Kulturkrock av enorma proportioner

Den svenska kulturens sexualsyn är i ett historiskt och globalt perspektiv extremt udda. Inte bara umgås vi mellan könen oavsett vi är gifta eller inte. Vi anser det vara normalt att umgås på tu man hand med vänner av motsatt kön även när vi har förhållande. Och att sova ihop med en kompis är inte en automatisk invit till sex. Vi klär oss gärna sexigt och vi anser att en kvinna har inget moraliskt ansvar för att hon blir våldtagen om hon så går naken genom en park mitt i natten!

I kontakt med människor av andra kulturer, så inser man snabbt att detta är ett väldigt ovanligt synsätt. Om Saudiarabien befinner sig i ena extremen av skalan, där kvinnor inte får lämna hemmet utan burka och sällskap av en manlig släkting, så är Sverige sannolikt extremen i andra änden av skalan.

I de flesta västländer så anses vänskap mellan könen vara normalt. Även sex utanför äktenskapet är i regel rätt oproblematiskt.

I mer kulturellt konservativa länder, som i Mellanöstern och norra Afrika, umgås man normalt inte mellan könen. Sexualiteten är inte kvinnans egen, utan hennes kyskhet är en fråga om hennes heder inte bara för henne som anständig och respekterad människa, men även för hela hennes släkt. Det inkluderar hennes beteende och hur hon klär sig. Sex före eller utanför äktenskapet är ofta kriminellt. De enda kvinnor som inte följer denna norm är prostituerade.

Kulturkrocken som uppstår när män från Nordafrika/Mellanöstern (MENA) och svenska kvinnor möts, blir därför enorm.

Det är svårt veta var gränsen går, när du upplever att alla kvinnor du möter, uppför sig som prostituerade men inte tar betalt för sex. Hela situationen utifrån ditt perspektiv som man från MENA är att kvinnan vill ha sex och inte har någon självrespekt eller släkts anseende att värna om och därmed är allmänt tillgänglig.

Som svensk kvinna är du uppvuxen i tron att all form av särbehandling av människor från resten av världen, är ett uttryck för rasism. Ett beteende som stärks och upprätthålls av media som medvetet utelämnar etnicitet och kulturell bakgrund hos misstänkta eller dömda gärningsmän närhelst de har möjlighet.

Är det konstigt att en svensk kvinna blir gruppvåldtagen av 8 somaliska män på en finlandsfärja, mot denna bakgrund? Får hon skylla sig själv? Och har de åtta männen överhuvudtaget förstått att dom gjort något fel?

Om vi reser till dessa mäns hemländer så tar vi oss tid att lära hur man ser på relationer mellan könen i deras kultur. Vi vill veta hur vi bör klä oss, bete oss och vad vi ska undvika för att inte ska sända fel signaler och råka illa ut. Men bland svenskar förväntar vi oss kunna bete oss enligt svenska normer utan att råka illa ut.

Med enskilda män från dessa länder så är det naturligtvis med största sannolikhet oproblematiskt, de försöker anpassa sig till omgivningens normer. Men människor i grupp tar med sig sin kultur oavsett var i världen de befinner sig. Därför gäller inte längre svenska normer på en färja i sällskap med ett större antal personer av gemensam utländsk kulturell bakgrund.

Två kulturer möts och tyvärr med värsta tänkbara resultat för oss kvinnor. Man kan förmodligen inte skapa mer lätttillgängliga våldtäktsoffer om man så försökte. Det är som att släppa ut en bebis på ett minfält och hoppas att den inte ska stoppa minor i munnen.

Här har media ett ansvar att förmedla etnisk och kulturell bakgrund tillsammans med den syn på att umgås mellan könen som präglar denna bakgrund. Annars kan vi aldrig förstå varför gruppvåldtäkter sker och hur vi ska undvika falla offer för dem.

Det går inte blunda och önska sig fram till en annan verklighet. Vill man ändra verkligheten så måste man se den för vad den är och vidta åtgärder därefter. Det är inte rasism. Det är sunt förnuft!

Rättsväsendet och samhället har ett ansvar att vara tydliga mot män från MENA-länder. Det ska inte råda någon som helst förvirring kring vilka normer och lagar som gäller i Sverige. Från den dagen du landar på svensk mark ska du få information om hur svensk kultur ser på att umgås mellan könen. Var gränser går och vad som aldrig någonsin är acceptabelt och vilka konsekvenser det får att överträda dessa gränser.

Mest jämställda länderna i världen (Wikipedia):

 1. Nederländerna
 2. Sverige
 3. Danmark
 4. Schweiz
 5. Norge
 6. Finland
 7. Tyskland
 8. Slovenien
 9. Frankrike
 10. Island

Minst jämställda länderna i världen:

 1. Jemen
 2. Afghanistan
 3. Niger
 4. Saudiarabien
 5. Kongo
 6. Liberia
 7. Centralafrikanska Republiken
 8. Mali
 9. Sierra Leone
 10. Mauritanien

Flest våldtäkter* (i relation till befolkningsstorlek, 2010)

 1. Sydafrika
 2. Botswana
 3. Sverige
 4. Nicaragua
 5. Grenada
 6. Storbritannien
 7. Australien

* Pga att våldtäkt definieras så varierande och de länder som har värst förhållanden för kvinnor i princip har noll anmälningsbenägenhet, då våldtäkt räknas som sex utanför äktenskapet, vilket då oftast är kriminaliserat, så är dessa siffror väldigt otillförlitliga och värdet för jämförelser mellan länder är därför marginellt.

Överrepresentationen för alla utlandsfödda sammantaget i kategorin sexualbrott är 5:1. I en uppmärksammad rapport från Norge utgjorde män från Mellanöstern och Afrika 45,8% av förövarna, vilket förstås är en otroligt stor överrepresentation. I Sverige har man slutat redovisa gärningsmännens ursprungsland och olika sexualbrottskategorier, pga för känsligt…