Mediadöden är välförtjänt

Journalister kallas vid högtidliga tillfällen för den tredje statsmakten. Deras arbete presenteras som ett fundament i demokratin. De har ansvaret att sakligt förmedla sanningen och kritiskt granska makthavare, så befolkningen sedan kan göra upplysta politiska val.

Så är inte fallet. Istället är journalister i Sverige idag opinionsbildare som inte klarar av att bedriva saklig nyhetsjournalistik utan ser nyhetsartiklar som ännu ett sätt att påverka opinionen i vadhelst för riktning de anser riktig. Det finns ett ord för det och det är inte journalistik – det är propaganda.

Medier i Kina kritiseras inte primärt för att de ljuger folk rakt upp i ansiktet. Istället handlar det om att man genom självcensur under hot om repressalier från makthavare får journalister att utelämna information. Det görs därför att folk annars kan förledas att dra fel slutsatser, börja tänka kritiskt och i värsta fall – kritisera makthavarna och den förda politiken. Det skulle leda till samhällelig kollaps, konflikter och våld. Därför måste sanningen ibland stå tillbaka. För den goda sakens skull.

Men att medvetet utelämna information i syfte att framhäva en uppfattning av vad som skett i strid med sanningen, är att förmedla osanning – att ljuga.

Lögn genom utelämnande (lying by omittance) kallas det och det räcker för att fällas i domstol om du vittnat under ed. Anledningen att man ser så allvarligt på utelämnandet är förstås att avsikten med att utelämna relevant information är densamma som när man säger osanning. Man manipulerar den man kommunicerar med i syfte att förmedla en bild som inte stämmer. När man gör detta, i ett politiskt syfte, så kallas det propaganda.

Svensk media i invandringsrelaterade frågor, bedriver propaganda. Det är fullständigt vidrigt och jag skäms djupt att det jag vuxit upp att tro var en demokrati har visat sig inte vara bättre i detta anseende än vilken godtycklig kommunistisk diktatur som helst. Hur fan kan ni kalla er journalister?!

Tre axplock

Idag läser jag en artikel i SR där man tar upp den så kallade ”släktfejden” i Norrköping mellan två ”familjer” som slutade med skottlossning till följd att minst två personer dog. Genom att använda ord som ”släktfejd” och ”familjer” istället för ”klanfejd” och ”klaner” medan man noga utelämnar all information som skulle kunna förleda läsaren att på något sätt associera det inträffade med invandring, så ger man medvetet skenet av att det som hänt är något helt annat än sanningen. Att det finns ett medvetet propagandistiskt syfte  i detta utelämnande blir uppenbart, när man läser vidare i andra media.

Expressen är lite bättre. Men även här gör man sitt bästa för att tona ner alla aspekter av konflikten som skulle kunna tänkas få någon att associera händelsen till något ickesvenskt. Det kallas ”släktdrama” och inte ett ord om etnicitet nämns, även om det är helt avgörande för att få en förståelse för vad det är som har skett. Klankrig är helt enkelt inte en svensk företeelse.

Det är inte förrens långt ner i textmassan som man talar om att man försökt lösa konflikten i Syrisk-Ortordoxa Församlingen. Då får givetvis ”släktfejden” en annan innebörd, för vi vet ju alla att etniska svenskar inte ofta [aldrig] är syrisk-ortordoxa kristna. Det hela förstärks av misstänkta kopplingar till skjutningar i Södertälje. Vad är Södertälje känt för? Jo, en massiv Syriskinvandrad befolkning. Nu börjar vi förstå vad som faktiskt hänt.

Sen går jag in på ”hatsajten” Avpixlat, där man har fräckheten att förmedla mer av sanningen på det otäcka sättet att folk riskerar få bruna värderingar. Det är förstås inte alls för att de skulle ha något som helst intresse av sanningen – så som ovanstående journalister tydligen har – utan för att de drivs av ett obegripligt hat mot hudpigment.

Hatsajten

Jag går alltså in på Avpixlat med alla mentala sköldar i beredskap. Här ska jävlar i mig ingen hjärntvätt ske! Allt som läses ska förstås mot bakgrund av författarens outsinliga HAT.

Lite besviken får jag erkänna att jag blir, när Avpixlar är den sida som mest sakligt presenterar vad som faktiskt hänt.

”Fem ambulanser fick rycka ut och föra sex skjutna och knivskurna gängmedlemmar till sjukhus. Fem av dem var allvarligt skadade och två av dessa har avlidit av sina skador. De två avlidna ska enligt uppgift vara bröder och ha syrianskt ursprung. Virrevisjukhuset tvingades förstärka säkerheten kraftigt då risk förelåg för nya bråk mellan anhöriga, släktingar och hämndlystna gängmedlemmar.

Ett vittne berättar att 30-40 personer var inblandade i fejden och hur personer anlände i bil med knivar och skjutvapen som delades ut till andra på platsen. Därefter vidtog, enligt vittnet, rena slakten med knivskärningar i buken och skott rakt mot hjärtat.”

Sen har man visserligen fräckheten att – inte mellan raderna och i utelämnande utan genom att bokstavligt uttrycka precis vad man anser – nämna att detta är ett fenomen som utspelar sig i Sverige till följd av invandring. Ett faktum som är svårt argumentera emot. Syrianer kommer ju inte från Sverige, hur gärna mina antirasistiska försvarsmekanismer än önskade att så var fallet. På något sätt måste det ju vara samhällets ansvar?! Jag är lite sugen på att utbrista – MEN VEM ÄR ”SVENSK” EGEEENTLIGEEEN?!!! För vi vet ju alla att Svenskar är den enda etniska grupp som inte existerar.

Men nej, jag får inte riktigt ihop det. Jag antar att jag är rasist ändå. För jag kan inte förmå mig att tycka att gammelmedia gör sitt jobb. Jag vill inte läsa Avpixlat för att få reda på sanningen men jag har inget val. Och jag tycker inte sanningen är rasism. Eller hat. Det är resonemangen som följer av sanningen som kan bli rasistiska.

Och det är väl det som är problemet egentligen. Sanningen står i konflikt med ändamålet för media. Och då får man censurera lite. För den goda sakens skull.

Update:

Kanske polisen har nytta av sitt släktskapsregister nu som de tidigare kritiserades för?

Läs mer:

Expressen föregår med gott exempel för en gångs skull!