Reklammusik – de 5 bästa låtarna

Reklam är vanligtvis en förbannad plåga. Slå på din TV eller dator och kommersiella budskap attackerar samtliga dina sinnen.

Men inte alla reklamfilmer är en plåga. Det finns vissa inslag som genom ett vågat låtval kan klamra sig fast i vårt minne. Här listas 5 klibbiga reklamfilmslåtar som kommer fastna direkt.

Levi’s: Mr. Oizo – Flat Beat

I slutet på 90-talet var Levi’s fortfarande det coolaste som kunde sitta utanpå en ung mans spiror. Men konkurrenterna låg hack i häl. Jeanstillverkaren Diesel skördade framgångar med vågade reklamfilmer. Levi’s var givetvis inte sämre. Med maskoten Flat Eric fick de en hit i Flat Beat, en låt producerad av franske Mr. Oizo. Någon som kommer ihåg den här?

Volvo: Avicii och Nina Simone – Feeling Good

Avicii finputsade Nina Simone’s tolkning av Feeling Good och satte en modernare prägel på låten. Den svenske artisten medverkar även i själva reklamfilmen, där biltillverkarens tunga XC90 står i fokus. Reklamfilmen blev en succé och en värdig tronföljare efter nationalskalden Zlatans insats i Volvos tidigare reklam.

Powerball – One Hundred Million Ways to Die

Precis som med Sverige och Svenska Spel har USA:s spelbolag stått för en mängd roliga reklamfilmer genom åren. New Yorks statliga lotteri brukar visa artistiskt konstfulla reklamfilmer med musik från trendiga musiker. Lotteriet Powerball, å andra sidan, tog en annan väg. I den här reklamfilmen har de ändrat på Powerballs slogan ”One million ways to win”. I denna metaltolkning heter det i stället ”One million ways to die”.

Saab: Oh Laura – Release Me

Denna Saabreklam blev svenska gruppen Oh Lauras stora genombrott. Efter reklamfilmen för Saab blev gruppens låt Release Me en radioplåga i Sverige. Bandet har sedan dess inte kunnat toppa sitt genombrott. Men låten och reklamfilmen är fortfarande bland det bästa som någonsin gjorts när det kommer till reklamfilmer för bilar.

Sony: José Gonzáles – Heartbeats

När en ser tillbaka på 00-talets mitt är det nog inte många som kommer ihåg produkten Sony Bravia. Desto fler är det nog som kommer ihåg tusentals färgglada studsbollar på väg ner för en backe i San Francisco, till tonerna av svenske José Gonzáles tolkning av Heartbeats. Låten hade innan dess framförts i original av kollegorna i The Knife. Men frågan är om inte Gonzáles tolkning är strået vassare.