Ohederlig debatt

När integrationsministern debatterade upploppen med Sverigedemokraternas partiledare, Jimmy Åkesson i SVTs morgonsoffa utspelade sig en praktisk studie i retoriska argumentationsfel och fulknep.

Halmgubbar – att måla upp en medvetet felaktig bild av vad meningsmotståndaren anser, och sedan attackera denne, följdes av anekdotisk bevisföring – att använda egna upplevelser som argument för en generell sanning.

Varför just integrationsministern skickas att debattera en fråga som han själv tillsammans med regeringen verkar anse inte har något med invandring att göra, var det tyvärr ingen som ifrågasatte.

Åkesson uttrycker under en minut sin ståndpunkt att upploppen inte är invandrarnas fel, utan att ansvaret är politikernas (04:37). ”Det är ert fel att det har blivit såhär – det är ingen annans fel”. Varpå Ullenhag omedelbart replikerar ”- Det slutar alltid med att ni anser att det är invandrarnas fel” (04:40).

Det är så fräckt ohederligt att man inte kan annat än i häpnad asgarva åt Ullenhags desperata försök att återigen attackera halmgubben, trots att denna precis eldats upp av Åkesson och allt som återstår är en pyrande askhög.

När Ullenhag förklarat att frågan inte har någonting med invandring att göra, fortsätter han med att säga att han ska se till att invandrarna får mer jobb och bättre integreras i samhället, att det ska va fler poliser i dessa områden, att man ska satsa ännu mer på skolorna. Att detta redan gjorts med en nästan absurd envishet och trots att eleverna i Husbyskolan har egna iPads och större lärartäthet än de flesta skolor i landet plus 33 000 / elev i extra stöd, duger tydligen inte.

Åkessons argument är för att ändra utvecklingen med ett växande utanförskap, trots decennier av satsningar, måste man sluta fylla på utanförskapet med en oansvarigt generös invandringspolitik.

Det är svårt inte se den barnsligt simpla sanningen för vem som helst som bevittnar debatten. Det tråkiga är att bara Sverigedemokraterna vågar diskutera den och de som desperat försöker i andra partier, utesluts eller tystas. Senast inom Moderaterna undvek man intern diskussion kring frågan.

”Att genom kritisk analys komma fram till bästa möjliga resultat eller ställningstagande. Det är sådan akademisk analys som genom historien resulterat i att vi moderater landar i hörnet mitt emot vänstern. Med rationella argument i stället för emotionella. När det gäller migrationspolitiken illusionsnummer är det precis tvärtom. Även om analysen pekar på ett resultat åt ett håll så förleds vi av illusionisten Billström att ”se” att det faktiskt pekar åt det andra. Och mer invandring. Här finns inte ett uns av akademiskt ifrågasättande, av självkritik eller av analytisk granskning av den politik som enligt allt fler professionella bedömare ligger bakom de allt tätare och allvarligare upploppen i storstädernas förorter, kollapsen av en hel gymnasieskola i Rosengård samt kostnader och samhällseffekter mer eller mindre bortom kontroll.

Stolt som en första-maj-demonstrant ihärdigt trummande ledordet solidaritet levererar Billström förklaringar allt färre tror på och en lovsång till en politik som är så mycket vänster att den hade gjort både Olof Palme och hela 70-talsvänstern gråtmilda.”

– Björn Shaerström, Ledamot (m) Kommunfullmäktige i Vallentuna

Läs hela artikeln