Allt åt alla, bara ni röstar på oss!

Populism är något nya småpartier ofta beskylls för, inte sällan med rätta. Vi ser gång på gång hur exempelvis Feministiskt Initiativ står svarslösa när frågan kommer hur deras omfattande politiska åtgärder ska finansieras. I Piratpartiets fall undrar jag om man kan bli mer populistisk än att lova garanterad livstidsförsörjning för alla medborgare?

Konceptet medborgarlön är ingen ny idé, utan en gammal socialistisk idé som i grund och botten går ut på att det sammantagna värdet av allt som produceras av ”samhället” kan och bör fördelas ”rättvist” så att alla får en dräglig tillvaro. Namnet kan variera, från ”medborgarlön” till ”basinkomst” eller ”negativ beskattning”.

Vad är medborgarlön?

Enkelt förklarat så innebär detta att man vänder arbetslinjen uppochner. Alla incitament för att anstränga sig och garantera sin egen försörjning, ska slopas för att istället ersättas av en garanterad försörjning, helt utan krav på motprestation.

Men det finns inget sådant som en gratis lunch, allt som konsumeras måste produceras.

När man diskuterar vad en medborgarlön bör ligga på, så är det i mina ögon lite som att bråka om vem som ska gå först i paraden när det blir fred på jorden. Men oavsett så brukar diskussionen oftast handla om hur många kronor man behöver för att få en dräglig levnadsstandard. Det blir förstås väldigt skilda uppfattningar om detta, eftersom det som är drägligt för en person, inte nödvändigtvis är det för en annan. Men om vi utgår ifrån vad man i Sverige kallar för existensminimum så ligger den på 3880 för en ensamboende och  6 360 för två samboende[Wikipedia]. Sedan tillkommer olika belopp för barn, beroende på antal och ålder etc.

Detta bör alltså vara en naturlig utgångspunkt för vad en medborgarlön kan tänkas ligga på.

Tanken med att alla får detta belopp oavsett inkomst, är att man ska spara pengar på administration. Det brukar också vara så att man räknar med att slippa individuella bidrag, vilket gör att man spar ytterligare pengar. I de mest omfattande versionerna så ersätter medborgarlön alla bidrag, inklusive pension.

Om alla medborgare ska ha medborgarlön, oavsett ålder, så blir det 9 644 864 [SCB] * 3880 = 37 422 072 320 SEK i månaden eller 449 064 867 840 SEK per år (vilket är mer relevant, eftersom vi räknar BNP och stadsbudget per år). Det är alltså 449 miljarder.

Så, hur mycket av statsbudgetens utgifter är detta?

Inkomsterna för statsbudgeten 2014 är 824,2 miljarder kronor. Så, vi behöver alltså få bort ca hälften av alla statens utgifter för att inte gå back på detta.

Högt pris för liten inkomst

Men, om vi istället säger att bara de som är 15+ får medborgarlön då?

Dessa utgör 81,81% av befolkningen[Wikipedia], alltså 7 890 463 personer. Dvs 367 379 957 280 SEK per år. Eller 367 miljarder.

Detta är alltså baserat på en medborgarlön på enbart 3880 SEK per person.

Dessa pengar ska betalas ut, oavsett om någon faktiskt har ett jobb eller inte. Då har vi inte ens börjat diskutera hur det skulle påverka produktionsvärdet i längden och därmed köpkraften på dessa 3880 kronor. Det spelar ju nämligen inte så stor roll hur mycket pengar man får om priserna på livsnödvändiga varor går upp, till följd av minskad köpkraft och minskad produktion och därmed höjda priser.

Det är mycket möjligt att jag missat något grundläggande. Isf får ni som läser hemskt gärna bidra med ert kunnande i kommentarsfältet nedan. Men personligen har jag väldigt svårt att se hur detta ska gå att få ihop.

Appropå: Anna Troberg – Arbetslöshet är en myt, inför medborgarlön

Update: Cournocopia har ett intressant förslag på medborgarslönsmodell som visar helt andra siffror. Ser gärna kommentarer från någon som kan bedöma den!

 

 • Ibgbg

  Men de där siffrorna är ju bara STATENS budget, du har inte tagit med kommunernas och landstingens budgetar, det är ju där större delen av skattepengarna hamnar….

  • Nej, det är sant, men är det inte staten som ska finansiera en medborgarlön för alla medborgare i landet?

   • Ibgbg

    Jo, men de bidrag som kommunerna idag betalar till invånarna kommer ju att försvinna. Till exempel socialbidrag/försörjningsstöd. De pengarna kan ju då flyttas över till staten och medborgarlönsystemet.

    Jag är själv inte säker på om medborgarlön är en bra eller dålig idé, men en fördel som jag ser det är att man kan slopa de flesta andra former av bidrag: studiestöd, arbetslöshetsförsäkring, sjuklön, på sikt pensioner etc. och därmed slippa en massa kostsam byråkrati. Alla får helt enkelt tillräckligt för att överleva, och vill de ha mer får de ordna det med sparade pengar, privata försäkringar eller något annat. Och om vissa väljer att arbeta mindre så minskar ju också statens utgifter för till exempel barnomsorg, bet finns många andra ”mindre” besparingar som ML skulle innebära.

    Visst finns det säkert slackers som skulle nöja sig med att leva på de pengar som de får i medborgarlön, och sätta sig i en minimal etta och spela dataspel 18 timmar om dygnet livet ut. Men jag tror inte att de är så många. De allra flesta har nog högre ambitioner än så.

    Jag har tidigare alltid tänkt ”nej, nej, nej” varje gång jag hört talas om ML, men de senaste åren har jag svängt till att det i alla fall är en idé som är värd att fundera på…

    • Om det inte kostar mer än systemen idag så har jag inget problem med det per se, men jag har svårt se att folk skulle acceptera ett system som ger typ 4000 i månaden mot att man förlorar alla andra bidrag.. framförallt för att de som är mest utsatta har betydligt större finansiella behov än så, och om dessa ”undantagsgrupper” blir för många, så faller hela poängen.. och det riskerar bara bli dyrare.

     Jag gillar Cournocopias förslag, på ett system som bara betalar ut vad som kommer in. Då är det självreglerande.. Det farligaste vore ett system som belånar sig där politiker ser en chans att lova saker som nästa generation får betala.. då kraschar det snabbt.

 • Mats Höglund

  En variant som jag föreslagit för Piratpartiet och som kan införas typ imorgon är negativ skatt med basen 9000 och med en utfasningstakt på detta med 2/3. Dvs ökar arbetsinkomsten med 1000 kr så minskar ”bidraget” med 667 kr. Då är det utfasat vid 13500 kr. 0% skatt upp till den nivån och 50% över den nivån.

 • Christian Engström

  Ander S Linbäck hade ungefär samma invändningar i ett blogginlägg som jag nu har svarat på här: http://christianengstrom.wordpress.com/2014/08/28/garanterad-basinkomst-ar-fullstandigt-realistiskt-att-finansiera/

  Sammanfattning: Det är bara personer mellan 20 och 64 som ska ha medborgarlönen, och den ska bara betalas ut till dem som inte har annan försörjning.

  Jag vet inte exakt hur många utan jobb det finns (i de åldrarna), men skulle det vara 1 miljon personer som behöver en medborgarlön på 8.500 i månaden, då skulle det kosta 100 miljarder. Det är mycket pengar, men det är precis så mycket som Arbetsförmedlingen, CSN och kommunala försörningsstödet kostar idag.

  Så även om vi behöver mer siffror för att kunna göra en ordentlig beräkning, tycker jag det ser mycket lovande ut att det går att räkna hem..

  • Men om det är villkorligt så kan ni ju inte avskaffa all behovsprövning och då försvinner ju en del av den besparningen. Dessutom blir ju alla jobb som inte ger över 8500 i månaden omöjliga att anställa någon till. Varför ska någon jobba heltid för bara några tusenlappar mer, när man kan vara ledig och göra vad man vill eller jobba svart för lite extra inkomst, mot betydligt färre timmar?