Budbärarimmunitet

Det är konceptet att budbäraren inte är ansvarig för meddelandet; ”I’m just the messenger!”

Detta har varit en viktig grundbult i samhället sedan antiken. Men genom att göra Internetleverantörer ansvariga för trafiken som passerar genom deras linor tar man bort deras budbärarimmunitet. Godtyckligheten och bristen på principer i rättsväsendet har nu gjort att Black Internet inte vågar annat än censurera åtkomsten till The Pirate Bay för sina kunder.

– Beslutet innebar inte någon allmän övervakningsplikt över vad folk gör på nätet eller en generell plikt att stoppa nån från att ta sig in på The Pirate Bay. Det framgår tydligt i vårt beslut. Vårt beslut avser bara att Black Internet inte får ge internetuppkoppling till The Pirate Bay, säger Ulrika Stenbäck Gustavsson till SvD.se.

Victor Möller på Black Internet låter sig dock inte lugnas av hovrättens tolkning. Han ser fortfarande en risk att företag tvingas betala vitet om kunderna får fortsätta surfa in på fildelningssajten.

– Det är just det här som är problemet med hovrättens beslut. De förstår inte konsekvenserna av det beslut de har fattat. Motparten kan vända sig till domstol för att få vitet utdömt och då är frågan hur den processen skulle se ut, säger han.

SvD.se

Givetvis är det dock problematiskt att inte Black Internet vågar gå till domstol, så som andra Internetleverantörer gjort tidigare när det dykt upp ny lagstiftning. Vi kan inte ha en rättsordning i landet som gör ISP:er ansvariga för allt som kan tänkas dyka upp på Internet, lika lite som posten är ansvarig för allt som skickas via post. Det här handlar om grundläggande infrastruktur och att leverera sådant ska inte vara förenat med ansvar att övervaka alla kunders kommunikation.

Andra om detta: Rick Falkvinge (pp), SvD,