The Thing (2011)

Ikväll såg jag filmen The Thing. Det var en remake på det gamla originalet. Liksom den tidigare filmen utspelar sig handlingen i början av 80-talet. En främmande livsform börjar äta upp folk som är isolerade på en forskningsstation på Antarktis.

Jag har inte sett originalet så jag kan inte säga mycket om ifall den var bättre eller sämre. Om den första filmen var lika mycket baserad på specialeffekter så var förmodligen denna remake ett lyft, med tanke på hur stiliga de datoranimerade CGI-effekterna var.

En bonus var att det var flera norska skådisar med som talade norska då och då, vilket förstås är lite kul även för oss svenskar som förstår norska. Tyvärr deltog också en danskjävel, men han pratade mest engelska med brittisk accent, så det var inget som förstörde filmen. ;P

Överlag en helt okej skräckfilm i Steven King-manér.

Betyg: 3/5
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0905372/

 • Robert Ljung

  Faktiskt inte en remake, är en prequel som slutar precis där ”orginalet” börjar. Har du inte sett orginalet så måste du nog se till att göra det, anses av många vara en av de bästa creature features som skapats under 80-talet :). Ska man vara helt ärlig, effekterna till en stor del funkade bättre i John Carpenters version även om det faktiskt till större delen var praktiska effekter. Nya datoranimerarde effekter i all sin ära, men gör man det inte rätt ser det alltid lite fel ut och det är liksom som om modellen inte riktigt passar in i filmen. Praktiska effekter fungerar då på ett bättre sätt och smälter in bra mycket bättre i filmen.

  Orginalet, dvs John Carpenters The Thing, är förresten en remake av The Thing from Another World vilket är en adaption av novellen Who Goes There, så nya The Thing är en prequel till en remake av en film som är baserad på en novell :P

  • Rörigt, men vi tackar för informationen! :D Ska se originalet!

 • originalet från 80-talet är mycket bättre på vissa sätt. den nya har snyggare specialeffekter osv men den går mer ut på att göra ”läskiga monster” som alla skräckfilmer nuförtiden. jag älskar bra skräckfilmer och det är ofta det man inte får se och ljudleken som kan få en att skaka i rädsla.  inte ”monstren” man ser.

  • Robert Ljung

   Orginalet från -82 är enormt mycket bättre då det verkligen gick efter less is more principen, och att du faktiskt aldrig visste vem som var infekterad eller inte med :). Så varje gång man fick reda på om någon var eller inte var infekterad så var det verkligen en wow känsla, och jag menar du vet inte ens om huvudpersonen i filmen är eller inte är infekterad heller vilket gör det ännu mer intressant. Samt hela pyskologiska aspekten på vissa av karaktärerna med, man verkligen ser paniken i karaktärerna och hur vissa av dem förlorar viljan att leva under filmens gång. Riktig skräck så som det ska göras, och Carpenter är riktigt duktig på det när tillfälle ges :)

 • Anonym

  Har inte sett remaken, men det är ju som vanligt när man gör en remake på John Carpenters filmer. Hittils har de ju gjort Halloween, Assault on precinct 13 etc.. 

  Kan nämnas att orginalet har 8.2 (108,000+ röster) i user rating på imdb medan remaken har 6.5 (<10.000). 

  Orginalet är även rankat som nummer #163 på imdb top 250. Vilket för en 30 år gammal film är väldigt väldigt bra. 

  Och yes. Självfallet har jag haft den både på orginal VHS och DVD även om jag nu har den nedladdad i 1080p. Rekommenderas varmt då remaken inte lär ha dessa tre kärnkomponenter: 1) Carpenter som regissör 2) Carpenter som låtskrivare 3) Kurt Russel. ;)