”Flickpojkar”

SvD har en artikel om barn med könsdysfori, eller transsexualism som det också kallas.

– Någon tyckte att vi spelar med i ett spel som Oskar har satt upp reglerna för. Ungefär som när hans storebror Viktor låtsades att han var Pippi Långstrump en period och bara svarade om man sa Pippi. Men jag ser inte det här som ett sådant rollspel. Oskar har inte gått in i någon annan, han är ju fortfarande sig själv, säger Mattias som även fått höra ”är det inte dags att klippa honom snart?” eller ”ska han verkligen gå klädd så där?”

Och många har berättat om andra pojkars ”klänningsfas” och tröstat med att ”vänta så ska du få se att det ordnar sig”.

– Men för Oskar är det här ingen fas. Det började så tidigt och är så starkt. Det här är hans starkaste drivkraft, säger Mattias.

Varken han eller Sofia oroar sig egentligen för Oskar. De ser att han mår bra. Men de är trötta på att omgivningen är så fokuserad på hur Oskar är klädd i stället för att se vem han är som person.

– Oskar är en social person som har många kompisar. Han är den som drar igång roliga lekar och som det händer saker omkring. Han är helt accepterad på sin förskola som han är och han gör det här med kraft. Vi hade kanske varit mer oroliga om han var utanför, säger Mattias.

SvD.se

Bland kommentarerna är det många som kritiserar föräldrarna för att de låter barnet gå i ”fel” kläder och inte ”lär ungen veta hut”. Det är minst sagt ledsamt att se.

Det här är barnmisshandel. Föräldrar är till för att lära barn rätt och fel, och ska inte uppmuntra konstiga beteenden utan tvärtom. Barn är en formlös klump av lera, att föräldrar uppmuntrar galet beteende är just inget annat än barnmisshandel.
Det här är helt sanslöst. Vad hände med Sverige?

Problemet är att detta rör sig om något medfött som inte går bort för att man lär barnet att det är fel att gå i motsatta könets kläder. Det enda du uppnår är ett barn med ångest som lär sig att han/hon inte kan vara sig själv och måste anpassa sig för att behaga omgivningen på bekostnad av sig själv. Det är ingen slump att det är så otroligt höga självmordstal bland barn med transsexualism. Att tro att detta går att uppfostra bort tyder på minst sagt bristande insyn i vad transsexualism är.

Detta bevisar ju att transsexualitet kommer från omvärlden (i detta fall föräldrarna) snarare än att vara ett genuint inre behov. Det är ju knappast så att en tvååring shoppar sina egna kläder. Beklämmande att inte journalisten nämner föräldrarnas livsfilosofi på minsta sätt.

Tvärtom. Transsexualism sitter inte i kläderna, det sitter i just den inre känslan och övertygelsen om att kroppen och det sociala könet inte reflekterar ens könsidentitet. Föräldrarna hade kunnat ignorera, försöka stävja eller på andra sätt skambelägga detta, men det hade inte ändrat någonting.

Grabben borde lära sig veta hut. Och få andra föräldrar som inte förstör honom för livet. Stackars pojke.

Eller så är han lycklig som har föräldrar som inte får honom att skämmas för att han är som han är. Han kan istället förhoppningsvis prata öppet med sina föräldrar och få hjälp att tackla detta mycket svåra tillstånd, något få personer med transsexualism är lyckligt lottade nog att ha.

Mer om detta:  Transsexualism.se,
 • Leif Nilsson

  Vadå transsexualism? Skulle man kalla en tjej i killkläder för transexuell? Nej… Mansrollen är så mycket snävare än kvinnorollen. Frågan är varför samhället sätter pojkar i en mindre låda en tjejer.

  • Om hon säger att hon är pojke så, absolut. Det är ju en väsentlig skillnad i att bara vilja ha motsatta könets kläder på sig och att med övertygelse hävda att man de facto, självklart, är det motsatta könet. :P

 • Sara

  Kommentarerna är ju hemska, herregud

 • Kullback-Leibler

  Tja, vad ska man säga? Ein folk, ein reich, ein sexualnorm??

  Kommentaren ”Föräldrar är till för att lära barn rätt och fel, och ska inte uppmuntra konstiga beteenden utan tvärtom.” är smått skrämmande. Vad är rätt? Vad är fel? Med tanke på att en stor del av de individer som gjort några av de absolut största vetenskapliga genombrotten i modern tid allt som oftast varit ”udda personer” som ägnat sig åt ”konstiga beteenden”, så skulle den här typen av mentalitet kväva all typ av kreativitet om den återfanns hos 100% av alla föräldrar, och således sätta en stor fet käpp i framhjulet på mänsklighetens framsteg.

  Jag hoppas att trångsynthet och idioti som detta är nästa egenskap som försvinner i evolutionens nästa steg, men jag antar att det är att hoppas lite för mycket.

 • Gäst

  Det är visserligen upp till var och en att klä sig hur de vill, frågan är bara om han fortfarande vill gå klädd i klänning när han börjar utsättas för grundskolans pennalism. Sätter en tia på att han blir så söndermobbad att han begår självmord vid tolv års ålder.

  • Vritra

   Mobbningen han kommer utsättas för är nog inte mycket värre än vad han ändå skulle behöva utstå, då han skulle vara annorlunda och ”konstig” med eller utan tjejkläder. Nu har han istället förmånen att ha föräldrar som bryr sig och till viss del förstår, som han förhoppningsvis kan komma till och prata med och som kommer stötta honom igenom det hela.

   Mobbning i sig skapar sällan deppression och självmord, det är först om man står ensam igenom det som man verkligen ligger i farozonen. Om föräldrarna finns där och förklarar för honom varför barnen gör och säger som de gör, pratar med de andra barnens föräldrar, bryr sig osv så tror jag att den här killens förutsättningar är bra mycket bättre än om föräldrarna skulle förtrycka hans behov och vilja för att stöpa honom i, enligt samhället och den stora massan, rätt mall.

 • Anonym

  Problemet är att feministerna i Sverige är helt ok med pojkar som amanar kvinnliga egenskaper,

  men män som är män? Knappast.

  Då är det patriarkat och ondska.

  Själv gillar jag att vara mycket dominant mot tjejerna i mitt förhållande,
  men kan man säga det utan att samhället stämplar en som en kvinnomisshandlare eller en patriarkalisk misogynist? Inte direkt.

  Hur fan ska killar kunna bli stabila män som vet vad dom borde göra, om det enda samhället gör är att säga att dom borde vara som flickorna?

  Testosteron och biologiska skillnader är inget påhittat.

  Genus däremot, är det.

  • Jag är inget stort fan av feminister, vilket alla som följer min blogg förmodligen känner till vid det här laget. Men det är förstås en väsentlig skillnad på att bara vilja gå i kjol/klänning och att säga att man _är_ tjej.

   Personligen gillar jag dominanta män som är maskulina till utseendet. Metrosexuella män har aldrig lockat mig. Däremot tycker jag inte om håriga män, inte för att det är maskulint utan för att det är ofräscht. :P

  • K-SATANAS

   Vad är att vara en man ?
   Du verkar trycka du är en man bara för du framhåller din s k dominanta läggning, skulle det vara något plus ?
   Vad har det med manlighet att göra.. inte ett skit.
   Bara så jävla patetiskt, kan sätta 100 på att du varken är dominant eller kanppt en man heller.