Den slutgiltiga lösningen

Lösningen på våra ekonomiska problem delar experterna i två läger. De som menar att en sund ekonomi bygger på att producera saker av värde (suck) och sen de vettiga som menar att en stund ekonomi bygger på att spendera pengar, så alla får jobb och bättre liv. Jag har – efter noga övervägande – kommit fram till den slutgiltiga och självklara lösningen på våra problem: Medborgarlön.

Det är egentligen en lika simpel som genialisk idé. Alla behöver pengar, men alla har inte pengar. Lösningen är förstås att ge alla pengar. När alla har pengar så har vi i stort sett löst samhällets alla problem, eftersom både kriminalitet och skilsmässor beror till stor del på ekonomiska problem.

Hur ska vi få råd, kanske någon glädjedödare frågar. Jo – alla känner inte till det – men pengar idag skapas genom lån. Om alla betalade tillbaka sina lån skulle vi inte ha några pengar alls. Det låter kanske märkligt, men det är så vårt valutasystem fungerar. Bankerna i sin tur, lånar av andra banker. Lån är alltså inget dåligt, utan en förutsättning för att vi ska ha några pengar alls.

Ju mer vi lånar, desto mer pengar får vi att spendera! Egentligen behöver alltså ingen löneslava, det är bara låta bankerna låna oss pengarna vi behöver. Och om vi sedan lånar för att betala räntan, så får vi oändlig tillväxt dessutom! Det viktiga är ju nämligen inte att producera saker, utan att pengar åker runt i systemet, som kensieanismen lärt oss. Så så länge ingen sniken jävel sitter och spar pengar, utan alla konsumerar dem, så håller vi BNP uppe. Det är när folk spar som ekonomin stannar. Det är därför USA hela tiden låter FED producera mer pengar för att hålla igång ekonomin.

Men då kommer förstås nästa fråga, leder det inte till inflation? Jo, men inflation är faktiskt bra och motverkar arbetslöshet. Riksbanken har t o m att mål för att se till att inflationen inte blir för låg. Så, ju högre inflation, desto mindre arbetslöshet! Med medborgarlön har vi alltså snart löst det problemet också. Ingen arbetslöshet, alla får pengar utan att jobba och vi kan göra vad vi vill med våra liv!

Att ingen har tänkt på det här tidigare!!?

Men ingen ska kritisera mig för att vara partisk, så därför låter jag förstås Peter Schiff säga sitt. Som ni ser så skrattar alla åt honom, så han har förstås fel.

http://www.thedailyshow.com/watch/tue-june-9-2009/peter-schiff

Mer om detta:

http://basinkomst.nu/

(Hela inlägget är satir)

 • Videt

  Tappar vi inte motivationen att göra någonting då? Var skall lusten/orken komma att gå upp halv fem och åka tunnelbanan bland förkylda. Jag förstår tanken men hyser inget hopp om människan.

  • Hanna Söderström

   Varför ska någon göra något, vi har ju pengar? Det är väl bara köpa allt?

   • Videt

    Finns tyvärr inget att köpa. Inte ens mat om ingen vill jobba.

    • Hanna Söderström

     Vi kan importera? ;)

  • Hanna Söderström

   Tack, detsamma :)

 • Sandra

  I ekonomiska spörsmål blir det ibland svårt att veta om något är ironiskt menat eller inte. I vilket fall är det kanske på sin plats att påpeka att miljöpartiet under många år hade idén om medborgarlön i sitt partiprogram, så visst har det funnits dem som tänkt i de banorna tidigare. :) De har dock gått ifrån det på senare tid med motiveringen att man funnit det praktiskt ogenomförbart (inte att det skulle vara principiellt fel på något sätt).

 • Sandra

  I praktiken så har vi ju förstås sedan länge en typ av medborgarlön i form av försörjingsskyldigheten med försörjningsstöd (tidigare ”socialbidrag”) Den egentliga skillnaden är väl att försörjningsstödet innebär en stigmatisering och en ”medborgarlön” ev inte skulle göra det, iaf inte lika mycket. Och politiker behöver ju kunna stigmatisera olika grupper och ställa dem mot varandra, annars finns inte möjlighet att plocka några politiska poäng kvar.