Politiskt feltänk

Två läkare skriver föredömligt om hur nolltoleransen mot droger, med polisiära åtgärder prioriterade över vård, inte bara skapar större dödlighet bland brukare utan också leder till bristande rättssäkerhet och godtyckligt terroriserande av oskyldiga medborgare.

Flera länder i Europa har valt en betydligt mer human linje. I Portugal avkriminaliserades all personligt bruk av narkotika år 2001. Integritetskränkande åtgärder som att frihetsberöva och lagföra barn och ungdomar hör inte hemma inom narkotikabekämpning menar man. Det driver problematiska brukare under ytan dit varken vård eller sociala tjänster når. Genom att betrakta missbruk som en sjukdom istället för ett brott har man lyckats rädda tusentals liv. I en sammanställning som EUs drogorgan EMCDDA låtit göra år 2011 hamnade Sverige på åttonde plats bland länder med högst narkotikarelaterade dödsfall i Europa – långt över EU-snittet. Portugal fanns på plats nummer 26.

Källa: SvD

Frågan är vad man kan vänta sig när man har en kristdemokrat som socialminister?

 • Kinkym54

  Varför har man nolltolerans mot narkotika? Jag vet inte. Det kan ju ha en koppling till ex direkta vårdkostnader, men naturligtvis också personligt lidande, arbetskraft som går förlorad och säkert annat.
  Det jag ständigt hakar upp mig på är viljan att hjälpa dessa individer genom att betrakta det som en sjukdom. Det är deras fria val att bli missbrukare, knappast missbrukare genom tvång.
  Varför ska jag som skattebetalare behöva lägga pengar på vård av missbrukare ? Det är ingen sjukdom att vara missbrukare. Visserligen kan du få organiska som psykiska skador, men vad spelar det för roll. Hur som helst så är missbruk i sig ingen sjukdom, möjligen ett tillstånd.

  Det jag skulle vilja se är vad vårdkostnader uppgår till varje år som då är dirket missbruksrelaterat. Att ex jmf dessa kostnader med polisära insatser och lagföring är ganska ointressant då dessa kostnader ändå finns. Dessa kostnader är bara en del av paketet i sig och skulle aldrig påverka ex medel till rättsväsendet.

  Att släppa narkotika fri kan säkert innebära att vissa kriminella organisationer tappar en hel del intäkter ( som kompenseras genom andra brott) och samhället kan få intäkter genom statskontrollerad försäljning som då kan återföras till vård av missbrukare.

  Frågan är då hur mycket ska vanliga arbetande skattebetalare finna sig i ? Ska vissa få leva som dom vill ? Göra som dom vill och ha fullt stöd av samhället för sitt själv valda missbruk och sett att leva ?
  Jag är liberal i den bemärkelsen att individen ska ha rättigheten att själv avgöra vilket liv han vill leva och hur han vill leva.
  Men jag är också helt synisk och saknar det mesta av social empati mot andra individer, speciellt de som av egen fri vilja försatt sig i missbruk.

  Bli missbrukare, lev i skiten och gå under, men inte en skattekrona för hjälp.

  • hannahwarg

   Grejen är väl att finansiera polis, fängelser och rättsväsende är knappast ett gratis alternativ, så då bör man ju rimligen lägga pengarna på det som kostar minst, vilket fortfarande med all sannolikhet inte är att låsa in och straffa folk. Det bästa vore att legalisera alla berusningsmedel och därmed ta bort den indirekta brottsligheten som uppstår till följd av kriminaliseringen. Det skulle spara mest skattepengar, om det är ens primära intresse.

  • KullbackLeibler

   Alkohol och tobak fortsätter skörda mängder med offer och belastar skattebetarlarna långt mycket mer än vad som dras in genom beskattning. Dessutom är alkohol och tobak gateway-droger till tyngre saker. Folk hoppar väl sällan på heroin som första drog – det börjar med folkbärs i tidig ålder och fortsätter därifrån. Så med ditt resonemang bör vi förbjuda även alkohol och tobak. Och varför inte socker när vi ändå är på gång – det är ju uppenbarligen beroendeframkallande.

   Vi kan väl fortsätta därifrån. Låt oss förbjuda diverse transport-medel också – alla dessa idioter på fläskiga tvåhjulingar som förpestar vägarna såhär under sommartid kör ju halvt ihjäl sig i dussintals. Varför ska mina skattepengar gå till vård av idioter som enligt evolutionära principer rimligtvis borde ha utrotat sig själva vid det här laget? Motorcyklar är knappast nödvändiga – det går att transportera sig på andra sätt.

   Dessutom förstår jag inte vart du fått illusionen av att folk frivilligt försätter sig i missbruk. Ingen försätter sig frivilligt under missbruk – det är därför det kallas missbruk. Det finns oftast underliggande orsaker till alla typer av missbruk. Personlighetsstörningar, sviktande självbild, dåligt självförtroende, e.t.c. Det hjälper knappast att kasta dessa personer i fängelse – dom lär inte må bättre av det och det lär inte hjälpa dom att få bukt med sitt missbruk. Om dom inte är kriminella innan, så blir dom det när dom är fängslade.

   Kör i diket, sup sönder din lever eller rök dig till lungcancer – men kom inte och be om vård när du gjort det. Iallafall inte om du tänker vara trogen din egen logik.