Migrationens Kraft, reflektioner

Jag har efter rekommendation från liberala vänner beställt hem Johan Norbergs senaste (?) bok, Migrationens Kraft. En bok han skriver tillsammans med Fredrik Segerfeldt. Johan Norberg är en av mina favoritförfattare, föreläsare, dokumentärproducenter mm. Eftersom invandring är en av mina pet peeves (favoritämnen) så tog jag upp boken med stor behållning.

Jag hoppades på konkreta förslag hur vi med liberala metoder löser problemen med integration och framförallt hur man liberalt kan förhålla sig till asylmottagande av de extrema nivåer Sverige anammat de senaste decennierna och framförallt då efter millenieskiftet.

Jag har läst till sid 72 i boken (ca hälften) och känner att jag redan nu måste få ur mig vissa synpunkter.

Det som stör mig, och som stör mig varje gång jag diskuterar invandring med liberaler, är följande (med reservation för att jag inte läst klart hela boken än):

1. – Man blandar ihop arbetskraftsinvandring med asylmottagande och använder alla fördelar av arbetande invandrare för att på något baklänges sätt få asylmottagande att framstå i bättre ljus.

2. – Man tar inte upp konkreta lösningar för hur man löser integration, vilket är nyckeln bakom alla positiva sidor av invandring. Två grupper som lever helt åtskilda har lika lite glädje av varann oavsett det skiljer 1km eller 1000km mellan dem.

3. – Man för ett mycket tunt moraliskt resonemang om att alla stater har en moralisk skyldighet att bevaka alla människors mänskliga rättigheter. Nu är jag förvisso anarkist, och ska jag acceptera _praktiska_ argument så finns ingen anledning att inte ta hänsyn till nationalekonomiska sådana och göra skillnad på asylmottagande och arbetskraftsinvandring, snarare än att lyssna på _praktiska_ argument varför staten måste finnas överhuvudtaget.

Motivera staten logiskt och principiellt – utan praktiska hänsynstaganden – först, så kan vi diskutera invandring sen. Men det här är förstås alla liberalers återkommande problem. För har man väl accepterat positiva rättigheter så har man s a s redan offrat den geten.

4. – Och det här bara stör mig rent allmänt, det har inget eg. med bokens innehåll i övrigt att göra. I ett figurerat exempel målar man upp bilden av att SD vill kasta ut alla invandrare. Jag förstår inte var denna uppfattning kommer ifrån. Kan någon visa mig konkret en gång för alla var det står att SD vill kasta ut alla invandrare som finns i Sverige. Annars kan vi väl elda upp denna halmgubbe en gång för alla? Det är ohederligt och klär inte intelligenta människor att skrämmas med spöken.

Att vilja reglera invandring hårdare, är inte att vara emot all invandring. Ens om man vill stänga gränserna helt så är det ett långt steg till att dessutom kasta ut dem som redan finns här.