Hemlängtan?

Det har i ärlighetens namn förekommit upplopp även innan massinvandringens tid. Almstriden 1979 där massa hippies ville hindra 13 ruttna almar från att sågas ner för att ge plats åt tunnelbanan. Båstadskravallerna 1968 där man vid tennismatchen protesterade mot rasism i Rhodesia (Zimbabwe). Antal uppeldade bilar och krossade rutor: 0.

Konceptet att tända eld på oskyldiga människors bilar är ett importerat kulturellt fenomen, som fått spridning i invandrartäta områden runt om i Europa och används närhelst man vill uttrycka missnöje – av kringdragande ungdomsgäng.

För mig som svensk är det svårt begripa – oavsett hur fattig och tråkig tillvaro man har – vad som gör att man upplever det legitimt att elda upp sina grannars bilar, samt hur detta på något sätt skulle öka sympatierna för vad man nu vill uttrycka.

För det första tycker jag att om man kommer från ett krigshärjat land så borde upplopp, bränder, skadegörelse och våldsamma konflikter med beväpnade poliser vara det sista man vill återuppleva. Men så är det uppenbarligen inte.

Det andra jag har svårt begripa är att när konflikterna uppstår, så går inte vuxet folk in i sina hem för att hålla sig utanför och drar in sina ungdomar med sig. De kliver istället ut på gatan och skriker på polisen när dessa griper de unga våldsverkarna.

Och det vore väl en sak om stenkastandet bara var riktat mot polisen, men brandkår, ambulanspersonal, till och med kommunanställda som ska klippa gräs och sköta växtlighet misshandlas och hotas.

Ändå envisas man i den offentliga debatten att uppvisa en tolerant, lyssnande och förstående attityd. Som om det vore brist på tolerans från samhället som var problemet. Nånstans måste man sätta ner foten. Vissa saker gör man bara inte i ett civiliserat samhälle.

– Man angriper inte oskyldiga människors ägodelar, butiker, bilar.
– Man angriper inte kvinnor, barn, djur, präster, ambulanspersonal, brandkår och liknande med våld eller hot om våld bara för att de befinner sig i närheten av ens hem.

De här områdena verkar helt ha hamnat utanför samhällets kontroll. Det är inte acceptabelt. Polisen borde ha dygnet-runt-närvaro så länge det krävs för att stävja detta beteende. Framförallt för oskyldiga grannars skull. Och de som inte gillar att polisen är där, bör fråga sig varför.

Bevisligen klarar 99% av oss andra svenskar från att elda upp bilar och misshandla ambulanspersonal och fenomenet fanns inte här för 20 år sedan. Nu verkar det förekomma varenda vecka och endast i invandrartäta områden. Det börjar se ut som Libanon och Irak i Husby och andra förorter.

Anledningen att vi inte har krig o dyl i Sverige på 400 år är att vi har ett sinnelag som gör att vi håller oss från våld. Våld är ett misslyckande. Våld är något det råder nolltolerans för. Utan att upprätthålla denna princip öppnar man dörren för mer våld. Och då är det bara en tidsfråga innan det ser ut som Irak och Libanon i våra förorter. Ja, mer än det redan gör…