i detlajerna. På sid 28 slår man fast: ”Däremot anser regeringen inte att lagringsskyldigheten in i minsta tekniska detalj behöver regleras i lag. Den mer tekniska specifikationen av lagringskravet kan ske i förordning.”. Förordning. Det innebär att ministrarna själva på ett möte kan bestämma exakt vad som skall lagras och de kan ändra det när som helst.

– Oscar Swartz

Vi behöver konkreta händelser som visar hur detta missbrukas av myndigheter. Människor är naiva och litar blint på staten i det här landet. Det är staten som tar hand om oss från vaggan till graven. Att då i ena stunden tala om hur positivt det är med all statlig makt över våra liv genom sjukvård, rättssystem och välfärd, för att i nästa påstå att staten inte går att lita på, är inte konsekvent.

Så länge svenska folket vill ha ett samhälle där man leds hand i hand av staten genom livet, där större delen av ens arbete går till att försörja samhället och där man förväntar sig att få gratis skjuts hem om man blir strandsatt utomlands och ringer svenska ambassaden, så kommer ingen ta dessa hot på allvar.

Vi få som misstror myndigheter, som misstror politiker och som ser övervakningssamhället torna upp sig, ignoreras fortsättningsvis precis som vi ignorerats hittills. Jag har mycket låga förhoppningar om att rå på detta politiskt. Svenska folket bryr sig helt enkelt inte tillräckligt om detta och det går helt i linje med den starka tilltro till det statligt organiserade välfärdssamhället som alla tycks unisont hylla.

Från vaggan till graven. Trygg och övervakad. In i minsta detalj. Det är Sverige det.

Och jag säger som Swartz; Skyll inte på mig. Jag röstade Pirat.

 • Anonym

  Du har nog bara alltför rätt. Man undrar exakt hur långt det ska behöva gå innan folk börjar reagera, och hur mycket för sent det hinner bli innan dess.

  Bara för att det är kul att retas lite, ett kort stycke modern historia:
  På 70-talet fanns en populär slogan: ”Skyll inte på mig, jag är socialdemokrat.”
  ;-)=

 • Andreas

  Röstade också Pirat, även om inte så många andra verkar ha gjort det :(

 • Ulf_pirat

  Kampen har bara börjat, ska de få vinna utan strid? yarrr, vi kanske kan hitta på saker, alla drar sitt strå till stacken, med olika saker, liksom, som att skriva böcker, kanske äventyrsböcker där storebror får på nöten i alla fall i berättelsen, äventyrsböcker med piratbudskap, eller göra musik med piratbudskap. eller bara dela ut piratbroschyrer. Humor är ett starkt vapen också.
  droppen urholkar stenen. Livet är en ändlig berättelse, livet är för kort för uppgivenhet. Att djävlas med överheten kan vara roligt också. Jag blev visst lite filosofisk.

 • Ulf_pirat

  Kampen har bara börjat, ska de få vinna utan strid? yarrr, vi kanske kan hitta på saker, alla drar sitt strå till stacken, med olika saker, liksom, som att skriva böcker, kanske äventyrsböcker där storebror får på nöten i alla fall i berättelsen, äventyrsböcker med piratbudskap, eller göra musik med piratbudskap. eller bara dela ut piratbroschyrer. Humor är ett starkt vapen också.
  droppen urholkar stenen. Livet är en ändlig berättelse, livet är för kort för uppgivenhet. Att djävlas med överheten kan vara roligt också. Jag blev visst lite filosofisk.

 • jeffer

  Den verkliga kraften bakom alla övervaknings- och repressionsinitiativ är upphovsrättslobbyn. De satsar många miljarder över hela världen, och har ovillkorligt och absolut stöd av amerikanska regeringen. De dominerar statsbyråkratier, folkförsamlingar och regeringar överallt.

  Hur maktlösa vi än känner oss som ensamma individer kan vi ändå kopiera och sprida, och ännu mer kopiera och sprida – överallt på alla sätt, allt till alla. Fildela över internet – och om de stänger internet – fildela genom hårddisk till hårddisk, flashminne till flashminne. Rastlöst, febrilt, utan uppehåll.

  När allt digitaliserbart finns överallt – då har vi vunnit. Därför att då har all övervakning, kontroll och repression blivit överspelat av det fullbordade faktum att individen inte längre – under några omständigheter – kommer att betala per exemplar. Då försvinner förhoppningsvis de ekonomiska incitamenten att pressa politikerna till upphovsrättsfundamentalism och övervakningsstat.

  • Anonym

   Dom ligger knappast bakom alla tankar om övervakning. De är bara en utav krafterna som driver åt det hållet.

  • MrArboc

   Tror du helt seriöst att detta har med upphovsrätt att göra? Funderar du över varför folk skrattar åt dig och rullar ögonen bakom din rygg?

 • Pingback: Tweets that mention Datalagring = FRA 2 » gothbarbie's blog -- Topsy.com()

 • K-SATANAS

  Det är ganska så självklart och naturligt att utvidga begreppen genom förordningar. Så är det med i stort sätt alla lagar, de har en förordning som kopplas direkt till lagen. De förordningar som som finns i våran lagbok ändrar man inte godtyckligt hur som helst. Det är då inte förordningen det handlar om i sig, utan vad som står i förordningen. Själva förordningen har inte lägre dignitet än lagen de är direkt samamnkopplade. Således spelar det ingen roll om man skriver in texten direkt i lag eller via en förordning, det har samma betydelse..det är själva innehållet det hänger på.

  Det är i stort sätt lika dant i hela världen, inte bara i SV. Inrutad sk välfärd och staten som överförmyndare är begrepp som kommer att fortleva många decenier till och gör naturligtvis sitt till. Men övervakningen är global, SV är inget undantag, det är bara leva och konstatera fakta.
  Det kommer inte spela någon roll vad individer tycker och tänker, när snart merparten av jordens befolkning eftersträvar fred och säkerhet i sitt dagliga liv.
  Om SV hade varit exponerat för återkommande terrorist angrepp med dödsoffer, är jag fullkomligt övertygad om att diskussionen knappast hade förekommit.