Vad var det som hände?

Att SD skulle gå bra var det nog många som räknat med. Åtminstone betydligt bättre än förra valet. Och eftersom de legat kring 6-9% i opinionssiffrorna var det ingen som reagerade när de verkade få kring 9% i vallokalsundersökningen (exit polls på engelska).

Men eftersom media inte ville låtsas om denna uppmärksamhetsvärda händelse, så fokuserade man istället på F!, som verkade få mer än SD först. Det trodde jag inte skulle hålla, eftersom folk har en tendens att inte vilja säga att dom röstar på SD, medan F!-entusiaster gärna stoltserar öppet med sin sympati.

Jag fick rätt i det. När det verkliga resultatet kom så visade det sig att F! var överskattade och de sjönk från nästan 10% till nära hälften – 5,4%. SDs siffror däremot höll sig nära det förutspådda och verkar ha landat på 9,7%.

Chocken verkar stor, att trots att vi är så goda här i Sverige så ökar ondskan. Vi som kämpat så hårt, tagit så stort avstånd och verkligen uttalat hur hemska vi tycker de onda är – varför fattar inte folk!?!

Om verkligheten inte återspeglar ens förväntningar, så är det rimligt att sätta sig ner, ta ett djupt andetag och göra en kritisk analys. Vad är det man tror är sant som inte stämmer med verkligheten?

burning-eu-flag

Hatet

Mitt kontroversiella förslag är att folk inte är onda och drivs av hat. Vänstern som talar öppet och gärna om hat mot kapitalet, hat mot företag och klasskillnader osv, projicerar naturligtvis sina egna resonemang på motståndare och tror att precis som dem själva så drivs åsiktsmotståndarna också av hat – men av ett hat mot allt man själva tycker är bra.

I själva verket så är stödet för nationalismen en förutsägbar reaktion på att människor upplever ett allt lägre förtroende för karriär-politiker som allt mer ogenerat skiter fullständigt i vad folket vill.

Lissabonfördraget, euron, invandring – allt ska tryckas ner i halsen på oss, vare sig vi vill eller inte. För vårt eget bästa. Vi får rösta, men vad vi röstar spelar allt mindre roll.

Då kommer folk naturligtvis reagera negativt och i motsats till politiker och journalister. De vill ta tillbaka makten från dessa byråkrater och ideologer vars idéer inte är förankrade hos befolkningen. Det uppstår en logisk och självklar anti-etablissemang och anti-eu-rörelse. En rörelse som är nationalistisk (ökat nationellt självbestämmande) och en konservativ (tillbaka till hur det var innan).

Humanismen

Den andra förklaringen är att vi i väst och kanske framförallt i Skandinavien, har en kultur som värnar det sekulära, den sociala samhörigheten och jämställdhet. När man får en stor invandring av människor vars värderingar går stick i stäv med detta (islam) så kommer folk reagera med aversion.

Man kan inte först uppfostra människor i decennier att vi bor i ett jättebra land med demokrati, där värderingar som jämställdhet och samhörighet är det som gör oss speciella och framgångsrika, för att i nästa stund säga att vårt land är bara en fiktiv konstruktion, vars invånare och värderingar inte spelar någon roll. Om vi bebos av somalier, afghaner, svenskar eller nåt annat är helt oväsentligt!

Integrationen fungerar inte. Det vet alla. Och ändå fyller vi på utanförskapet i ökande takt. De svenskar som har sämst möjlighet att försörja sig, nedprioriteras till fördel för invandrare som inte heller kan få jobb. Ungdomar som har högskoleutbildning står ändå i stor grad arbetslösa. Alla jobben som skulle komma med pensionsavgångarna har istället rationaliserats bort, så allt vi 80 och 90-talister fått höra om vår framtid visar sig vara en lögn.

Kristendomen har tryckts tillbaka och hållts under noga övervakning, så pass att den nu viger samkönade par, tillåter kvinnliga präster och har en så diffus tolkning av sin tro att i stort sett vem som helst kan vara en del av kyrkans verksamhet, inklusive muslimer.

Dubbla måttstockar

Samtidigt har vi islam, som inte alls döms efter samma måttstock. I en gravt nedvärderande (rasistisk?) syn av låga förväntningar är det ingen som ens tänker tanken att moskéer skulle tvingas viga samkönade par, ha kvinnliga imamer eller ens den försiktiga tanken att kanske inte tvinga alla kvinnor sitta segregerade längst bak, åtskilda från männen. Att någon skulle granska en moské och undersöka hur de ser på homosexuella, jämställdhet mellan könen eller ens demokrati – är det ingen som vågar tänka. För vi vet ju allt för väl vad resultatet skulle bli om vi började mäta islam efter samma måttstock som alla andra religioner i vårt land. Islam har frikort. För vi förväntar oss inte mer av dess utövare, uppenbarligen.

Vi uppfostras med vikten av sekularitet, av humanismens värderingar, av att ifrågasätta och värdera människors tankar, inte deras irrationella känslor. Och så plötsligt talar etablissemanget om för oss att detta inte längre gäller. Inte för islam. Islam är ungen i klassen som slåss, muckar gräl och vägrar anpassa sig till samma regler som alla andra och som vi får höra att det egentligen är synd om, så vi får helt enkelt visa mer tolerans och kärlek, så han blir snäll.

Anti-allt

Resultatet är att folk ledsnar. I vill inte ha den där jävla ungen i vår klass. Och ska han vara där så ska han följa samma regler och förväntningar som oss andra. Det är inte synd om honom, han är en ouppfostrad jävla satunge som inte lärt sig gränser, som bortskämd tror att bara han är våldsam så får han som han vill. Och facit är att det funkar. Han får precis som han vill.

Som en metafor för detta eldas det återigen bilar och kastas sten på brandkår och polis i de invandrartäta förorterna.

Så, sitt ni där och klia er i huvudet – fråga varför nationalismen ökar och tilltron till såväl journalister som politiker sjunker år för år. Så länge ni inte vill höra svaret så kommer det fortsätta.

 • Bobby Ewing

  Väldigt bra. Rakt på sak!

 • Anders

  Fy fan vad bra skrivet! Hatten av! Detta inlägg borde alla indignerade människor på Twitter läsa, de som nu skränar om 1939 all-over-again.

 • henget

  Grymt inlägg Hanna!
  Det du skriver är verkligen helt korrekt och logiskt. Men hur svårt kan det vara för media och sjuklövern att ense detta? SVT:s valvaka igår var verkligen ett lågvattenmärke av sällan skådat slag. Hur usel kan man vara jag menar man försöker inte ens vara neutral och saklig längre. Nä du borde suttit studion istället. Det hade varit en under bar syn;)

 • Linnea Älva Johansson

  Mycket skarpsynt och bra skrivet.

 • danandson

  Mitt första inlägg här!
  Har följt din blogg länge, och har läst igenom alla dina inlägg. En underbart logisk hjärna du har bakom pannbenet! Du har dessutom ett sätt att uttrycka det vi eftertänksamma tänker, utan att kunna sätta ord på.
  Tack!

 • Lundin Ale

  Tack återigen för ännu en läsvärd artikel. Finns väl inte så mycket att tillägga egentligen, men i ett enda stycke lyckas du fånga in sinnesstämningen hos hela det officiella Sveriges tjänsteskribenter och beroende debattörer.
  ”Chocken verkar stor, att trots att vi är så goda här i Sverige så ökar ondskan. Vi som kämpat så hårt, tagit så stort avstånd och verkligen uttalat hur hemska vi tycker de onda är – varför fattar inte folk!?!”

  Det verkar nästan som att ingen lyssnar längre!

 • Hans Jed

  K små fel men annars ok….Fi och SD låg på 7% båda 2 enligt valundersökningen.Fi droppade till 5,3 medan SD 23,00 fick runt 10% men sedan sjönk 0,3% enheter.Annars fint skrivet :P

 • Peter Zrinski

  huvudet på spiken i stort sett

 • Harold_the_Barrel

  ”Man kan inte först uppfostra människor i decennier att vi bor i ett jättebra land med demokrati, där värderingar som jämställdhet och samhörighet är det som gör oss speciella och framgångsrika, för att inästa stund säga att vårt land är bara en fiktiv konstruktion, vars invånare och värderingar inte spelar någon roll. Om vi bebos av somalier, afghaner, svenskar eller nåt annat är helt oväsentligt!”

  Mycket bra sammanfattat av dig där. Säkert också pudelns kärna varför folk motsätter sig den för dagen fullständigt vansinniga invandringen. Herr Arnstads svammel om fascism och nazism är sannolikt bara en chimär i huvudet på en neo-imbecill.

 • Owe Örnben

  Klarsynt, balanserat och välskrivet. Bravo!

 • Sören S. Söndergaard

  Du är min hjältinna Hanna!!

 • LostRobot

  Vad har bilbrännandet med Islam att göra? Har pyromanerna yttrat sig om att detta skulle vara religiöst motiverat eller är det bara en spekulation?

  • Det är inte kopplat till islam, men det är invandrare från muslimska länder som beter sig som i sina hemländer, kastar sten på brandkår och polis, eldar bilar och liknande som aldrig funnits i Sverige innan massinvandringen – åtminstone har jag aldrig hört talas om det. Nu sker det i nästan alla utanförskapsområden med just denna sorts befolkning. Det är naturligtvis ingen slump. Människor beter sig utifrån hur deras omgivning tycker är acceptabelt. Hade jag betett mig såhär i mitt område hade jag blivit gripen omgående och jag hade stått helt ensam. Det hade inte kommit 70 pers och hjälpt mig när polisen försöker gripa mig, som det gör i dessa områden. Det är ett problem som kommit med invandring från muslimska länder.

   • LostRobot

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_kravaller_i_Sverige

    Tittar man på 1900-talet så leder den vite, icke-muslimske mannen stort med 25-2.

    • Vilka upplopp motsvarande Husby och alla ställen det spred sig till har tidigare inträffat i Sverige?

     • LostRobot

      Reclaim the Streets-epidemin är det första exemplet som dyker upp i mitt huvud. En mer trolig förklaring är den mycket uttjatade men alltjämt aktuella klassförklaringen. Det finns helt enkelt en korrelation mellan sociala (miss)förhållanden och oroligheter som varit konstant genom historien, långt innan muslimerna blev veckans hatobjekt.

     • Jo, självklart, men inte med samma sociala acceptans. Reclaim the Streets är ju hatade av alla. De attackerar inte brandkår, post och ambulanser. Och de har inte hela gatan som kommer och kastar sten när polisen ska gripa nån av dem. Det är en ny, importerad företeelse. Det måste du också erkänna?

     • LostRobot

      Jag håller delvis med, men jag ser inte den sociala acceptansen du pratar om. Eftersom jag bor i just en sådan där förort och känner flertalet invandrare varav många är muslimer vet jag att deras religiösa sammanhållning är icke-existerande och att vi tror det om dem gör dem mycket förvånade. Turkarna ogillar exempelvis araber som de ser som snikna och oärliga – oavsett om de har samma tro (vilket inte är säkert alls med tanke på de sekter som existerar inom islam). Inte heller perserna har mycket till övers för araberna och det irriterar dem mycket att vi svenskar kallar dem just araber eller klumpar ihop dem med andra muslimer då de har ett eget språk och legat i krig med arabfolk genom historien. Sen har vi kurderna som gärna kallas muslimer trots att flera inte ens är det och deras sedvanor tillskrivs i sin tur muslimer i allmänhet (klanstrukturer, hederskultur etc.) trots att ingen i mellanöstern egentligen är förtjust i kurderna oavsett religion.och kurderna förföljs systematiskt av många av de som i SDs ögon borde vara deras ”bröder”. Längst ned på skalan har vi sen de afrikanska muslimerna såsom somalierna och ett fåtal Nigerianer som flyr undan religionskrigen i landets utkanter. De krakarna sitter alltid för sig själva på grillkvällarna och jag ser aldrig någon dela bänk med dem häromkring, oavsett religion, härkomst etc.

      Så när hatmedia sedan kommer och säger att alla dessa grupper samlas under en religiös fana för att knacka svennar blir jag full i skratt för att det är så verklighetsfrånvänt, och det är så uppenbart att de som skriver dessa påståenden dels har en agenda och dels aldrig rört sig i dessa delar av samhället själva. Det går inte att bo jämte dessa människor en längre tid utan att se dessa nyanser som tillsammans spräcker alla teorier om att Islam förenar dessa människor över alla nationella gränser.

     • Det är vettiga nyanser du tar upp, men det ändrar inte min poäng att beteendet är importerat och sker i dessa människors hemländer, men aldrig tidigare (såvitt jag känner till) i Sverige, att man attackerar ambulans, brandkår och brevbärare.

     • LostRobot

      Det sker nog i alla länder, så man bör nog vara försiktig med att hävda att det är mer prevalent i vissa länder om man inte kan visa på statistik som stödjer det. Har du dock statistik på liknande händelser i Pakistan, Egypten, Palestina, Syrien med flera så skulle det ge argumentet mer vikt och jag skulle dessutom mer än gärna ta del av den. Annars måste jag tyvärr upprepa min tidigare varning för att se medias täckning av händelser som ett statistiskt underlag.