Genustrams

Ärligt talat, vi skiter, kissar och tvättar förhoppningsvis händerna på väldigt lika sätt, oavsett hur våra könsorgan ser ut. Varför är toaletter överhuvudtaget könssegregerade?

Problemet med att vissa känner sig obekväma dela toalett (handtvätt) med personer av samma, motsatt eller säreget kön har ingenting att göra med jämlikhet, könsnormer eller liknande. För vi sitter alla (?) ensamma på toaletten och att tvätta händerna bredvid någon annan kan inte rimligen vara ett problem för någon förnuftig människa, oavsett vem det är, allra minst spelar det någon roll hur könet på den personen är format. Ni delar rum i en minut efteråt. Är det verkligen ett problem?

Jag hade haft större förståelse för om detta rörde omklädesrum. Där förstår jag och sympatiserar helt med utsattheten man kan uppleva när man tvingas klä av sig och bedömas av andra människor. Duscha naken inför andra är förstås ännu mer utsatt. Men det kan det vara även om man delar kön.

Och om vi verkligen hade delat toalettbesök som romarna, sittandes bredvid varann som i en bastu, men med hål mellan benen i bänken under oss och gjorde våra behov kollektivt, då hade jag kunnat förstå även denna diskussion.

Men det gör vi inte. Vi skiter och kissar enskilt. Att tjafsa om vem som står och tvättar händerna bredvid en efteråt är en tramsfråga. Ta itu med alla äckliga offentliga toaletter istället och gör alla offentliga toaletter könsneutrala. För ärligt talat, lösningen på könsuppdelningar är inte mer uppdelning, utan mindre!

Var drar man annars gränsen? Ska vi leva i nån slags muslimsk könsappartheid där könen hålls separerade in absurdum eller kan vi kanske finna oss i att tvätta händerna bredvid andra människor utan att hänga upp oss på deras kön? Vem ska bedöma vem som går in i damernas, hen:ernas och herrarnas? Löser det någonting överhuvudtaget, eller är det bara symboliskt trams som skapar onödiga kostnader för oss alla?

Ta itu med problemets kärna istället. Eller skaffa en kateter.