Nyval 22 Mars, 2015

Då blir det alltså som jag förväntat mig nyval. Alternativet vore att försöka regera utan Miljöpartiet och det vore lika kortsiktigt som för Alliansen att ta Löfvens utsträckta hand. Därför blir det naturliga valet att ha omval. Och försöka hålla skenet uppe.

Att vänstern inte är redo för omval blir tydligt när Löfven direkt efter ett minst sagt enormt nederlag, säger att han har en stark position och går till val på samma starka budget. Enligt vilken slags referenspunkt är detta resultat ett mått på en stark position och budget?

Upplägget för detta omval är perfekt för Sverigedemokraterna. Frågan om den misslyckade integrationspolitiken har präglat eftervalsdebatten med nya artiklar nästan dagligen (av vilka många uppmärksammats här på bloggen under temat ”Godmorgon, sovit gott?”). I tron att man haft fyra år på sig att låta folk glömma frågan och därmed slippa behöva ta valtaktiska hänsyn, har försöken till debatt i frågan ökat.

Nu visar det sig vara en hjälp för SD inför nyvalet. Det gör att det finns stor chans att detta val i praktiekn blir en folkomröstning om invandringen, vilket är precis vad SD hoppas och kommer kampanja för.

Engagemanget hos SDs sympatisörer efter detta resultat är stort. Det är jubel överallt och fullt av energi inför ännu en mini-valrörelse. En segervittring som uppstått tack vare att ett val där man gick fram, tvärtemot etablisemangets förväntningar. Nu har man ytterligare stärkt den egna rörelsen genom att fälla en hatad regering och en enig sjuklöver som vägrar lyssna, som vägrar prata, som vägrar ta hänsyn till verkligheten de själva inte lever i.

Det finns ingen tid för övriga partier att ompröva sin egen politik. Därför måste man gå till val på samma politik som visade sig fungera så uselt i det val vi precis haft. Inte ens Moderaterna som haft en eftervalsanalys som visat att de tappat till största del till Sverigedemokraterna, kan i praktiken göra något för att förändra detta. Att den misstänkta efterträdaren är känd för en minst lika liberal attityd i fråga om invandringsvolymer som Reinfeldt, hjälper knappast för att förhindra detta.

Valdeltagandet i ett extraval kommer vara lägre än i vanliga val. Men knappast för Sverigedemokraterna. Svårast blir det förstås att entusiasmera Socialdemokrater och Miljöpartister, för att inte tala om Vänsterpartister, som nu ser sig snuvade på vad man trodde var en relativ vinst.

Slutsatsen är att Sverigedemokraterna har alla förutsättningar att stärka sin position, redan nästa år, istället för 2018. Det gör att mina förväntningar på en omfattande förändring i det politiska landskapet kan komma snabbare än till och med jag vågat hoppas på.

SD 2015 – 20%?