Tamir Rice – 12åring skjuten av polisen

Ännu en skjutning har skett av vad som efteråt visat sig vara en ung svart man (eller snarare barn i detta fall).

Denna händelse sker i spåren av Ferguson och upploppen där som uppstod  i samband med protester efter att en ung man blivit skjuten av polisen. Efter att en domstol beslutat att inget brott begåtts av polisen som sköt, spred sig protesterna till rena upplopp och plundingar. Nu är man orolig att detta fall ska hetsa till ytterligare upplopp.

Till skillnad från skjutningen i Ferguson så finns hela händelsen dokumenterad på video. Situationen utspelar sig i närheten av ett ungdomscenter och den svarta killen som senare skjuts av polisen, har sett gå runt i parken utanför och vifta med vad som ser ut som en pistol.

I videon kan vi se att det är precis när han sträcker högerhanden mot sin ficka, som han skjuts av polisbilen som precis kört fram till honom. Polisen som rapporterar in uppskattar honom vara ”ca 20”. Det är med andra ord inget uppenbart barn, snarare  tvärtom, vilket kan vara värt ha i åtanke när man läser ”tolvåring”.

Det visar sig senare att pistolen är en soft airgun. Det kan förstås polisen inte veta. Vad polisen eventuellt hinner säga innan skott avfyras framgår inte av filmen.

Följande video visar händelsen:

Här är ljudet från polisens radiotrafik samtidigt:

Nyhetsreportage precis efter händelsen:

2014-11-27_21-49-48
”Leksakspistolen”